PRVO PRIPREMA

Šest kuhinjskih aparata i artikala koji će spasiti sezonu pečenja. Imate li ih sve?

Sezona blagdanskog kuhanja počinje

 /SHUTTERSTOCK

Sezona pečenja službeno je otvorena! Dobrodošli. Svake godine ista priča, nikada ne odustajemo od previše isplaniranih kolača i daleko premalo vremena, energije, posuđa i prostora. Blagdanski duh i ambicija najboljeg kuhara, domaćina, roditelja, bake ili djeda nas ponesu i ne možemo odoljeti toj sezonskoj ludnici. Prisjetimo se onih idiličnih filmova i serija u kojima svi smireno pripremaju kolače i nikad nitko ništa ne učini krivo. Ako slučajno pogriješe, doduše, radi toga kolač ispadne još bolji. Jer su ga radili s ljubavlju u sasvim čistoj kuhinji.

Nažalost, ne znamo nikoga kome to uspije u stvarnosti. Možda se nađe neki profesionalni kuhar, ali možemo li se zaista uspoređivati s njima? Neki među nama bi se složili da sposobnost održavanja kuhinje čistom i organiziranom tijekom pečenja paprenjaka, medenjaka, vanili kiflica i raspucana seže u domenu Marvelovog ili DC svijeta. Kako mi ne pripadamo niti jednom niti drugom, jedino što nam preostaje je istražiti je li moguće kuhinjsku nervozu smanjiti na apsolutni minimum. Stoga smo istražili koji artikli i aparati su ključ do ostvarenja svih naših blagdanskih ambicija.

image

Pripremite svoju kuhinju na vrijeme

/SHUTTERSTOCK

1. Papir za pečenje

Realno, jedan od najvećih (kulinarskih) izuma. Papir za pečenje u kuhinji može biti zaštita, ravnalo, kalup, mjera, dekoracija, podloga, mogućnosti su neizbrojive. Najbitniji savjeti za ovu sezonu su sljedeći: Prvo, kada god u receptu vidite da trebate namastiti neki kalup za pečenje ili pobrašniti tepsiju, uzmite papir za pečenje. Ako je podloga ravna, samo ga postavite na nju. Ako se radi o kalupu, zgužvajte papir za pečenje među dlanovima i dobro ga stisnite te ga potom smjestite u kalup prateći njegov oblik. Korišteni papir možete kasnije koristiti kao dekorativnu podlogu za serviranje. Dovoljno je staviti malo orašastog ili suhog voća uz kolač. Drugo, kada trebate razvaljati neko tijesto kako biste ga punili, oblikovali, izrezivali i slično, uzmite papir za pečenje. Stavite ga kao podlogu za tijesto preko radne plohe i pokušajte sav rad zadržati na površini papira. Kad ste gotovi, sav je nered na papiru i ne trebate žuljati radnu plohu. Ukoliko se papir nije namočio ili slijepio s tijestom, očistite ga od mrvica i koristite za pečenje.

2. Ručni mikser

Poseban je osjećaj mijesiti tijesto rukama. Istovremeno je velika razlika umijesiti jedno tijesto ili pak deset tijesta u deset dana. Ručni mikser je must-have uređaj svake kuhinje. Znatno nam ubrzava proces i olakšava ga za sve koji sudjeluju. Iako je nekad zabavno držati kuhaču ili metlicu u jednoj ruci i boriti se s grudicama u zdjeli, mikser će uvijek biti efikasniji u rješavanju takvih izazova. Pritom će vam biti daleko lakše dodavati druge sastojke uz istovremeno miješanje smjese. Čak i kada recept nalaže da brašno dodate kroz sito, što se čini nemogućom misijom uz miješanje, s mikserom je ipak donekle izvedivo. Dodatna je prednost što će vam olakšati kuhanje s djecom. Proces će biti dinamičniji, a oni malo stariji mogu samostalno zamijesiti tijesto u tek nekoliko trenutaka.

3. Sjeckalica

Blagdanske slastice su često pune orašastih plodova. No, kako bismo pripremili bademe, orahe i lješnjake za recept, uvijek ih trebamo manje ili više usitniti, što nije lak proces. Internet je pun savjeta poput drobljenja lješnjaka čekićem u plastičnoj vrećici na krpi. No nitko vam ne kaže da se nakon par udaraca vrećica sasvim uništi i dobijete komade lješnjaka s komadima plastike. Tu je i mogućnost rezanja kvalitetnim i oštrim noževima što zna biti interesantno dok god govorimo o količini do 150 grama, nakon čega nam više nije ni do čega. Postoje rješenja poput mašina za mljevenje oraha, ali s njom smo riješili samo jednu namirnicu i još uvijek od nas traži dosta fizičkog rada. Iz svih ovih razloga je električna sjeckalica dobra investicija i pritom nije ograničena samo na ovu namjenu. U njoj možete pripremati nadjeve i namaze kao da je u pitanju blender. S jakim noževima vam može usitniti i led za koktele. Iako se čini da uvijek postoji alternativa i da sve možete bez njih, sjeckalice su tu da vam znatno olakšaju kuhanje svaki put i ostave manje prostora za potencijalne probleme ili nervozu.

4. Kuhinjski timer

Na njih se čovjek treba naviknuti. Odličan dodatak svakoj kuhinji i još su bolji ako su magnetni i možete ih lako odložiti na hladnjak ili kuhinjsku napu. Međutim, teško je u početku prisjetiti se da ga imate pri ruci pa se može činiti kao da samo sjedi tamo bez ikakve koristi. Važno je samo da osvijestite da bi vam život stvarno bio lakši kad biste se sjetili i iskoristili ga. Umjesto da stalno pogledavate na sat, preračunavate neusklađeni sat na pećnici, onaj na kuhinjskom zidu i onaj na vašem mobitelu i pritom zaboravite koji ste i u koliko pogledali kad ste stavili peći biskvit, to postaje sasvim irelevantno ako imate timer. Ne zauzima puno mjesta, može biti zgodna dekoracija vašoj kuhinji, koristi iznimno malo energije i sasvim je nenametljiv.

5. Štapni mikser

U ovo doba godine, rijetko što je okrepljujuće poput krem juha. Bundeva, grašak, cvjetača, kukuruz ili samo luk, krem juha jedno je od najjednostavnijih jela koje možete napraviti. Nekima treba i samo 20 minuta. Ako imate štapni mikser. Druga je opcija koristiti blender pa dio po dio juhe izmjenjivati u njemu dok cijela juha nije prošla kroz ograničene zdjelice blendera. Tada, između ostalog, trajanje pripreme skoči na sat vremena. Štapni mikser može biti koristan i za broje druge recepte, od nadjeva i umaka, preko pirea i krema do tučenog bjelanjka ili šlaga. I sve značajno brže nego da smo pokušali ručno ili koristeći blender jer sve obavljamo u istoj posudi u kojoj pripremamo jelo.

image

Kremasta juha od graška s mentom

/SHUTTERSTOCK

OKVIR: KREM JUHA OD GRAŠKA S MENTOM

Sastojci:

1 vrećica smrznutog graška

1 crveni luk

1 kockica povrtnog temeljca

3 režnja češnjaka

2 žlice glatkog brašna

700 ml vode

3 grančice svježe mente

Sol i papar

Maslinovo ulje

Trajanje: 20 – 30 minuta

Priprema: Stavite 700 ml vode u kuhalo za vodu da zavrije. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. U loncu zagrijte najmanje tri jušne žlice maslinovog ulja. Na zagrijano ulje dodajte luk i češnjak te ih pirjajte do minutu. Zatim dodajte brašno i dobro izmiješajte. Čim se stvore grudice smjese, istresite zaleđeni grašak, promiješajte i poklopite lonac na dvije minute. Zatim dodajte uzavrelu vodu i kockicu temeljca i još jednom promiješajte. Poklopite lonac i kuhajte 15 minuta. U međuvremenu operite listiće mente i rastrgajte ih na manje komade. Zatim sasvim smanjite vatru i štapnim mikserom usitnite sve sastojke i izmještajte juhu dok ne postane sasvim kremasta. Posolite je i poparite po ukusu. U juhu od graška odlično odgovara i chilli. Nakon još par minuta kuhanja na laganoj vatri, juha je spremna za posluživanje. Prilikom serviranja u tanjur pospite je s komadićima mente. Ako ste dodali chillija tijekom kuhanja, pri serviranju možete u juhu dodati i žlicu kiselog vrhnja.

6. Kuhalo za vodu

Ovaj je uređaj često spas u zadnji čas. Može ubrzati kuhanje tjestenine, kuhanje juha, bilo kakvo kuhanje na pari, pripremu temeljca ili umaka. Štogod zahtjeva malo tople ili mlake vode, kuhalo za vodu može olakšati pripremu i smanjiti broj korištenih lončića. Tu je naravno i neizmjerno zahvalna jutarnja uloga kuhala kada s nogu želimo popiti čaj, pripremamo toplu čokoladu ili neizostavnu kavu. Kuhalo je i spas u zadnji čas za one dana kada večer prije nismo izvadili meso iz zamrzivača. Još uvijek će potrajati koji sat, ali odmrzavanje u mlakoj vodi s povremenim dosipanjem vruće iz kuhala mnogima je scena poznata kao poprilično učinkovita. Jednu stvar je samo važno imati na umu: vaše će vam kuhalo biti iznimno zahvalno ako, kada god možete, u njemu kuhate filtriranu vodu ili ga barem jednom godišnje očistite od nakupljenog kamenca.

image

TECRO Zlatna linija

PEVEX/

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Pevexom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:14