Snažan antioksidans koji pospješuje metabolizam

Đumbir za detoksikaciju i imunitet iz vlastitog vrta

Đumbir se može kupiti gotovo u svakoj trgovini, ali ako imate vrt, nema razloga da ga sami ne uzgojite. Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu pokazuje način kako ćete pripremiti sadnice za proljetnu sadnju.

Nedavna viroza koja je poharala moju obitelj navela me je da vam napišem nešto o biljci koja nam je uvelike olakšala to stanje. Naime, pravo je “čudo” za ublažavanje posljedica raznoraznih prehlada i viroza, ali odlična i za prevenciju.

Đumbir (Zingiber officinale) je trstici slična biljka, čije stabljike mogu doseći i do 1,5 m. Ima uske zelene listove i žućkastoroze cvjetove. Prema dostupnoj lite- raturi, đumbir potječe iz bujnih tropskih azijskih šuma, međutim, danas se uzgaja kao kultura u tropskim i suptropskim zemljama. Najveći proizvođač današnjice je Indija, a slijede je Nigerija, Jamajka, Sierra Leone, Haiti… Na našem tržištu može se pronaći svjež, u obliku gomolja, ali i u obliku praha, kao začin, a ponegdje i kao ušećerena delikatesa. Svježi gomolj je aromatičan, pikantan i ugodnog mirisa.

Očito su i naši sugrađani prepoznali dobrobit đumbira pa je postao prilično dostupan u našim trgovinama. No, imate li vrt, nema razloga da ga sami ne uzgojite. Pokazat ćemo vam način kako pripremiti sadnice za proljetnu sadnju.

1 Potreban materijal

Gomolj đumbira - možete ga nabaviti u gotovo svakoj većoj prehrambenoj trgovini, keramički lonac, zemlja za cvijeće, pijesak i crepići za drenažu, nožić i škare

2 Korak

Nožićem razdijelite gomolj na komade.

3 Korak

Potom na dno lončića stavite crepiće ili kamenčiće za drenažu, zatim ih prekrijte pijeskom da bi višak vode mogao nesmetano otjecati jer bi u protivnom mogao istrunuti korijen. Zatim na pijesak stavite zemlju i posložite komade gomolja koje lagano utisnite u zemlju na način da ostavite dio gomolja na površini.

4 Korak

Tako pripremljenu teglu ostavite na svijetlom i toplom mjestu. Nakon 10-ak do 15 dana možete očekivati izbijanje prvih klica.

5 Način izrade

U plastičnu vrećicu stavite gomolj koji obilno poprskate vodom, potom u vrećicu upuhnete zrak i zatvorite je.

6 Korak

U vrećici će se stvoriti potrebna mikroklima koja će nakon 5-7 dana rezultirati stvaranjem klice i korjenčića. Nožićem pažljivo odvojimo klicu i korjenčić od ostatka go- molja. Odvojenu klicu (slika 3) posadite u lončić sa zemljom i drenažom koji ste pripremili na prethodno opisan način.

7 Korak

Pri sadnji pripazite da korijen dobro prekrijete zemljom i blago je utisnete oko klice. Tako pripremljene biljčice ostavite na toplom i svijetlom mjestu i obilno ih zalijevajte do proljeća, kad će biti spremne za pre- sadnju u vrt, na otvoreno.

DOMAĆI ČAJ OD ĐUMBIRA ZA DETOKSIKACIJU I IMUNITET

Ogulite komadić gomolja đumbira, otprilike 5-7 cm, pa u posudu za čaj ulijte otprilike 1l hladne vode. Narežite oguljeni đumbir na ploške pa ih prokuhajte u vodi. Nakon toga ostavite da se čaj ohladi pa dodajte sok jednog svježe cijeđenog limuna i zasladite medom, koji će ublažiti okus đumbira. Količinu đumbira koji ćete stavljati u čaj korigirajte prema vlastitom ukusu. Što više korijena stavite, čaj će biti pikantniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:30