Jednostavan postupak

Sterilizirajte steklenke: evo kako se to radi ispravno, korak po korak!!!

 /SHUTTERSTOCK

Prilikom pripreme zimnice obavezna je sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete stavljati ajvar, džem i ostale namaze ili ukiseljeno povrće.

Ovaj način sterilizacije je izuzetno jednostavan, a zimnica je pasterizirana i spremna za zimu.

Prvi korak je da dobro operete staklenke i boce deterdžentom za suđe koji inače koristite. Kad se nakratko ocijede, nježno ih obrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom koja ne ostavlja dlačice.

Drugi korak je obavezan, ne smijete ga preskočiti, jer ako boce ili staklenke nisu 100 posto čiste, cijeli trud može otići u nepovrat.

Neke domaćice vole biti potpuno sigurne, pa staklenke stavljaju u kipuću vodu da se kratko "kuhaju", a tek onda stavljaju u pećnicu. Tako možete izbjeći brisanje krpom - toplina pećnice će osušiti preostalu vodu.

Treći i posljednji korak je zagrijati pećnicu na najviše 100 stupnjeva, posložiti staklenke u posudu za pečenje tako da im otvor bude okrenut prema dolje i staviti ih 15-20 minuta.

Pažljivo ih izvadite iz pećnice (staklo će biti vruće) i krenite ih puniti dok su staklenke još tople. Naše su se bake davno dosjetile kako sterilizirati ambalažu od kiselih krastavaca, a što je najbolje ne zahtijeva puno truda, vremena i vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:14