PREUREĐENJE DOMA

Sedam stvari na koje dizajneri nikad ne troše puno... i tri u koje vrijedi uložiti!

Uređenje cijelog doma može se doimati kao zastrašujući zadatak, pogotovo s financijske strane, što ne znači da ne možemo uštedjeti
Krystal Black, Unsplash

Uređenje cijelog stana ili kuće može se doimati kao zastrašujući zadatak, pogotovo s financijske strane. Pokušajte samo zbrojiti koliko će vas doći sav namještaj, a o sitnicama poput jastuka, lampi i tkanina da i ne govorimo. Iako želimo dom u kojem je svaka stvar na svom mjestu i u kojem ćemo s užitkom boraviti, to ne znači da na nekim mjestima ne možemo uštedjeti. Naravno, ipak nije sasvim svejedno gdje ćemo malo više uložiti pa tako vrijedi malo više novca izdvojiti za kvalitetan kauč kako ga ne bismo morali u roku od šest mjeseci ponovno mijenjati, ali ne i za, primjerice, posuđe! U nastavku se nalazi popis od sedam elemenata na koje se ne isplati trošiti puno novca, ali i tri u koja vrijedi uložiti.

image
Ellieelien, Unsplash

1. SVIJEĆE

Kada uređujete svoj dom ne morate potrošiti puno na svaki predmet koji se nalazi u pojedinačnoj prostoriji da bi ona izgledala luksuzno, samo se pobrinite da štedite na pravim mjestima. Jedan od predmeta u koje se ne isplati uložiti gomila novca je svijeća. Iako svijeća može u trenu stvoriti dobro raspoloženje u svakoj prostoriji, dovoljna vam je jedna Diptyque svijeća u šik posudi za stolić u dnevnom boravku, za sve ostale nema potrebe da izdvajate više od 70 kuna. 

image
Brooke Lark, Unsplash

2. BILJKE

Znamo da za 70 kuna ne možete dobiti stablo smokve s velikim listovima ili veliku paprat. Za početak i s nekoliko malih sukulenata na stolu ili prozorskoj dasci možete stvoriti željeni zeleni kutak. 

image
Swabdesign, Unsplash

3. STAKLENE ČAŠE

Ova stavka doista vas ne bi trebala baciti u bankrot, pogotovo ako u vašem kućanstvu žive djeca pa su šanse da nešto završi razbijeno na podu doista velike. Kupovinom jeftinih čaša manje ćete patiti ako se nešto razbije, a poželite li unijeti malo raznolikosti u svoju kuhinju, uvijek ih možete ukrasiti kako bi ljepše izgledale.

image
Kate Hliznitsova, Unsplash

4. VAZE

Zašto se mučiti s kupovinom skupih vaza? Nikad ne treba trošiti puno na jednostavne vaze za cvijeće. Ako doista želimo pokazati cvijeće ili lijepo zelenilo, jednostavna vaza koja ne privlači pažnju najbolje je rješenje. 

image
Rikonavt, Unsplash

5. SVJEŽE CVIJEĆE

Ako nas pitate, nema ništa ljepše od svježeg cvijeća, koji smo kupili na placu ili trgovini, a ne stoji više od namirnica za ručak. 

image
Brooke Lark, Unsplash

6. SALVETE I UBRUSI

Jedan od najlakših načina na koji možete blagovaonskom stolu dati osobnost i privući zanimanje jest pomoću salveta i ubrusa.  Mogu biti naslijeđene, kupljene na buvljaku ili na sniženju, a biti će jednako upečatljive kao i one skupe. Vjerujte nam!

image
Krisztina Papp, Unsplash

7. JASTUCI I DEKE

Tkanine su, pored boje, jedan od najpraktičnijih elemenata kojima možete osvježiti izgled prostorije, a mogu biti i najpovoljniji. Nekoliko jastučića može preobraziti vaš kauč, a lijepa deka prebačena preko fotelje dodat će toplinu u prostor. Dobra vijest je da ne morate uložiti puno kako biste to sve postigli. Jednom kada kupite jastučiće nabavite nekoliko različitih jastučnica kojima ćete povremeno unijeti svježine u uređenje, a rotirajte dekice po prostorijama za uvijek novi izgled.

VRIJEDI ULOŽITI U...

image
Jean Philippe Delberghe, Unsplash

1. RASVJETU

Dobra rasvjeta čini razliku između dobro i loše uređenog prostora! Nema smisla utrošiti gomilu novca u interijer da bi on na kraju bio loše osvijetljen i uopće ne bi dolazio do izražaja. Elegantan luster može u potpunosti promijeniti atmosferu u vašoj prostoriji, a odvući će pozornost od slabije uređenih dijelova. Isplanirajte više točaka na kojima ćete postaviti rasvjetu kako biste ga ispravno osvijetliti u različitim situacijama.

image
Jon Tyson, Unsplash

2. SOFU

Kauč je najčešće središte svih društvenih zbivanja u našem domu pa vrijedi uložiti u kvalitetan, izdržljiv, udoban i atraktivan komad. Nemojte zaboraviti da je kauč jedan od komada koji ostaje u obitelji godinama pa njegov odabir nemojte prepustiti slučajnosti.

image
Stephanie Harvey, Unsplash

3. UMJETNINE

Ako ćete na nešto puno potrošiti, neka to budu umjetnine koje vam se doista sviđaju. Promatrajte to kao ulaganje u svoj dom koje će definirati njegov izgled i dati mu osobnost. Stvaranje osobne kolekcije proces je koji traje i nemojte ga požurivati. Budite strpljivi i uživajte u svakom novom komadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2020 10:14