Što kad djeca odrastu i požele vlastiti prostor?

Adaptacija stana površine 75 kvadrata

Poštovani, šaljemo vam tlocrt našeg trosobnog stana od 75 kvadrata. Četveročlana smo obitelj i djeca su u dobi kada žele vlastiti prostor. Odlučili smo se za adaptaciju stana pa bismo vas zamolili za savjet, kako bismo maksimalno iskoristili prostor i ostvarili svoje želje i potrebe. Puno hvala.

Iz postojećeg tlocrta vidljivo je da se radi o prostranom stanu kojeg čine ulazni prostor, kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, kupaonica, izba i dvije spavaće sobe. Nosivi zidovi su vanjski zidovi stana, dok su unutar stana svi zidovi pregradni. Takav raspored konstruktivnog sistema omogućava jednostavniju adaptaciju pošto se svi pregradni zidovi mogu ukloniti, a ograničavajući faktori koje treba poštivati prilikom projektiranja su vertikale i prozorski otvori. U novom rješenju bilo je potrebno ostvariti zahtjev za dodatnom spavaćom sobom. Jedina moguća pozicija nove sobe je na poziciji postojeće kuhinje i blagovaonice.

Njena veličina je 11 kvadrata što je dovoljna dimenzija da se u nju smjesti bračni krevet i veliki ugradbeni ormar. Dnevni trakt kojeg čine kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak su kao i u postojećem tlocrtu jedna otvorena cjelina, nešto manjih dimenzija od postojeće, ali dobrom tlocrtnom organizacijom namještaja i proširenjem na dio postojeće kupaonice, dobiva se kvalitetan i funkcionalan prostor. Kuhinja je u obliku slova U, bliže ulazu što je u odnosu na postojeće stanje bolje rješenje. U nastavku kuhinje smješten je stol za blagovanje. Na zidu uz novu spavaću sobu predviđen je element s televizorom, pa je TV moguće gledati iz svih pozicija dnevnog trakta, iz kuhinje, blagovaonice ili kutne garniture. Kupaonica je pomaknuta na dio postojeće spavaće sobe, na način da su kanalizacijska vertikala i WC školjka zadržale svoje pozicije. Na dijelu postojeće roditeljske sobe i izbe, formirana je nova dječja soba. Ulazni prostor je od dnevnog trakta odvojen kliznim vratima, koja ujedno odvajaju dječji trakt od dnevnog i daju potreban mir za učenje ili odmaranje. U ulaznom prostoru predviđen je ugradbeni ormar za odlaganje kaputa i cipela. Adaptacijom postojećeg stana, vlasnici su rješili stambeno pitanje na dugogodišnji period, bez potrebe za kupnjom i traženjem novog stana.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:25