Detaljno istraživanje

Spuštate li dasku WC školjke kada puštate vodu? Stručnjaci su došli do šokantnog otkrića koje uzrokuje opasne infekcije

 /SHUTTERSTOCK

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Infection Control pokazuje da ispiranje WC školjke sa spuštenom daskom ne zaustavlja širenje mikroba, s obzirom na prisutnost virusnih čestica u WC školjki bez obzira na položaj daske.

Ispiranje WC školjke sa spuštenom daskom ne zaustavlja širenje malih bakterija, prema istraživanju objavljenom u četvrtak u American Journal of Infection Control. Istraživači su, naime, pronašli mikroskopske čestice virusa posvuda po WC školjki kada osoba pušta vodu - bez obzira je li daska podignuta ili je spuštena.

- Mnogi su ljudi rekli da sve što trebate učiniti je spustiti dasku i problem je riješen - rekao je voditelj istraživanja i mikrobiolog Charles Gerba za USA Today, a prenosi Espreso.

Dodao je da kada puštate vodu, sav taj zrak negdje odlazi i nosi viruse koji su u WC školjci.

Prethodna istraživanja pokazala su da spuštanje daske na WC školjci smanjuje širenje klica, ali Gerba je primijetio da su se te studije usredotočile na veće čestice virusa. Iako je studija otkrila da spuštanje daske nije smanjilo ukupnu kontaminaciju kupaonice, zaključeno je da je spuštanje daske na WC školjci promijenilo putanju klice.

Kada je WC zatvoren, bilo je nešto više onečišćenja lijevo i ispred WC-a, ali nešto manje onečišćenja desno od WC-a.

Umjesto brige o tome da spuštate dasku na WC školjci, studija je pokazala da je dezinfekcija WC školjke, zahodske vode i obližnjih površina najbolji način za smanjenje širenja klica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 22:13