Aktualno

Sezonsko održavanje i pospremanje vašeg životnog prostora

Jesensko čišćenje doma važno je kao i proljetno. Nakon ove generalke neće vam biti neugodno zbog nenadanih gostiju, a vi i vaši ukućani ugodnije ćete se osjećati dok provodite večeri u svojem domu

Povratak školskim i radnim obvezama, prve jesenske kiše i maglovita jutra mnogima stvaraju osjećaj nezadovoljstva i sjete. Tada volimo interijere, intimnija druženja i vrijeme samo za sebe. Kišne jesenske večeri u toplini doma zaista odmaraju dušu i tijelo, no sjedite li pritom na vrećici čipsa, a iz otvorenog ormara vire i badići i šalovi, vrijeme je za jesensko čišćenje i pospremanje.

Jesensko je čišćenje u mnogočemu nalik proljetnom. Pa i u tome da ga “mrzimo”, ali osjećamo olakšanje i radost kad posao privedemo kraju. Kako biste što brže, temeljitije i efikasnije doveli životni prostor u red, bitno je organizirati poslove, a nadamo se da će vam u tome pomoći prijedlozi koje donosimo.

GODIŠNJI SERVIS

Ovisno o dnevnom i radnom ritmu te stilu života koji vodite, nekima od vas bit će potrebni tjedni, a nekima dani da posao privedete kraju. Reći ćete - ni tada nije gotovo, održavanje reda u kući je beskonačan posao. Da, složit ćemo se s tim, no uvjeravamo vas kako vam nakon ove generalke neće biti neugodno zbog nenadanih gostiju.

Kada govorimo o nesvakidašnjim održavanjima i popravcima kućnih sistema, koliko god mislili da ste spretni, ne preuzimajte te poslove na sebe. Odgovorne poslove poput pregleda dimnjaka, klime, centralnog grijanja, bojlera i radijatora prepustite stručnim ljudima. Prema potrebi, sve popravke odradite sada i ne čekajte početak sezone grijanja jer tada riskirate nepotrebne nelagodnosti koje vas mogu snaći. Godišnjim servisima se posvetite ujesen i na taj način mirni dočekajte zimu koja dolazi.

Večernje opuštanje u toploj kadi bit će ugodnije ukoliko vaša kupaonica blista od čistoće. Svakodnevno ih koristimo i navikli smo ih održavati čistima iz dana u dan, no sada je vrijeme i za zahvate koji uključuju više od pranja toaleta i umivaonika. Pomaknite sav namještaj i aparate koje je moguće pomaknuti. Potrudite se i odmaknite mašinu za rublje i uvjeravamo vas da ćete pronaći maskaru iz 2014. i naušnice “izgubljene u novogodišnjoj noći”.

Uklonite svu prašinu, tragove deterdženata i nakupljenu prljavštinu. Operite je od poda do stropa, doslovno uključujući i strop, jer kad ste posljednji put to napravili? Temeljito operite kadu, umivaonik i toalet, prema potrebi u odvode ulijte sredstva za odčepljivanje, a pipe i tuševe preko noći namočite u ocat kako bi svaki i najmanji ostatak kamenca nestao. Bacite svu dotrajalu šminku i kozmetiku koju ne koristite i stvorite si više prostora na policama. Zapalite li mirisnu svijeću ili u zdjelicu postavite eterična ulja, vaša će kupaonica u jedno poslijepodne postati wellness oaza, što i vi i ona zaslužujete.

DARUJTE ROBU

Mjesto za zajedničko druženje i opuštanje u većini su domaćinstava kuhinja i blagovaonica, pa njihovom pospremanju i uređenju posvetite posebnu pažnju, kako bi cijela obitelj u potpunosti uživala. Kuhinjske ormariće operite iznutra i izvana. Nemojte samo prebrisati oko one svečane masivne zdjele koja se koristi jednom godišnje za božićni bakalar. Izvadite je, operite u mašini zajedno s ostalim posuđem koje se rijetko koristi, a prazne ormariće tada temeljito operite za to prilagođenim sredstvima.

Usisajte ispod, iznad i uokolo svih kuhinjskim elemenata; prašina i ostaci hrane skrivaju se u najudaljenijim kutevima kojih niste ni svjesni. Operite kuhinjska vrata i prozore, a pozornost obratite i na stol i stolice te kuhinjski tekstil poput zavjesa i navlaka za stolce. Operite i sjenilo na lampi. Količina prašina i masnoće na tom “malo vidljivom i teško dostupnom” mjestu iznenađuje i najveće čistunce.

Iste metode primjenite i na dnevni boravak čiji je tepih u ovo doba godine vjerojatno spreman za godišnje kemijsko čišćenje. Nakon nezaobilaznog usisavanja i pranja namještaja u cijelom stanu, izvadite svu odjeću iz ormara i ladica spavaće sobe te detaljno razdovojite onu koju možete darovati potrebitima, onu koja je spremna za otpad te onu koju i dalje namjeravate nositi.

Ako tu vestu niste odjenuli protekle zime - nećete ni ove. Riješite je se i stvorite si dodatno mjesto u ormaru. Isto vrijedi za sve odjevne i uporabne predmete na koje naiđete. Žene, nemojte si dopustiti da kasnite na posao kad na prvi hladni dan budete tražile jedne jedine čitave najlonke. Napravite reda među rubljem i olakšajte si jesenska jutra. Smisleno odvojite sezonsku odjeću i posteljinu, operite zimske deke i prekrivače i stvorite si ugodan i čist ambijent za udoban san i ugodne jesenske snove pred vama.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:33