JESTE LI GLADNI?

Šta se događa kad muha sleti na hranu? Drugi put ćete dobro razmisliti hoćete li nastaviti jesti

 BIBICA/GETTY IMAGES
Prema znanstvenicima, postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može prenijeti

Ljudi se često osjećaju prilično očajno nakon što primijete da je muha sletjela na njihovu hranu. No, ima i onih koji neće biti zabrinuti, već će jednostavno zamahnuti rukom, otjerati je i nastaviti jesti. Ali jeste li se ikad zapitali što se točno događa kad muha sleti na vašu hranu?

Možda ćete pretpostaviti da će uzeti mali zalogaj i brzo odzujati kako bi izbjegla udarac ljudske ruke. Ali realnost je zapravo potpuno drugačija. I, moramo upozoriti, nije ugodna. YouTuber Zack D. Films pripremio je kratki video u kojem se objašnjava kako se muhe hrane.

Naime, budući da ne mogu žvakati hranu, one prvo izbace posebnu slinu koja u sebi ima probavni enzim koji razgrađuje hranu, čineći ju kašastom, kako bi ju mogle posrkati. Ti sokovi puni su klica od njenog posljednjeg obroka, a prema znanstvenicima iz ekološkog laboratorija sa Sveučilišta Fordham u New Yorku, postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muha može prenijeti, od Escherichije coli, salmonele, hepatitisa A i rotavirusa. Ipak, to ne znači da će svaka muha koja sleti na vašu hranu i prenijeti klice.

Snimka YouTubera podijeljena je i na Redditu, čiji su korisnici ostali užasnuti.

"Ovo je puno gore nego samo misliti da su to prožvakali. Nikada više neću muhu isto gledati", pisalo je u jednom komentaru.

"Dakle, ako muha sleti na moju hranu, postoji mogućnost da je povratila na nju?", pitao se drugi korisnik te društvene mreže.

Prema pisanju portala a-z-animals.com, muhe "povraćaju" samo na ono što planiraju pojesti, a što im je preteško odmah posrkati. Onda, jeste li i dalje gladni?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:19