BAŠ IRITANTNO...

Škripanje kreveta vam ometa miran san? Doznajte gdje je problem i lako ga riješite

 Unsplash
Škripavi krevet je najgori scenarij: buka iz kreveta sprječava nas da duboko zaspimo, dok se okretanje po krevetu samo pogoršava

Većina nas treba mirno i tiho okruženje kako bismo mogli mirno spavati. Ali ponekad nas neželjeni zvukovi mogu natjerati da se neprestano okrećemo i poremetiti nam san. U ovom slučaju, škripavi krevet je najgori scenarij: buka iz kreveta sprječava nas da duboko zaspimo, dok se okretanje samo pogoršava. Ali što uzrokuje škripanje kreveta i kako to možete popraviti?

Kako popraviti škripavi krevet

Popravljanje škripavog kreveta počinje utvrđivanjem odakle dolaze zvukovi, a zatim pokušajem rješavanja problema korištenjem. Evo vodiča korak po korak kako spriječiti škripanje kreveta.

image
Unsplash

1. Identificirajte izvor

Prvo ćete morati shvatiti odakle zvukovi dolaze. Postoje tri glavna moguća izvora zvukova koje čujete: sam madrac, opruga ili okvir/temelj kreveta.

Madraci od pjene neće uzrokovati škripu, pa ako ga imate, sigurno je pretpostaviti da buka dolazi iz temelja odnosno okvira. Madraci s unutarnjim oprugama i hibridni madraci su zbog svojih metalnih opruga skloniji buci. Ako imate krevet s unutarnjom oprugom ili hibridni krevet, jednostavno skinite madrac s okvira kreveta i stavite ga na pod. Lezite na njega i pomičite se kako biste provjerili ima li zvukova. Ako madrac stvara buku, onda je problem u metalnim oprugama vašeg madraca.

Ako vaš madrac sam stvara buku, vjerojatno ćete ga morati zamijeniti. Možda ćete moći provjeriti s proizvođačem pokrivenost jamstvom, ali malo je vjerojatno da će ovaj problem biti pokriven većinom jamstava.

Ako je opruga ta koja stvara buku, vjerojatno dolazi iz metalnih zavojnica. U ovoj situaciji, najbolje je jednostavno kupiti novu oprugu. Također možete razmisliti je li opruga s okvirom uopće potrebna, budući da je mnogi noviji madraci ne zahtijevaju.

Ako buku stvara okvir kreveta ili temelj, onda postoje mnoge „uradi sam” tehnike koje možete isprobati, kao što je navedeno u nastavku.

2. Zategnite spojeve

Većina okvira kreveta i temelja drže se zajedno spojevima, obično povezanim metalnim vijcima. Ova područja su vrlo čest izvor škripanja, pa je ovo dobro mjesto za početak pokušavajući spriječiti pretjeranu buku iz vašeg kreveta.

Za početak jednostavno zategnite sve spojeve na okviru kreveta pomoću ključa ili odvijača. Također možete razmisliti o dodavanju plastičnih podloški kako biste postigli čvršće prianjanje, bez spoja metal-na-metal koji često uzrokuje škripu.

Ponovno testirajte na zvukove. Ako se problem nastavi, prijeđite na sljedeći korak.

image
Unsplash

3. Podmažite spojeve

Za metalne okvire kreveta ili bilo koji temelj s metalnim vijcima, primjena podmazivanja može pomoći. Proizvodi poput WD-40 mogu se lako primijeniti na područja zglobova, što često smanjuje buku.

Ako zatezanje i podmazivanje spojeva kreveta ne riješi problem, izvor buke vjerojatno je negdje drugdje.

4. Obložite okvir

U mnogim slučajevima buka može biti uzrokovana trenjem između madraca i okvira/temelja kreveta. Ako je to slučaj, dodavanje sloja tkanine između okvira i madraca (ili okvira i opruge) može pomoći.

Da biste to učinili, htjet ćete prikupiti neke relativno tanke tkanine, poput starih čarapa, majica, filca ili kuhinjskih ručnika. Zatim obložite temelj ili okvir kreveta tkaninom i vratite madrac na vrh. To bi trebalo smanjiti trenje i škripanje.

Slijedeći ove korake, trebali biste moći identificirati izvor buke i nadamo se riješiti problem. Ako se buka nastavi, isprobajte još nekoliko stvari:

Postavite jastučiće za namještaj na noge okvira kreveta kako biste smanjili buku između okvira i poda.

Smanjite klimavost tako što ćete osigurati da vaš krevet bude ujednačen s podom. Ako je potrebno, dodajte dodatnu podstavu ispod određenih nogu kako biste izjednačili stvari.

Ako okvir kreveta ima kotače, upotrijebite čaše za kotače kako biste smanjili kretanje i buku. Alternativno, jednostavno uklonite kotače i koristite jastučiće za namještaj.

Identificirajte područja u kojima postoji kontakt drvo na drvo što može uzrokovati buku. Nježno nanesite tanak sloj pčelinjeg voska (ili voska za svijeće) na zahvaćeno područje kako biste smanjili trenje.

image
Unsplash

Zašto dolazi do škripanja kreveta?

Škripanje ili drugi neželjeni zvukovi mogu doći iz samog madraca, iz opruge, okvira ili iz više izvora odjednom. Općenito je najbolje testirati svaku komponentu zasebno kako biste utvrdili uzrok problema.

Madraci s oprugama i hibridni modeli madraca često više škripe kako su stariji. Buka dolazi od metalnih zavojnica koje se koriste u ovim modelima, a koje se mogu sve više trljati zajedno kako se zavojnice troše. S druge strane, madraci od pjene i lateksa neće škripati, jer nemaju metalne komponente.

Okvirne opruge će škripati iz istog razloga kao i madraci s unutarnjim oprugama: koriste stotine metalnih zavojnica, koje se mogu više trljati jedna uz drugu kako se troše. I madraci i opruge koje škripe općenito će se morati zamijeniti.

U slučaju okvira kreveta i temelja, izvor prekomjerne buke općenito je posljedica trenja između komponenti. Drveni rubovi opruge kutije mogu se trljati o temeljni okvir. Ili, spojevi koji povezuju komponente okvira mogu biti nepropisno zategnuti, uzrokujući prekomjerno trenje i buku.

Još jedna manje uobičajena mogućnost je da škripanje može biti uzrokovano trenjem između kreveta i poda ili okolnih zidova. U ovom slučaju, problem je obično zbog neravnog temelja (kao što je klimava noga) ili nedostatka podloge između kreveta i poda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 05:39