riješen problem

Spriječite začepljenje: U odvod nasipajte ovu smjesu i majstori vam neće trebati

 JUHAJARVINEN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nedavno smo na vratima jedne zgrade u zagrebačkom naselju Špansko, vidjeli sljedeću poruku: ‘Začepljeni odvodi kanalizacije! Poštovani stanari, jučer se dogodila neugodna situacija u stanu u prizemlju. Zbog začepljenja kanalizacijskog odvoda, došlo je do izlijevanja vode s fekalijama i poplave u stanu. Razlog začepljenja odvoda su razne stvari koje su pojedini stanari s ostalih katova bacali u WC. Najviše stvari koje su izvučene odčepljivanjem su pelene, krpe, maramice i hrana...‘

Uistinu, ljudi svašta bacaju u WC školjku i kao da nisu svjesni što se sve lošega može dogoditi. Evo još jednom nekih upozorenja.

image
SASIMOTO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pazite da kosa u kupaonici ili ostaci hrane ne završe u odvodu. Jednom svaka dva tjedna u otvor ulijte sredstvo kojim čistite WC školjku, zatim pustite da neko vrijeme teče topla voda, tako ćete odčepiti cijevi i one će biti čiste, baš kao i umivaonik i radne površine koje redovito čistite. Nadalje, čim se okupate, uklonite kosu, maramicom nježno pokupite sve ostatke iz umivaonika i bacite ih.

Pored WC-a neka bude kanta za smeće s poklopcem, ovdje bacajte papir, a ne u šalicu. Na nekim mjestima cijevi su uže i lako može doći do začepljenja. Ako je kvar već tu, dovoljno je skinuti crijevo koje prolazi ispod umivaonika ili sudopera, ukloniti sve ostatke iz njega, najbolje uz pomoć velike igle za pletenje ako je imate u kući, a zatim isperite unutrašnjost pod mlazom tople vode uz dodatak sredstva za čišćenje odvoda.

image
GREGORBISTER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako ništa od toga ne pomogne, svakako nazovite vodoinstalatera. I ne zaboravite - nemojte bacati svašta nešto u odvode kanalizacije! Šteta će na kraju biti sigurno velika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:02