Budite oprezni!

Soda i ocat ove predmete apsolutno uništavaju. Ako ih dotaknu, možete s njima u smeće!

 ANA-O/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ovim jeftinim kuhinjskim pomagačima trebali biste pristupiti s dozom opreza

Soda bikarbona i ocat iskusnim su čistačima odavno poznati kao vrlo učinkovita alternativa kad je u pitanju ribanje kuhinjskih i toaletnih površina, odstranjivanje mrlja iz tepiha ili pomoć u neutraliziranju mirisa.

No imaju i soda i ocat svoje negativne strane. Budući da se radi o abrazivnim sredstvima.

Kiselina u octu razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući plin ugljični dioksid koji može pomoći u uklanjanju prljavštine s površina koje se čiste. Za većinu namjena preporučuje se kombiniranje jednog dijela sode bikarbone s dva dijela bijelog octa. Ta kombinacija može razgraditi masnoću i ukloniti mrlje, ponekad bolje od sredstava za čišćenje iz trgovine, ali nije dobra za sve površine.

image
/SHUTTERSTOCK

Neki metali su, naime, osjetljiviji od drugih, a soda bikarbona može prouzrokovati diskoloracije na površini.

Naročito treba paziti pri spajanju sode i octa, u trenutku kad smjesa "zašumi", otpušta se plin. Zato ih nemojte pomiješati u plastičnoj ili kakvoj drugoj boci s poklopcem, jer smjesa bi vam mogla eksplodirati u rukama. Također, kada ih pomiješate, ne spremajte otopinu za kasnije, već obavite čišćenje odmah.

S obzirom na to da za sodu i ocat vrijede druga pravila, popis donosimo odvojeno.

Sodom ne čistite:

1. Posuđe od aluminija

Ako planirate posuđe od aluminija očistiti sodom i pritom očekujete čarobne rezultate, mogli biste se gadno razočarati. Soda s aluminijem može oksidirati i uzrokovati ružne fleke na površini.

2. Stara srebrnina

Neki smatraju da bi soda u doticaju s antiknim srebrnim predmetima mogla izazvati neželjene mrlje, iako je donedavno uvriježeno mišljenje bilo da je upravo tu soda glavni "saveznik". Stoga, ako imate predmete sentimentalne vrijednosti, radije preskočite ribanje sodom.

3. Pozlaćeni predmeti

Tanjuri i beštek koje čuvate za posebne prigode vrlo vjerojatno na rubu imaju poneki zlatni detalj. Šanse da je riječ o 24-karatnom zlatu su minimalne, zato ne riskirajte - soda nagriza pozlatu.

4. Mramorne površine

Kamene površine bolje je čistiti sredstvima s posebnom namjenom. Iako je samo blago abrazivna, ne želite ružne "fleke" po površini s kojom se susrećete svaki dan.

image
CHANAKON LAOROB/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Octom ne čistite:

1. Predmete od aluminija

Tave, posude, lonci... Preskočite. Ono što predmetima od aluminija čini soda, čišćenje octom još je gore. Nakon toga mogu samo ravno u smeće.

2. Mobitele i tablete

Ako vam je slučajno palo na pamet prebrisati površinu tableta, mobitela ili računala vatom i octom, odolite iskušenju.

3. Predmete od lijevanog željeza

Riječ je o posebnom procesu tretiranja željeza, koji neće izgledati isto jednom kad dođe u doticaj s octom. Ove predmete perite u vodi s blagim deterdžentom.

4. Kamene površine

Ono što vrijedi za sodu kad su u pitanju kamene površine, vrijedi apsolutno i za ocat. Mogao bi ostaviti tragove koje kasnije nećete moći ukloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:26