Što s vrtnim namještajem preko zime?

Pravila koja trebate znati prije nego što završite sezonu na otvorenom

Popili smo i posljednju jutarnju kavu na balkonu ili u vrtu ispred kuće. Prognoza vremena rekla je svoje: temperatura zraka sve se više približava točki zamrzavanja, a kiša, snijeg i led polako će postati svakodnevica. Vrijeme je za pospremanje vrtnog namještaja.

Drveni namještaj

Drvo je specifičan materijal jer na suncu blijedi, a na kiši se napuše. Upravo zato valja voditi posebnu brigu o namještaju koji je napravljen od tog materijala. Najbolje ga je staviti na jedno mjesto, prekriti najlonom i zavezati. Na taj način zaštitit će se od kiše i leda koji ga također uništava. Prije pospremanja bilo bi dobro premazati ga lazurom za drvo jer sprečava prodor vlage.

Namještaj od pletenih materijala

Ima li što udobnije od vrtnih stolaca od pletenih materijala? Vjerojatno nema, a i izvrsno pristaju uz zelenilo u vašem vrtu. No, i njih treba sačuvati, i to ljeti od sunca, a zimi od vode. Ti materijali čuvaju se na sličan način kao i drvo, a jedan od trikova je premaz lakom za brodove. Naravno, i ovdje vrijedi pravilo presvlačenja najlonom.

Metalni namještaj

Dobro je poznato da je najgori neprijatelj metala hrđa. Stoga, kako biste svoj vrtni ili balkonski namještaj zaštitili od tog neprijatelja, dobro je znati neke trikove. Prvo i osnovno je izbjegavanje kiše. To se može postići unošenjem stolova i stolaca u šupu ili neki drugi suhi prostor, ali ponekad je to nemoguće pa je dobro prekriti ga nepropusnim materijalom poput najlona. Ako se hrđa ipak pojavi, važno je reagirati odmah, i to premazivanjem zaštitnim lakom.

Kamen

Gotovo ne postoji dalmatinska kuća s vrtom koja nema stari kameni stol i klupe. Logično, njega nije moguće prenositi, ali, srećom, najlakši je za održavanje od svih drugih materijala. I njega, naime, nije loše prekriti, a prilikom ponovnog korištenja samo ga dobro oribajte četkom i tekućinom za pranje suđa.

Roštilj

Čišćenje nije od krucijalne važnosti, ali bilo bi lijepo da roštilj očistite kako vas na proljeće ne bi dočekala pola godine stara masnoća. Drvene dijelove unesite u kuću.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:37