Čišćenje

Što sa starim namještajem?

U jednom trenutku života sigurno ste pogledali oko sebe s nezadovoljstvom i shvatili da ste okruženi prastarim namještajem koji više nije u skladu s vašim željama i vizijom života koju imate. Pogotovo ako se radi o velikim funkcionalnim komadima poput obiteljskog stola ili golemih ormara, velika je vjerojatnost da ćete odustati od bilo kakve akcije čišćenja samo zbog opsega posla koji u često uključuje raščišćavanje spomenutog ormara i pokušaja guranja te drvene grdosije kroz vrata stana. Ako ste ipak odlučili da je vrijeme za promjene, pogledajte što sve možete učiniti sa starim namještajem.

Preuredite

Razmislite je li problem u tome što vam je određeni komad namještaja prestao koristiti i postao smetnja u prostoru ili vam je jednostavno dosadio? Ako je stvar zasićenosti i želje za promjenom onda pokušajte vizualizirati svoje idealno zamjensko rješenje. Najbolje je pronaći zlatnu sredinu i spojiti svoju viziju s onim što posjedujete. Zato pokušajte vidjeti što se može učiniti kako bi izvukli još koju godinu iz tog komada. Zašto ne biste obnovili taj komad namještaja koji možda posjeduje dobar dizajn, ali je jednostavno ružne boje. Uklonite vrata, presložite stolice i obojite ih, iskoristite ukrasne papire i samoljepljive tapete kako biste ukrasili i udahnuli novi život svojem umornom namještaju.

Prenamijenite

Pojedine modularne dijelove namještaja možda možete prebaciti u dnevnu sobu i pretvoriti ih u improvizirani stolić. U starim ladicama koje više ne mogu izdržati teret puno stvari u ormaru zasadite biljke i smjestite ih na balkon ili uz izvor svjetlosti. Starinsku stolicu koja više ne drži dobro objesite na zid i neka vam posluži kao stalak za knjige. Poigrajte se!

Prodajte

Ako vam nije hitno, svoj stari namještaj možete oglasiti na internetskim oglasnicima i pokušati ga prodati kako biste malo popunili kućni budžet. S obzirom na očuvanost komada možete čak i zaraditi, no šanse su da ćete morati pričekati. Internetska prodaja je igra strpljenja koja se ponekad može i isplatiti. Kod manjih komada poput stolica uvijek se možete uputiti na buvljake kao što je Hrelić gdje mnogobrojni posjetitelji traže upravo takve retro komade za svoj dom.

Poklonite

Popričajte s prijateljima i rodbinom, oglasite da poklanjate svoj namještaj na društvenim mrežama i oboružajte se strpljenjem. Možda vam se javi netko kome treba baš taj komad namještaja, a nalazi se trenutno u financijskoj stisci. Osjećati ćete se lakše i sretnije jer ste se riješili tereta i ujedno pomogli dragoj osobi. Nakon što ste zaključili da nitko od vaše rodbine ili prijatelja nema potrebe za vašim starim namještajem možete se obratiti udrugama koje koriste stari namještaj kako bi pomogle svojim korisnicima. Često se članovi udruga bave restauriranjem starog namještaja koji potom prodaju kako bi zaradili za život.

Bacite

Ako ste zaista čvrsto odlučili okrenuti novi list i riješiti se golemog smetala u vašem stanu, postoji nekoliko načina na koji to možete učiniti. Možete se javiti na jedan od brojnih oglasa u kojima kršni dečki nude usluge razbijanja i odvoženja vašeg starog namještaja i prepustiti njima da se pobrinu za vaše smeće. Ako pak niste sigurni želite li strance u stanu, namještaja se uvijek možete riješiti i sami. Nemate auto? Nema problema, danas se lako može unajmiti kombi za odvoz. Imate auto? Odlično, rastavite svoj stol, ormar ili police na sastavne dijelove, ukrcajte ih i odvezite na reciklažna dvorišta koja se nalaze na nekoliko adresa u Zagrebu. Popis reciklažnih dvorišta u gradu Zagrebu možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:15