BRIGA O BILJKAMA

Saznali smo zašto će vam vaše sobne biljke biti zahvalne ako ne bacite koru od banane

 Unsplash
Osim lijepog izgleda i dekorativne funkcije, biljke imaju i dugi niz prednosti koje utječu pozitivno na ljudsko zdravlje

U posljednje vrijeme svjedoci smo velikog porasta biljaka u domovima. Neki kažu da je tome zaslužna pandemija, drugi vjeruju da je to utjecaj društvenih mreža, kako god bilo istina je da smo se malo više okrenuli prema novim biljnim ljubimcima. Osim lijepog izgleda i dekorativne funkcije, biljke imaju i dugi niz prednosti koje utječu pozitivno na ljudsko zdravlje. Ali biljke zahtijevaju pozornost i brigu, neke manje, neke više, ali sve definitivno vole da im s vremena na vrijeme posvetite svoju pažnju.

image
Unsplash

Kao prvo potrebno je pratiti razvoj biljke, provjeravati tlo, podizati ih kako bi se vidjelo koliko su lagane ili teške njihove posude - kako bi se procijenilo koliko je njihova zemlja vlažna, zalijevati ih kad zatreba i odsijecati osušeno lišće, a neki stručnjaci napominju da ima i nekoliko malo posebnijih načina brige oko biljaka, a to je razgovor s njima – ipak ovaj dio prepuštamo svakome da odluči po svome. Poznato je da je ponekad dobro sobne biljke iznijeti vani na kišu da dobiju prirodno tuširanje, a ono što je nužno povremeno napraviti jest doista ih istuširati u kupaonici kako biste odstranili nečistoće s njih. Biljke skupljaju dosta prašine i to je neizbježno, budite sigurni da su biljke jednako prašnjave kao bilo koja površina u vašem domu i to im onemogućuje da ispravno „dišu” i razvijaju se te je stoga potrebno brinuti o redovitom uklanjanju prašine s biljaka.

image
Unsplash

Uklonite prašinu s biljaka uz pomoć kore banana

Nedavno smo naišli na zanimljiv podatak da kora od banane može uspješno ukloniti prašinu s listova biljaka i odlučili smo se sami u uvjeriti u to. Evo kako to možete i vi učiniti.

image
Sarah Crowley

Nakon što pojedete bananu nemojte bacati koru nego ju jednostavno iskoristite za brisanje prašine. Utrljajte unutrašnjost kore na gornju površinu lišća. Ako vam je lakše, a ovo je slučaj kada se radi o manjim listiovima, preklopite koru na pola s listom između i pređite preko površine lista. Napomena: Ovaj je savjet najbolji za voštane biljke poput biljaka monstere.

Kad završite s brisanjem prašine ne morate ni tada baciti iskorištenu koru od banane. Ostavite koru od banane da odstoji u vodi nekoliko dana, a zatim tom vodom zalijevajte biljke. Tekućina će biti puna hranjivih sastojaka, posebno kalija, fosfora i kalcija. Kalij potiče vitalnost, fosfor pomaže rastu korijena i mladica, a kalcij pomaže razvoju korijena i rastu stabljike. Vjerujte nam vaša će voda od banane u trenu postići da vaše biljke izgledaju odlično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 14:17