Mala škola dizajna

“Slatke” dileme četveročlane obitelji u 80-ak m2: veće sobe, walk in closet ili dodatni toalet?

 Projektni biro Projekting d.o.o.
Povoljan raspored nosivih zidova i otvora dao je arhitektici Ivi Klepo Lepur dosta mogućnosti za igru s tlocrtom
  • Projektni biro Projekting d.o.o.
  • Arhitektica Iva Klepo Lepur
  • Zagreb, Čikoševa 2
  • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ivaklepo.lepur@gmail. com
  • Instagram: @minimalizam.zivot.prostor; @projekting_zg

Klijentima je ponudila čak tri različita idejna rješenja. Evo koji su odabrali

image
Postojeće stanje

ZADATAK

Klijentica je angažirala arhitekticu Ivu Klepo Lepur prilikom uređenja jedne etaže obiteljske kuće. Popis želja bio je poduži: zajednički prostor boravka, kuhinje i blagovaonice, roditeljska soba, dvije male dječje sobe i kupaonica - sve to u 79 kvadrata, plus balkon površine pet kvadrata.

image
VARIJANTA 1
Projektni biro Projekting d.o.o.

IDEJNO RJEŠENJE

Ponekad raspored nosivih zidova i otvora ne dopušta puno igre s tlocrtom, međutim ovdje je situacija bila povoljna i moglo se kvalitetno posložiti prostor za život četveročlane obitelji.

image
VARIJANTA 1
Projektni biro Projekting d.o.o.

Rekonstrukcijom se nije zadiralo u nosivu konstrukciju kuće niti su se mijenjali otvori, budući da je kuća imala fasadu i prozore u odličnom stanju. U odnosu na postojeće stanje, prostor je puno otvoreniji, uklonjeni su pregradni zidovi koji su ga nelogično pregrađivali i vizualno smanjivali.

image
VARIJANTA 2
Projektni biro Projekting d.o.o.

Ulaz u kuću sadržava mali ormar za jakne te se na njega nastavlja prostor boravka i kuhinje. U obje varijante dnevni dio ima istu kvadraturu, čime sam dobila dvije jednakovrijedne varijante za daljnju razradu. Kutna garnitura s foteljom definira prostor boravka, na koji se nastavlja blagovaonica i velika kuhinja. Dječje sobe su male, ali funkcionalne.

image
VARIJANTA 3
Projektni biro Projekting d.o.o.

Pozicija odvodnih vertikala u kući omogućila je dva kompletno različita tipa rješenja te jedno dodatno rješenje koje sam im predložila, s odvojenim malim toaletom. To je rješenje koje su na koncu i odabrali. U prostorima s dvije ili više spavaćih soba, prioritet bi trebao biti standard s dva sanitarna čvora. Ovdje je riječ o ukupnoj površini od 84 kvadrata, a stan izgleda puno veće. To je razlika koju čini dobro posložen tlocrt.

Postavite nam pitanje!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan? Pišite nam na d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:41