VRIJEDI ZNATI

Štedite li doista novac isključivanjem uređaja iz struje? Ovo kažu stručnjaci...

 Pixabay
U nastavku ćemo istražiti zašto isključivanje uređaja iz struje može dovesti do ušteda

Danas ne koristite svoj toster? Isključite ga! Čak i kada ne koristite aktivno kućanski aparat ili uređaj, on i dalje usisava energiju - čak i ako je isključen. Mnogi uređaji u vašoj kući, od vašeg pisača preko punjača za prijenosno računalo do vašeg aparata za kavu, još uvijek izvode određene funkcije dok su uključeni. To znači da nastavljaju koristiti energiju, povećavajući vaš mjesečni račun za struju. Ali postoji jednostavno rješenje: jednostavno isključite uređaje iz struje kada ih ne koristite. Isključivanjem iz utičnice spriječit ćete tiho istjecanje energije i povećanje vaših računa, dugoročno štedeći struju i novac.

U nastavku ćemo istražiti zašto isključivanje uređaja iz struje može dovesti do ušteda, koliko biste mogli uštedjeti i načine na koje možete olakšati onesposobljavanje uređaja uključenih u struju.

image
Pixabay

Kako isključivanjem uređaja iz struje možete uštedjeti novac?

Čini se kontraintuitivnim isključivanje uređaja iz struje. Uostalom, oni su isključeni, pa zašto bi crpili energiju?

Činjenica je da vaši uređaji zapravo i dalje troše energiju čak i kada su isključeni, ali još uvijek uključeni, prema Energy.gov. Bilo da je uređaj isključen ili u stanju mirovanja, neki od najgorih prijestupnika su:

Uređaj koji još uvijek može koristiti energiju u obliku stalno uključenih svjetala ili drugih zaslona koji pokazuju da je uređaj isključen

Računala koja su stavljena u stanje mirovanja

Punjači koji i dalje troše energiju čak i ako uređaj nije spojen

Media playeri koji neprestano troše snagu, posebno oni koji i dalje mogu tražiti ažuriranja u pozadini

Telefoni sa zaslonima koji pokazuju kada nisu u aktivnoj upotrebi, poput bežičnih telefona

Novi pametni kućanski uređaji poput hladnjaka, perilica i sušilica rublja koji imaju uvijek uključene zaslone, internetsku vezu i elektroničke kontrole

Energija koja se koristi iz ovih uređaja dok nisu u aktivnoj uporabi često se naziva napajanjem u stanju pripravnosti, ali ima i druge nazive kao što su fantomsko opterećenje, opterećenje u sjeni, struja mirovanja ili čak vampirska energija.

image
Unsplash

Ušteda električne energije i novca

Mnogi ljudi su šokirani kada shvate koliko se energije u stanju pripravnosti može potrošiti. Napajanje u stanju pripravnosti čini 5%-10% potrošnje energije u stambenim objektima. Isključivanje uređaja iz struje moglo bi prosječnom kućanstvu uštedjeti do 700 kuna godišnje.

Međutim, koliko ćete uštedjeti moglo bi ovisiti o tome koliko uređaja koristite i vašim navikama s njima.

image
Unsplash

Kako kontrolirati napajanje u stanju pripravnosti

Prvi korak je, naravno, isključiti sve što nije aktivno u upotrebi ili se ne koristi često. Jedan primjer uređaja koji se lako mogu isključiti uključuje televizore u sobama za goste. Također je općenito jednostavno isključiti media playere kada se ne koriste. Kada svoj uređaj skinete s punjača, također vam može pomoći da steknete naviku isključivanja tog punjača. Također biste se mogli iznenaditi koliko smo uređaja priključili, a koje više niti ne koristimo. Primjeri mogu uključivati ​​stare bežične telefone, stare medijske playere ili svjetiljke koje su više dekorativne nego funkcionalne.

Međutim, isključivanje i ponovno uključivanje svega može biti vrlo zamorno, pogotovo ako su vam utičnice na teško dostupnim mjestima. Ako je utičnica nedostupna, bit će teško održati korak. Dakle, također možete postaviti načine da postupak rezanja fantomskog tereta učinite automatskim. Uređaje možete uključiti u razdjelnike. Na taj način, jednim pritiskom tipke prekidača za napajanje možete isključiti više uređaja. Također možete nabaviti tajmere za uključivanje uređaja ili pametne utičnice kako biste mogli automatizirati kada je napajanje priključeno na uređaj. Na primjer, možete podesiti vrijeme za napajanje TV-a tako da bude povezan samo tijekom vršne upotrebe kao što su večeri ili vikendi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:40