Za i protiv

Stilovi umivaonika za savršenu kupaonicu

 

Prilikom uređivanja kupaonice s velikom pažnjom biramo pločice, oblik kade ili tuša, slavine i slične detalje, no ne smijemo zaboraviti i na umivaonik! Ako ste za svoj prostor odabrali jednostavno uređenje, upravo umivaonik može biti onaj detalj koji će prostor učiniti zaista posebnim. Poželite li više pozornosti posvetiti upravo odabiru tog elementa, saznajte u nastavku koje su najpopularnije vrste i razloge za i protiv njihovih najčešćih oblika!




Umivaonik na postolju

Jednostavan umivaonik na postolju čest je odabir za manje kupaonice. Očiti razlog protiv ovog oblika nedostatak je prostora za odlaganje ispod, ali i u ravnini samog umivaonika. Kada razmatrate ovakav umivaonik pokušajte isplanirati dodatni prostor za odlaganje stvari u ostatku kupaonice, a što se samog dizajna tiče, što čišće i jednostavnije linije ima, to će vaš umivaonik izgledati bolje.





Konzolni umivaonik

Konzolni umivaonici slični su umivaonicima na postolju po tome što ne predviđaju prostor za odlaganje u sklopu svoje strukture. No, ono po čemu konzolni umivaonici imaju prednost jest činjenica da nude više prostora za držanje sapuna i sličnih potrepština kraj udubljenja i slavine. Budući da je struktura ove forme otvorenog tipa, ispod samog umivaonika često ima dovoljno prostora za stavljanje košare ili ukrasne kutije kojima možete u prostor unijeti i malo teksture, a služit će vam za držanje potrepština.




Umivaonik s dvostrukom slavinom

Ovakve se umivaonike ne viđa često, a zapravo su iznimno praktični i omogućuju uštedu prostora u kupaonicama u kojima nema dovoljno mjesta za dva umivaonika, a postoji više ljudi koji paralelno koriste prostoriju.



Viseći umivaonik

Još jedna odlična opcija umivaonik je koji se postavlja na zid. Ovakav je oblik idealan za male kupaonice u kojima pokušavamo uštedjeti na prostoru, odnosno predstavlja dojmljiv detalj u kupaonicama u kojima nema potrebe za puno prostora za odlaganje. Upravo je taj nedostatak mjesta za skladištenje argument protiv ovog popularnog oblika umivaonika. Kada je riječ o kupaonici za goste ili sličnoj pomoćnoj kupaonici, lijep dizajn visećeg umivaonika svakako će doprinijeti privlačnom izgledu cijele prostorije.



Nadgradni umivaonik

Nadgradni umivaonici ugrađuju se na ploču koja može biti postavljena na ormarić ili pak otvorenu strukturu. Odabirom ovakvog umivaonika svakako ćete dobiti upečatljiv i moderan detalj uređenja bez da ste žrtvovali prostor za odlaganje stvari ispod umivaonika. Lakše ih je postaviti od ugradbenih umivaonika, no zato što su im rubovi izloženi, ipak su malo skloniji pucanju. Također morate razmisliti i tko će koristiti ovaj umivaonik budući da se najčešće stavljaju na postojeći element standardne visine što ih čini primjerenijim odabirom za visoke.



Ugradbeni umivaonik

S dobrim razlogom ovaj je model umivaonika među najpopularnijima u svijetu kupaonica. Elegantni, lako ih se čisti i dobro se mogu uklopiti u svaki stil uređenja, ovakvi umivaonici često dolaze s vlastitim ormarićem, a možete ih postaviti i u svoj ormarić. Prilikom odabira ugradbenog umivaonika pokušajte se držati pročišćenih četvrtastih ili ovalnih opcija.

Izvor: Studio McGee

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:13