Opasni nametnici

Stjenice s kreveta mogu se sakriti i u vašim ručnicima – brzo ih eliminirajte u dva laka koraka

 DZURAG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pošast iz Pariza stigla je i u Hrvatsku i mnogi strahuju od stjenica. Sada je važnije nego ikad temeljito oprati rublje i ručnike. Stručnjaci za kontrolu štetočina u tvrtki Eco Pest Supply istaknuli su da su ručnici jedno od tih područja. Ručnici mogu biti lukava "skrovišta" za stjenice.

Stjenice se najčešće nalaze u spavaćoj sobi jer im je za preživljavanje potrebna ljudska krv, a hrane se noću.

Međutim, spavaća soba je širok pojam koji se koristi u ovom slučaju jer je stjenica toliko mala da se može sakriti bilo gdje tijekom dana. S obzirom na to da su stjenice plosnate i vrlo male, mogu pronaći razna skrovišta i iznenadili biste se koliko ljudi donosi zaraženu odjeću iz svojih hotela s putovanja.

image
MATTEO LANCIANO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prosječna stjenica nahranit će se za samo nekoliko minuta i "odmah potražiti mjesto za skrivanje". To može biti vaš madrac, posteljina ili čak ručnici.

Ako želite potpuno eliminirati stjenice, morate biti temeljiti i ne ostavljati uzorke.

1. Odvojite zaraženo rublje

Najbolji način da se riješite stjenica na ručnicima I odjeće je da budete temeljiti i izolirate prostoriju. Dok je zaraza prisutna, ne bi se smjeli dodavati novi predmeti ili iznositi ništa iz prostorije.

Trebali biste koristiti velike plastične vrećice za pakiranje svih predmeta i njihovo nošenje u perilicu rublja. Vrećice treba držati zatvorene kako biste spriječili da neke stjenice pobjegnu.

image
MARI_ART/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Operite i osušite ručnike

Kontaminirani ručnici i odjeća trebali bi ići ravno u perilicu rublja. Ako se želite riješiti svih stjenica i jaja, trebate koristiti programe s visokim zagrijavanjem i dodati specijalizirani deterdžent za pranje rublja koji ubija stjenice.

S pravim proizvodima možete biti sigurni da su vaša obitelj i kućni ljubimci sigurni, aku su stjenice brzo potpuno eliminirane.

Nakon što je ciklus pranja gotov, ručnike stavite u sušilicu i ponovno "upotrijebite najveću moguću toplinu" koja neće oštetiti predmete, ali će osigurati uklanjanje stjenica.

Za one koji traže brži način da se riješe stjenica, mogu ih skuhati na pari.

Kao što je prije spomenuto, vrućina će ubiti većinu stjenica, tako da možete upotrijebiti vruću vodu na njima i drugim područjima zaraženim ovim nametnicima.

Baš kao što su osjetljive na toplinu, stjenice su osjetljive i na niske temperature, tvrde stručnjaci.

Možete koristiti svoj zamrzivač za tretiranje zaraženih predmeta. Stavite proizvod (koji se može sigurno zamrznuti) u vrećicu s patentnim zatvaračem u zamrzivač na nekoliko dana.

Imajte na umu da je većim predmetima potrebno više vremena da se potpuno zamrznu i uklone stjenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:37