Sofisticirana rješenja 21. soljeća

Inteligentni prozori kao solarni paneli, koji se sami čiste...

Tehnologija izrade pametnih prozora i velikih staklenih stijena znatno je napredovala u mnogim tehničkim i koncepcijskim pitanjima. Sve više istraživačkih timova diljem svijeta radi na usavršavanju i odabiru novih materijala, čime se pokušava pronaći optimalno i trajno rješenje za proizvodnju prozora, koji će ovaj sektor približiti tehnologijama i sofisticiranim rješenjima 21. soljeća.

Primjerice, njemačka drvoprerađivačka tvrtka Holz Schiller GmbH izložila je lani na sajmu u Nürnbergu svoju posljednju inovaciju – sustav drvenih prozora koji ne zahtijeva održavanje. S tim sustavom vanjsko održavanje (periodično premazivanje lazurama i lakovima) postaje stvar prošlosti. I nanotehnologija omogućuje samočisteće prozore. Naime, premazivanjem nanofilmom prozor dobiva svojstvo da se kapljice kiše ne zadržavaju, već klize, te se tako čiste velike staklene površine.

Nadalje, elektrokromatski prozori omogućuju da ih se prema želji, odnosno sukladno uvjetima okolinskog svjetla, u manjoj ili većoj mjeri zatamni. Takvi se prozori mogu vidjeti na skupljim vozilima ili novijim poslovnim zgradama. Prozori s nanopolimerima također omogućuju kontrolu zasjenjenja, čime povećavaju energetsku učinkovitost za nekoliko puta.

Pametni prozori od likvidnog kristala prioritetno su namijenjeni osiguranju diskrecije jer svojom tehnologijom omogućuju da se potpuno prozirno staklo praktički trenutno pretvori u mliječno. Za razliku od elektrokromatskih, oni ne dovode do uštede energije.

Novi iskorak u tehnologiji konstrukcije prozora definitvno su prozori – solarni paneli. Neki arhitektonski projekti već uključuju takve prozore, dok neke tvrtke još istražuju to područje. Primjerice, norveška tvrtka EnSol AS patentirala je posebni solarni prozirni film koji se postavlja na prozorska stakla i koji putem metalnih nanočestica sunčevo svjetlo pretvara u energiju potrebnu za grijanje ili rasvjetu kuće. Komercijalizacija tih solarnih filmova mogla bi početi oko 2016. godine i očekuje se da će ostvariti revolucionaran pomak u ovom sektoru.

Foto: Velux

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:45