IDEJNO RJEŠENJE

Stan iz 80-ih zreo za adaptaciju: Kako u 85 m2 smjestiti radni kutak, praonicu i walk-in ormar

 Projektni biro Projekting
Stan s lođama trebalo je doraditi kako bi se dobio prostor prilagođen potrebama novih vlasnika
image

Arhitektica Iva Klepo Lepur, dipl. ing. arh. i arhitekt Tomislav Klepo, dipl. ing. arh.

Projektni biro Projekting d.o.o.

  • Arhitekti: Tomislav Klepo i Iva Klepo Lepur
  • Adresa: Zagreb, Čikoševa 2
  • Web: www.projekting.hr
  • Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Instagram: @minimalizam.zivot.prostor; @projekting_zg

Zahvalna površina stana od 80 kvadrata, mali broj pregradnih zidova koje je lako ukloniti, ali i kvalitetna gradnja zgrade omogućavaju opsežnu adaptaciju sa zamjenom instalacija, obloga i prozora te formiranjem novih zona po željama vlasnika

image

Postojeće stanje

Projektni biro Projekting

ZADATAK

Stan iz 80-ih godina prošlog stoljeća bio je zreo za ozbiljniju adaptaciju. Ukupno 85 četvornih metara površine s lođama trebalo je doraditi kako bi se od stana tipičnog za starogradnju tog doba dobio prostor suvremenog i otvorenijeg tlocrta, prilagođen potrebama novih vlasnika. Ono što nam je iskustvo pokazalo, upravo stanovi iz tog razdoblja daju dobru podlogu za izmjene jer se tada projektiralo, kako mi arhitekti volimo reći, školski: odvojen spavaći dio, kupaonica i mali WC, lođe s obje strane, čist geometrijski prostor, cirkularna veza...

image

Novo stanje

Projektni biro Projekting

Ono što je također tipično za takve stanove jest puno vrata te dugački, veliki i mračni hodnici. Želje vlasnika bile su zapravo vrlo jednostavne i racionalne: jedna dječja soba, spavaća soba s garderobom, dio za pranje i sušenje rublja i veliki otvoreni dnevni boravak s kuhinjom.

image

Dnevni boravak sadrži i mali radni kutak uz prozor te kamin modernog dizajna prema zoni ulaza.

Projektni biro Projekting

IDEJNO RJEŠENJE

Za početak smo prostor oslobodili viška pregradnih zidova i vrata. Ulazni prostor je skraćen u želji da se što više kvadrata pretoči u dnevni dio stana. U srcu stana je zamišljen crni element koji sadrži ugradbeni hladnjak i pećnicu te je ostatak niše do stropa zatvoren u prostor za odlaganje. Zadržana je cirkularna veza, ali je sada kuhinja puno otvorenija i povezanija s ostatkom stana i prostor puno bolje teče. Ostatak kuhinje je formiran u obliku slova U te se s poluotokom nastavlja na blagovaonicu.

image
Projektni biro Projekting

U kupaonici je kada zamijenjena tuš-kabinom, a perilica je izdvojena u prostor malog vešeraja u hodniku, čime smo dobili više prostora za umivaonik u kupaonici. Roditeljska soba je kliznim vratima povezana s garderobom.

Adaptacija je prilično opsežna jer zahtijeva kompletnu izmjenu obloga i instalacija, prozora i vrata, ali konačan rezultat, pri čemu je svaki detalj prilagođen željama vlasnika, pokazat će da je i kvalitetna starogradnja na odličnoj lokaciji vrlo dobar izbor nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 13:27