Najtopliji mjesec

Stigle su prve ljetne vrućine, pogledajte kad je najbolje vrijeme za odlazak na godišnji odmor!

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix
Visoke temperature već su uzele maha, a na snazi je prvi ovogodišnji toplinski val

Prošlo ljeto obilježile su pasje vrućine. Prema izvještaju Službe za klimatske promjene Copernicus, bilo je to najtoplije zabilježeno ljeto na europskom kontinentu te je oborilo rekord iz 2021., a srednja temperatura zraka bila 1,0-1,2 °C iznad prosjeka.

Trend iznadprosječnih temperatura zraka nastavio se i u ovoj godini. Siječanj 2023. četvrti je uzastopni mjesec s pozitivnom anomalijom temperature zraka u regiji, što ga svrstava na peto mjesto najtoplijih siječanj od 1979. godine.

Prema većini izvora, meteorolozi su se složili da će i ovo ljeto biti toplije od prosjeka. Ljetne temperature su uzele maha, a već smo svjedočili prvom ovogodišnjem toplinskom valu.

image

Ilustracija

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Temperature će prelaziti 30 stupnja Celzija, no stručnjaci navode da to neće biti čudno za ovu sezonu jer se očekuje kako će broj dana s temperaturom od 32 stupnja Celzija ili više biti malo iznad povijesnog prosjeka. Srpanj će, složili su se meteorolozi, biti manje stabilan od kolovoza pa je osmi mjesec bolje vrijeme za otići na zasluženi godišnji odmor.

Problemi sa spavanjem

No, stručnjaci za meteorologiju naveli su i kako bi dnevna toplina mogla utjecati na nepovoljne uvjete za spavanje. Kako navodi AccuWeather, blaži uvjeti tijekom noćnih sati mogli bi dovesti do temperatura iznad prosjeka za ljeto u cjelini na ovim prostorima, što može uzrokovati zdravstvene probleme.

- Velika većina zgrada u Europi napravljena je da zadrži toplinu pa ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplinom – ističu.

Prvi u redu od problema je nesanica od koje pati oko 200.000 hrvatskih građana. Prema dostupnim podacima, u pet godina za 20 posto poraslo je trošenje tableta protiv nesanice, a najmanje spavaju naši građani koji žive na istoku zemlje i u Banovini.

image
Shutterstock

Ako je u sobi prevruće, teže ćemo zaspati jer se neće aktivirati hormon sna koji bi mozgu trebao signalizirati da je vrijeme za spavanje. Zato u hladnoj sobi brže zaspimo i uživamo u dubljem te kvalitetnijem snu. Zapravo bismo trebali spavati u prostorijama koje su nekoliko stupnjeva hladnije od vanjskih temperatura, a najbolje, ujedno i jedino rješenje, da to postignete u jeku ljeta je korištenjem klima uređaja.

Moderne klime opremljene su funkcijom za noćno hlađenje koje će osigurati ugodan san.

Jedan takav uređaj je napredni model proizvođača Mitsubishi Electric koji osvaja brojnim funkcionalnostima, privlačnim izgledom i kompaktnom izvedbom. Spavajte mirno uz osiguranu kvalitetu zraka i noćnu postavku koja smanjuje razinu svjetlosti indikatora klima uređaja, isključuje zvučnu signalizaciju i snižava razinu buke rada vanjske jedinice za 3dB.

Uz tih i pouzdan rad, Mitsubishi Electric Super Inverter Plus u sebi ima ugrađen WiFi sučelje i nudi opciju ugradnje dodatnog žičanog upravljačkog sučelja koji se prodaje zasebno. Također, koristi novi, ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 i upravo zahvaljujući njemu i naprednoj inverterskoj tehnologiji spada u uređaje odlične energetske učinkovitosti razreda A+++. Sa snagom od 2.5 kW pouzdano će rashladiti prostorije do 25 m².

image

Mitsubishi Electric Super Inverter Plus klima uređaj

Klimatizacija.hr

Uređajem se upravlja pomoću infracrvenog daljinskog upravljača te dolazi u nekoliko odličnih funkcija. Vertikalne i horizontalne lamele automatski se pomiču kako bi osigurale ravnomjerni protok zraka po prostoriji, a econo cool funkcija prilagođava količinu zraka usmjerenu prema tijelu na temelju temperature izlaznog zraka. Na taj način također se postiže i 20-postotni porast energetske učinkovitosti.

Za bezbrižan rad čak i kada niste tu pobrinule su se napredne funkcije - tjedni timer, “i save”, automatski restart i automatska promjena režima rada. One zajedno nude veliku kontrolu klima uređaja kroz automatsko gašenje, paljenje, promjenu zadane temperature i rad po unaprijed određenim postavkama. Na ovaj način ćete i dodatno uštedjeti na potrošnji električne energije.

image

Mitsubishi Electric Super Inverter Plus klima uređaj

Klimatizacija.hr

Zahvaljujući Plasma Quad Plus naprednoj tehnologiji filtriranja ovaj sustav je idealan za astmatičare i alergičare.

Pouzdano uklanja 99 posto štetnih čestica poput virusa, bakterija i plijesni u zraku, 98 posto alergena, kao što je pelud, 97 posto grinja i prašine i 99 posto mikročestica u zraku, a također hvata i neutralizira mirise. Uz sve to funkcija samočišćenja sprječava plijesan i neugodne mirise, omogućujući dovod čišćeg zraka u prostor.

Više o Mitsubitshi Electric Super Inverter Plus seriji klima uređaja pročitajte ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s klimatizacija.hr portalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:50