RIJEČ STRUČNJAKA

Saznali smo trebate li isprobati trik "kava u perilici rublja" za svoju crnu odjeću

 Unsplash
U posljednje vrijeme društvenim mrežama se širi trik ulijavanja kave u perilicu rublja, ali koliko je to pametno napraviti?

Nedavno samo naišli na ideju da se ulijevanje šalice kuhane kave u perilicu rublja u vrijeme ciklusa ispiranja pri pranju crne odjeće može pomoći da ona dulje ostane takve boje. Prema Wikihowu, nekoliko šalica kave ili crnog čaja djeluje kao prirodna boja koja će ojačati i održati crnu boju vaše odjeće.

Međutim, portal Apartment Therapy razgovaro je sa stručnjakinjom koja ima drugačije mišljenje o tome. Prema Lauri Goodman, višoj znanstvenici u Procter & Gambleu, dodavanje kave u vaš ciklus pranja vjerojatno će učiniti više štete nego koristi.

image
Unsplash

Dok Goodman kaže da bi dodavanje kave u ciklus ispiranja možda i moglo pružiti trenutno osvježenje crne boje, to neće nužno spriječiti gubitak boje s vremenom. U starijim modelima perilica rublja, jedna šalica kave bila bi jako razrijeđena svom vodom koju perilica dodaje rublju, tako da će bojanje u tom slučaju teško uspjeti, a pri ispiranju s malo vode, kao što je kod visokoučinkovitih perilica rublja, korištenje kave može predstavljati veći rizik od nepravilnog bojanja na vašoj tkanini. Drugim riječima, kavu čuvajte za sebe, a ne za odjeću.

image
Unsplash

Kako svoju crnu odjeću zapravo zadržati crnom:

  • Zakopčajte gumbe, patentne zatvarače i okrenite svu odjeću naopako prije pranja
  • Perite tamnu odjeću u hladnoj vodi kako biste spriječili ispiranje boja
  • Sušite na laganoj temperaturi ili objesite crnu odjeću da se osuši na zraku ako želite u potpunosti izbjeći oštećenje toplinom iz sušilice
  • A ako su vaše omiljene crne traperice već izblijedjele, uvijek možete pokušati tretirati svoju tamnu odjeću stvarnom bojom za tkanine - u kanti ili sudoperu, a ne u perilici
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:22