OPREMANJE SA STILOM

Sedam najčešćih zamki kod uređenja i adaptacije kupaonice i kako ih izbjeći

Promo
 Promo
Otrkivamo najčešće previde i pogreške kod uređenja kupaonskih prostorija te savjete kako najbolje iskoristiti prostor!

Krivi odabir pločica, neadekvatna rasvjeta, prevelika kada ili previsoko postavljeno zrcalo – sve su to česte pogreške kod uređivanja kupaonica. Osnova uspješnog dizajna jest dobra priprema, a to se jednako odnosi na potpuno nove kupaonice, ali i one koje se adaptiraju. Brojni detalji čine razliku, od onih važnih kao poznavanje tipa vodenog sistema do odabira stila uređenja i odluke koje boje i materijali pločica te slavina idealno odgovaraju prostoru. Kako bi osigurali dobar izgled i funkcionalnost u budućnosti, donosimo najčešće zamke na koje morate pripaziti.

Kriva predodžba iskorištavanja prostora

Prilikom dizajniranja nove kupaonice lako je previdjeti točne zahtjeve i način na koji se koristi prostor. Stoga, prije nego što nešto napravite ili odlučite, zapitajte se kako biste željeli da vaša kupaonica točno izgleda, tko je još koristi i koliko vremena provodite tamo? Razmišljanje o svim svojim zahtjevima i onome što želite od prostora prije početka bilo kakvih radova pomoći će vam da dizajnirate kupaonicu koja je istovremeno moderna i funkcionalna. Kod manjih prostora se fokusirajte na ugradnju tuš kabina, posebice onih sa staklenom stijenom kako biste vizualno dobili na prostoru, a svakako nemojte zanemariti mjesto na koje ćete postaviti grijač vode.

image
Promo

Nedovoljno posvećenosti rasvjeti

Dobro je planirati raspored osvjetljenja odmah na početku projektiranja dizajna kupaonice. Nerijetko se rasvjeta stavlja u sasvim drugi plan, a upravo rasvjetna tijela imaju iznimno važnu funkciju u kupaonicama. Još veći naglasak na dobro osvjetljenje trebate staviti ako prostor nema prirodnog izvora svijetla, a svakako je preporuka koristiti specijalizirane plafonijere otporne na vlagu i vodu.

image
Promo

Netočna mjerenja

Prije odabira novih sanitarija i kupaonskog namještaja, važno je točno izmjeriti prostor i dvaput provjeriti mjere. Sigurno je posljednje što želite, nakon dostave, shvatiti kako kada, tuš kabina ili WC ne odgovaraju veličini prostora. Ako imate malu kupaonicu, birajte kompaktnu armaturu i reflektirajuće detalje kako biste vizualno dodatno povećali prostor.

Zanemarivanje važnosti pločica

Podovi i zidovi su (ponekada doslovno) sjajno područje vaše kupaonice koji mogu napraviti dramatičnu razliku između pomalo dosadne kupaonice i one koja oduzima dah svojim dizajnom. U maloj kupaonici velike pločice mogu dati iluziju većeg prostora, a ako volite izgled kamena ili mramora, ali ne možete si priuštiti pravi, postoji fantastičan izbor alternativnih pločica. Posljednjih sezona vladaju sive, prljavo bijele i crne nijanse koje na najbolji način prikrivaju svakodnevno korištenje koje ostavlja tragove kamenca i vode, a ujedno su iznimno jednostavne za održavanje i čišćenje.

image
Promo

Stvaranje prostora kojem nedostaje osobnost

Kupaonica ne mora biti uvijek jednobojna i stoga se nemojte bojati koristiti boje, teksture i uzorke kako biste dodali svoju osobnost u prostor. Ako želite neke jednostavnije promjene, boju i teksturu možete dodati biljkama te efektnim ručnicima i detaljima poput dispenzera za sapun. Odličan efekt može se postići s trendovskim miješalicama u mat crnoj boji, ali i s odabirom elemenata kupaonskih ormarića koji kombiniraju više detalja od drveta ili metala.

image
Promo

Podcjenjivanje ogledala

Zrcalo nije samo praktična kupaonska oprema, već i mali čarobnjak koji može učiniti da mali prostor izgleda veće. Kod odabira ogledala, pobrinite se da prati dizajn vaše kupaonice i postavite ga tako da svatko može pravilno vidjeti svoj odraz. Na vama je hoćete li odabrati okruglo ili zrcalo pravokutnog oblika, a postoji i opcija ogledala s rasvjetom koje pruža dovoljno osvjetljenja za šminkanje ili jutarnje brijanje.

Zanemarivanje detalja

Šećer na kraju su detalji koji čine konačan dojam. U manjim kupaonicama s tuš kabinama potrebno je obratiti pozornost na uklanjanje vidljivih kapljica vode koje ostavljaju tragove na staklenim stijenama pomoću brisača stakla. U takvim prostorijama također je poželjno iskoristiti doslovno svaki kutak prostora što se postiže smještanjem kutnih polica za higijenske potrepštine koji će biti nadohvat ruke. Jednaku funkciju imaju i klasične zidne police koje se smještaju u blizini kade, ali dobro funkcioniraju i kod tuš kabina. Efektna crna boja držača dobro se uklapa uz svaki stil, jednako kao i keramički držač sapuna u istoj boji. Jedna od češćih pogrešaka kod biranja detalja jest neadekvatan odabir držača toaletnog papira. Uz stil kupaonice, dodatno se može postići elegantan dojam odabirom klasičnog samostojećeg metalnog modela, a pomalo egzotičan štih postići će se držačima izrađenima od bambusa.

Za sam kraj, odabir ručnika može imati jednaki efekt na finalni izgled kupaonice poput pločica! Stoga je poželjno birati razigrane boje za opušten dojam, a za ljubitelje minimalizma odlični su bijeli ručnici izrađeni od egipatskog pamuka. Uz dvostruke držače ručnika izrađene od bambusa, zadnji detalji kupaonice su na mjestu i vrijeme je za uživanje!

Sada znate koje pogreške u dizajnu kupaonice trebate izbjegavati, uživajte u dizajniranju i uređenju svog novog prostora uz Pevex ponudu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:26