Kvasci su eukariotski mikroorganizmi koji su svrstani u carstvo gljiva, s oko 1500 vrsta koje su trenutačno opisane; oni dominiraju u gljivičnoj različitosti oceana. Većina ih se razmnožava aseksualno, tj. pupanjem, iako postoji i nekolicina koji se razmnožavanju binarnom diobom. Kvasci su jednostanični organizmi, iako neke vrste s kvascima mogu postati višestaničnim organizmima stvaranjem niza povezanih pupnih stanica. Veličina kvasaca može uvelike varirati, jer njihova veličina ovisi o vrsti, no u prosječnim mjerenjima bili su veliki od 3 do 4 µm u promjeru, iako neki kvasci mogu doseći preko 40 µm. Koriste se za proizvodnju kruha, piva, vina, žestokih alkoholnih pića i goriva na bazi etanola.
Ukratko, kvasac je sićušna jednostanična gljivica koja pripada skupini mikroorganizama. Najpoznatiji soj kvasca je Saccharomyces cerevisiae, a naziv dolazi od grčke riječi "saccharo" što znači šećer i "miši" - gljiva, dok "cerevisiae" dolazi iz latinskog jezika i znači "iz piva". Ovaj soj kvasca vrlo je aktivan i sposoban za fermentaciju, proces koji uzrokuje dizanje tijesta za kruh.
Većina kućanstava u kuhinji ili smočnici ima barem jednu kockicu kvasca ili paketić suhog kvasca, bez njega ne bi mogli pripremati omiljene domaće recepte, ali malo tko zna da se može koristiti i na sasvim drugačiji način.
Vjerovali ili ne, kvasac se može koristiti i kao iznimno učinkovita zamka za komarce. Vrlo se lako priprema, a možete ga postaviti na mnogo mjesta u svom domu, terasi ili vrtu. Zamka radi na principu privlačenja komaraca iz kojih će se na kraju vrlo teško izvući. Zamka koja se sastoji od šećera ili meda i kvasca učinkovita je jer fermentacijom oslobađa ugljični dioksid i proizvodi toplinu koja privlači komarce.
Trebat će vam sljedeće: 3 dcl vode - oko 1 šalica, 1/4 šalice smeđeg šećera, 1/4 žličice suhog kvasca (može i svježeg) i prozirna boca od dvije litre, prenosi Krstarica.
Kako napraviti zamku?
Prerežite bocu na pola. Dodajte smeđi šećer u toplu vodu i miješajte dok se ne otopi. Pustite da se slatka otopina ohladi, a zatim je ulijte na dno boce.Staviti kvasac koji ne treba miješati. Kvasci proizvode ugljični dioksid koji vrlo intenzivno privlači komarce. Stavite gornju polovicu odčepljene boce naopako u donju polovicu i zalijepite ih zajedno. Omotajte dno boce nečim crnim ili ga jednostavno obojite u crno. Gornji dio ostaje čist. Čitav trik je u tome što se komarci vole skrivati na mračnim mjestima, posebno tamo gdje mogu nanjušiti ugljični dioksid.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....