Idealna spavaća soba

Sedam savjeta za kvalitetniji san!

Kvalitetan san važan je u svakoj fazi života. Kad smo mali, rastemo dok spavamo, a kao odrasle osobe itekako osjećamo nedostatak sna u obliku razdražljivosti, iscrpljenosti i problema s koncentracijom tijekom dana. Broj potrebnih sati sna varira od osobe do osobe, no potreba za okrepljujućim snom zaista je univerzalna. Za vas smo stoga izdvojili sedam trikova kojima svoju spavaću sobu možete pretvoriti u mirno, udobno i opuštajuće mjesto!

Ugasite sva jarka svjetla u sobi.

Jedan od najučinkovitijih načina da u što kraćem roku prizovete san na oči stvaranje je mraka u svojoj spavaćoj sobi. Jarko svjetlo bez iznimke razbuđuje pa umjesto klasičnog stropnog svjetla u sobu uvedite mogućnost prigušivanja svjetla, a na noćni ormarić smjestite male lampe koje bacaju meko i blago svjetlo. Slabija rasvjeta pomoći će vam da se opustite i postupno prebacite u fazu spavanja, a stvorit će ujedno i udobnu atmosferu u sobi. Prozore u spavaćoj sobi zamračite zavjesama ili roletama, pogotovo ako vam izvana dopire jaka svjetlost javne rasvjete ili neonskih reklama.

Uklonite elektroničke podražaje iz sobe.

Televizor, laptop, tablet i gotovo neizbježni mobitel emitiraju umjetnu plavu svjetlost koja nas razbuđuje, a da toga nismo ni svjesni. Svima nam se barem jednom dogodilo da utonemo u san dok gledamo televiziju u kasne sate, no rijetko smo nakon toga zaista odmorni. Uklanjanje suvišnih podražaja i kasnonoćnog pregledavanja društvenih mreža pomoći će vam da se brže opustite i pripremite za spavanje i zasluženi odmor.

Ograničite svoje aktivnosti u krevetu.

Krevet bi trebao biti mjesto rezervirano samo za ljubav i odmor pa stručnjaci savjetuju da ga ne koristimo za rad, učenje, konzumiranje hrane pa čak ni za čitanje! Budući da naš mozak povezuje određene prostorije s određenim aktivnostima, pretvaranje kreveta u mjesto u kojem radimo doslovce može zbuniti naše tijelo, čime nam se otežava proces opuštanja na kraju napornog dana. Pronađite u svom stanu mjesto na kojem ćete s užitkom čitati, jedite za stolom, a ako već morate raditi kod kuće, neka to bude izvan spavaće sobe. Neka vaša spavaća bude posebno i zaista opuštajuće utočište!

Osigurajte tišinu u svom prostoru.

Nije uvijek lako stvoriti idealne uvjete za san, pogotovo ako vam partner hrče, živite u blizini velike prometnice ili imate šašave susjede koji cijelu noć stvaraju buku. Najjednostavniji način da si osigurate tišinu korištenje je čepića za uši, a uvijek možete uložiti u aparat za stvaranje bijelog šuma, odnosno zvukova poput šuštanja lišća ili padanja kiše.

Pojednostavite svoj interijer.

Pročišćavanje suvišnog dekora, uporaba staloženih i umirujućih boja i stavljanje fokusa na krevet pretvorit će vašu spavaću sobu u umirujuću okolinu u kojoj se brzo možete opustiti s obzirom na to da vam ništa ne odvlači pozornost. Spavaća soba mora vam služiti kao bijeg od ostatka svijeta, a ne vas dodatno nervirati.

Snizite temperaturu u sobi.

Ako imate tu mogućnost, smanjite temperaturu u spavaćoj sobi, prekrijte se tanjim pokrivačem ili odjenite manje slojeva odjeće za spavanje. Ugradite ventilator koji će potaknuti cirkulaciju zraka u prostoru. Tako ćete smanjiti mogućnost da se usred noći probudite okupani znojem neovisno o godišnjem dobu.

Unesite lavandu za opuštajući miris vaše spavaće sobe.

Odavno je poznato da miris lavande opušta i umiruje pa se prije spavanja okupajte gelom za tuširanje s mirisom lavande, neka vaša posteljina miriši po omekšivaču od lavande ili upalite mirisnu svijeću od koje će ugodno mirisati cijela prostorija.

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:48