IZLAZAK U BORAVAK

Slavit ćete Novu godinu doma s društvom? Ovo nikako ne smijete zaboraviti, inače sve propada...

 /SHUTTERSTOCK

Noćni izlazak na Silvestrovo može biti jako skup. Ovisno o tome gdje se slavi Nova godina, trošak za smještaj, noćenje, rezervaciju ili ulaznicu sigurno nije mali. No, dodaju li se tome i troškovi hrane i pića, a zatim i dodatni troškovi za primjerice taksi ili dadilju, posve je razumljivo zašto se neki odlučuju na noćni izlazak u vlastiti dnevni boravak. Naime, sve više ljudi ostaje kod kuće i slavi u društvu obitelji i prijatelja unutar svoja četiri zida, izmijenjujući se iz godine u godinu. Ako ste ove godine vi domaćin, imate još malo vremena za pripremu. Stoga smo sastavili brzinski popis na što sve treba pripaziti. Provjerite da nešto niste zaboravili i uživajte u večeri.

Bitno je naglasiti da kod organiziranja dočeka Nove godine kod kuće pravila nema. Možete kreirati opuštanu ili formalnu atmosferu, najaviti tematski party, naručiti hranu, skuhati večeru s nekoliko slijedova ili pripremiti sitne zalogaje, organizirati koktel zabavu, karaoke, natjecanje u društvenim igrama, filmski maraton... ovisno o tome što preferirate i u čemu uživate.

Naravno, idealno bi bilo kad biste živjeli u velikoj kući s jednom prostorijom "viška", namijenjenom upravo za druženja s obitelji i prijateljima poput podruma, konobe, barske sobe ili igraonice, koju ne trebate odmah čistiti prije odlaska u krevet. U tom slučaju prostoriju možete raskošno dekorirati i unaprijed oformiti nekoliko zona: barski ktak, kutak s hranom, ktak za ugodan razgovor, ples... Bitno je opskrbiti se namirnicama, grickalicama, hranom i pićem, a po završetku zabave samo zatvoriti vrata. Čišćenje stignete obaviti i kad se naspavate. Srećom, to nije jedina opcija za organiziranje zabave. Savršeno će poslužiti i prostori manjih površina, a najčešće se ugošćuje u dnevnim zonama s objedinjenom kuhinjom, blagovaonicom i boravkom.

image
/SHUTTERSTOCK

U tom slučaju hranu možete poslužiti na blagovaonskom stolu. Poželjno je da to bude stol na razvlačenje kako bi stali svi gosti, ali i kako bi kasnije imali više prostora za druge planirane aktivnosti. Nakon klasične večere možete pustiti goste da se sami grupiraju i smjeste negdje gdje im je najudobnije kao što je kuhinjski otok, kauč, fotelja... No, možete razmišljati i u smjeru švedskog stola, da si svatko uzima zalogaje kad mu odgovara.

U svakom slučaju, blagovaonski stol ili kutak s posluženom hranom mora lijepo izgledati, a mogli biste dekorirati i prostor. Sami ukrasi ovise o temi koju ste odabrali i formalnosti događaja. Inspiraciju možete pronaći u nekom povijesnom dobu, pokretu, filmu, prirodi... No, svakako se potrudite iznenaditi goste. Na blagovaonskom stolu im pripremite male kartice s imenima, možda čak i mali poklončić. Što se tiče samog posuđa, možete koristiti posuđe iz jednog seta, rasparane tanjure, one iz obiteljskog nasljeđa... Oni koji su unaprijed sve isplanirali mogli bi se odlučiti na dodatak cvjetnih aranžmana, skulpturalnih salveta, vrpca, svijeća, elegantnih detalja i predmeta s metalik sjajem koji će reflektirati svjetlost... No, dobro će doći borove grančice iz vrta koje bi stvorile suptilnu šumsku priču i fino mirisale, uz obavezne lampice. Pogototo ako nemate pravo blagdansko drvce.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako su se svi pitali zašto ste forsirate integrirani bar unutar kuhinje s vinskim hadnjakom ili rashladnim vitrinama, pa čak i ladicama, sada ste napokon došli na svoje - samo napunite bar, osigurajte dovoljno zaliha, i uživajte u ostatku večeri. Kao alternativa savršeno će poslužiti mini šank na rasklapanje, no ako ni ta opcija nije dostupna, pobrinite se da imate bar kolica za piće i pazite na svačiju razinu pića - možda među gostima ima i onih sramežljivih.

image
/SHUTTERSTOCK

Provjerite samo imate li dovoljno tanjura, zdjelica i čaša - ovisno o tome što ćete posluživati, primjerice koktel čaše, čaše za martini, vino, čaše za vodu... ali i dovoljno sjedećih mjesta. Ako vaše društvo više voli plesati ili pjevati, ne trebate nužno brinuti za sjedeća mjesta, no dobro ih je pripremiti u slučaju da im zatreba odmor. I ne zaboravite: ne treba sve ići po planu, budite spontani i zabavite se. Savjete za čišćenje ostavit ćemo za sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:15