SAVJETI STRUČNJAKA

Spavate s upaljenom klimom? Nemojte, evo što se sve može dogoditi

 /SHUTTERSTOCK

Visoke temperature već danima su znak da je ljeto itekako stiglo i da moramo pronaći efikasne načine za rashladiti se, tijekom dana, ali i tijekom često toplih noći. Naime, nespavanje zbog vrućine dobro je poznati ljetni mdogađaj za mnoge ljude, a sve to zna biti jako neugodno i činiti vas umornijima nego što bi trebali biti. Što napraviti?

Stručnjaci savjetuju da ne spavate s uključenim klima uređajem jer je od velike važnosti prilagoditi temperaturu tako da razlika između unutarnjeg i vanjskog ne prelazi nekoliko strušnjeva, najviše do osam. Ukoliko bude veća, često se ljudi znaju buditi s ukočenim mišićima.

image
/SHUTTERSTOCK

Bez obzira što je temperatura noću nepodnošljiva, pokušajte si pomoći na sljedeći način: rashladite prostorije prije spavanja. Primjerice, možete koristiti klima uređaj koji se nalazi u drugoj prostoriji ili rashladiti spavaću sobu ako se u njoj nalazi klima uređaj, a zatim ga isključiti prije nego što legnete u krevet.

Ukratko, ako se klima uređaj nalazi u prostoriji u kojoj spavate, isključite ga preko noći, no ako se nalazi u drugoj prostoriji, ostavite otvorena vrata spavaće sobe i pustite da hladan zrak dolazi i do spavaonice.

image
/SHUTTERSTOCK

Važno je i redovito čistiti klimu jer prljavi klima uređaj može sadržavati bakterije koje mogu izazvati upalu pluća. Pazite i na razliku u temperaturi. Iako često namjestimo klimu na primjerice 20 stupnjeva, to nije nikako zdravo jer se ne radi o prirodnom rashlađivanju, a klima stvara vrstu propuha koja dovodi do upale mišića i ukočenosti.

Da bi prostor bio hladniji tijekom dana, važno je rano ujutro rashladiti prostorije i pustiti svijež zrak unutra. Tijekom ostatka dana, temperatura u prostoriji ne bi trebalo biti niža od 22 stupnjeva. Prije spavanja, treba rashladiti prostorije i isključiti klima uređaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 09:58