Što nam donosi nova sezona?

Istražili smo koje su boje, materijali, tkanine i uzorci vrući trendovi za jesen i zimu 2014./2015. godine

Trendovi u uređenju, a pogotovo u dekoriranju interijera ne mijenjaju se tako brzo, a kvalitetno osmišljen prostor kvalitetnim će se smatrati još dugo nakon što je nastao. Ali ipak, svaka sezona nosi neke svoje hit-komade, boje, tkanine i uzorke. Istražili smo što kao vrući trend navode vodeće svjetske stranice za uređenje interijera, kako postići ugodan jesenski štih u svom domu, koje su boje apsolutni hit u interijerima, i sastavili popis najboljih hit-komada koje možete pronaći u domaćim trgovinama. Za pomoć smo se obratili našoj poznatoj dizajnerici interijera iz Studija Karas, Tini Kurpez, te vlasnici agencije za nekretnine Sedamnaest, Rumici Baranović. Za početak je važno znati koji se trendovi nastavljaju, odnosno zadržavaju svoju dominaciju već nekoliko sezona. – Glavna karakteristika trendova koji ostaju definitivno je ugoda.

Bez obzira na to odlučimo li se za već neko vrijeme prisutan industrijski stil, koji je i dalje popularan, a sa sobom je donio upotrebu sive, neobrađenih materijala i uživanje u ljepoti sirovog drveta, ili minimalizam koji je već dugo prisutan, upotpunjen luksuznim i raskošnim komadima kao kontrast čistim plohama, ono što ostaje i zbog čega neki interijer smatramo kvalitetnim sigurno je skladan odabir boja i materijala kombinacijom kojih se postiže ugodna atmosfera – objašnjava Tina Kurpez. Što se tiče popularnih boja za ovu sezonu, strani interijerski portali i dizajneri navode kako su apsolutni hit siva i indigo plava, boja senfa i cigle, a druge popularne i poželjne boje su ljubičasta u svim tonovima, ali s naglaskom na tamne i sivoljubičaste nijanse, zatim duboke, tamne nijanse zelene, i za kraj boja petroleja i bordo, a s tim se slaže i Tina Kurpez.

Bijela ne izlazi iz mode

– Što se tiče popularnih nijansi za zidove, oni se najčešće bojaju u nijanse sive, od vrlo svijetle do gotovo crne ili u svijetlo smeđe nijanse s dosta sivog pigmenta. Općenito je poželjno da boja za zid u sebi sadrži dosta sive, bez obzira na ton koji se koristi jer će siva umiriti boju pa će tako i sam prostor djelovati mirnije i ugodnije. Za namještaj se mogu koristiti opet različite nijanse boja koje se pojavljuju i na zidovima, ali mogu se staviti i kontrastni tonovi koji će iskočiti bojom i tako privući pažnju. Iako ovdje nema strogih pravila, za jesenski ugođaj idealna je boja cigle, vrlo tamna ljubičasta te boja senfa. Ponovno se koristi indigo plava, boja koja je prije petnaestak godina bila hit, a zatim vrlo rijetko korištena u interijerima, a sada je ponovno sve češće nalazimo u stanovima i javnim prostorima – objašnjava Tina. Dodaje da su popularni materijali trenutačno oni interesantne strukture, kao što su sirovi beton, kamen, vidljivi konstruktivni elementi namještaja izrađeni u željezu; drvo, koje je uvijek in, a s razvojem tehnologije zaštite drveta pojavljuju se premazi koji će drvo odlično štititi od habanja, a zadržat će njegov prirodan izgled.

Posebno ističe povratak hrasta u interijere; hrast sada i nakon tretiranja izgleda ugodno i profinjeno. Rumica Baranović, pak, upozorava na važnost pametnog odabira boje za zid. – Jedno vrijeme bilo je in jedan zid staviti u različitu boju ili nalijepiti tapetu. Takav način uređenja zidova obvezuje nas i kod odabira namještaja jer zid, koji je specifičan, ne dozvoljava nam da se poigramo s namještajem, već nam on diktira uređenje. Tako onima koji vole česte promjene savjetujem da zidove boje u što neutralnije boje (bijela, svijetlo siva i svi tonovi puderaste boje) koji kao podloga daju daleko više slobode kod dekoriranja. Na namještaju je i dalje klasična bijela i boja drveta u svim obradama. Bijela boja namještaja, koja mali prostor otvara, a velikom prostoru daje dozu otmjenosti, apsolutno ne izlazi iz mode, ali eksperimentiranje bojama na smjeliji način definitivno može biti pun pogodak – preporučuje Baranović.

Igrajte se sjenama

Tinu i Rumicu pitali smo i postoje li neke preinake koje bi trebali ili morali napraviti u interijeru nakon ljeta, da prilagodimo dom hladnijem vremenu i jesenskom raspoloženju, a obje se slažu da iz interijera treba ukloniti sve podsjetnike na ljetni štih. – Ako ste dom posebno dekorirali za ljeto, sada je vrijeme da iz prostora uklonite tragove mornarskog stila, plavo-bijelih prugica i školjkica donesenih s putovanja. Dekoraciju zamijenite onom koja će vas razveseljavati u sve hladnijim i sve tamnijim danima. Pri tome se ne treba slijepo držati trendova u dekoriranju. Bitnije je promisliti koje boje u vama pobuđuju takvo raspoloženje, a uklapaju se s ostatkom stana. Boja petroleja, senfa ili cigle vrlo su lijepe, ugodne i interesantne, ali osobno hit-bojom za dekoriranje ove jeseni smatram sivu. U dnevnom boravku atmosfera se najbrže i najjednostavnije može promijeniti novim prekrivačem na trosjedu te novim navlakama za jastučiće.

U spavaoni je to promjena posteljine koja je uz boju zidova glavni nositelj atmosfere – ističe Tina. Rumica dodaje kako je dobra ideja za postizanje tople jesenske atmosfere i igra sjenama, koju možemo postići dobro raspoređenom rasvjetom, ambijentalnim lampama i obaveznom ugradnjom potenciometra. Kao hit-komad namještaja koji će biti nositelj stila u interijeru u nadolazećim mjesecima Tina Kurpez ističe naglašenu foteljicu koja je fantastičan dekorativni element koliko i koristan i funkcionalan komad namještaja. Ponekada će se pojaviti u ulaznom prostoru, ponekad u dnevnom boravku ili spavaonici, a često se najbolje uklopi ako je stilski vrlo različita od ostatka interijera. Rumica Baranović bira komodu od popularnog metala bilo u srebrnoj, zlatnoj ili brončanoj varijanti, koja prostoru daje karakter i šarm. Također, bilo bi dobro da je podignuta od poda, ali ne na četiri noge, već na tri ili više od pet.

‘Must have’

detalj Iako smatra kako je prilično nezahvalno govoriti o uzorcima, jer svi mogu izgledati dobro ako se pametno kombiniraju, Tina Kurpez smatra da je karirano hit koji tek dolazi, a Rumica Baranović, pak, kao jesenski trend vidi pruge. Iako ih mnogi povezuju s mornarskim stilom, drugačijim odabirom boja, takav efekt će se izbjeći. – Rekla bih da će ove jeseni trendi u našim stanovima biti pruge na namještaju, zavjesama ili tepihu. Minimalistički prozori bez zavjesa ove godine bit će apsolutno “out” pa preporučujem dobar dekor na prozoru u ljubičasto-plavoj boji ili pak u kombinaciji boja cigle i senfa sa što širim prugama – savjetuje i dodaje da je dobar izbor za tkanine kombinacija grubih i elegantnih materijala, npr. grubo platno u kombinaciji sa svilom. Kombinaciju tekstura u tekstilima preporučuje i Tina Kurpez, a preferira lan i pliš koje često kombinira u istom interijeru.Slažu se da je važno prilagoditi stil uređenja vlastitim željama i ukusima, imati na umu širu sliku, ne slijediti slijepo trendove i voditi se pravilom “manje je više”.

Trendovi 2014./2015.:

Boje: indigo plava boja, siva, boja senfa i cigle, ljubičasto u svim tonovima, duboke, tamne nijanse zelene i bordo

Uzorci: karirano i prugasto

Detalji u interijeru: sofe i sjedalice na kojima je naglasak u prostoru, naglasak na kontrastima u bojama, zavjese i dekori, metalik, pogotovo bronca/bakar, etno tepisi

Materijali: baršun, pliš, lan, platno, patchwork, beton, drvo i željezo.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:29