Kada zaboravimo zagrijati pećnicu prije stavljanja hrane u nju, često se pitamo što će se dogoditi. Hoće li hrana biti ista kao kad se peče u zagrijanoj pećnici? Hoće li se promijeniti okus i tekstura? Pitanja su to koja su nam svima poznata, no odgovori na njih razlikuju se ovisno o tome što pečemo.
Novi broj magazina Dom&Dizajn je u prodaji!
Pečenje kolača
Kada je u pitanju pečenje kolača, prethodno zagrijavanje pećnice je ključno. Ako pečemo u hladnoj pećnici, kolači će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni nalet topline da zadrže svoj oblik. Također, zbog duljeg vremena pečenja kolači će biti suhi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (koja hrani daje lijepu, brončanu boju). Isto tako, kolači će biti gusti i ravni ako se peku u hladnoj pećnici, jer će nedostajati topline koja bi aktivirala proces dizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo, piše Avaz.
Kada je riječ o pečenju kruha i peciva s kvascem, prethodno zagrijavanje pećnice je bitno za uspješan rezultat. Toplina pećnice ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u tijestu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom kruhu. Bez početnog zagrijavanja kruh će ostati ravan i neće imati karakterističnu koricu koju svi volimo.
Pite i lisnato tijesto
Pite i lisnato tijesto također zahtijevaju prethodno zagrijavanje pećnice kako bi se postigao željeni rezultat. Inače će pite biti vlažne, a peciva spljoštena i obavijena otopljenim maslacem. Toplina pećnice ključna je za stvaranje hrskave korice i bogatog okusa u pitama i lisnatom tijestu.
Općenito, prema savjetima profesionalnih pekara, prethodno zagrijavanje pećnice prije pečenja važan je korak koji se ne smije preskočiti. Svaka kategorija peciva zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplinom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Stoga, prije nego počnete peći, ne zaboravite dobro zagrijati pećnicu.
A sada malo detaljnije o ovom pitanju koje smo si svi, sigurni smo, barem jednom u životu postavili.
"Prethodno zagrijavanje znači postaviti pećnicu na željenu temperaturu i pričekati da je dosegne", objašnjava Laura Klein, kuharica i stručnjakinja za testiranje potrošačkih uređaja u tvrtki Hamilton Beach Brands, a prenosi Real Simple.
Dodaje da, ako ste mislili da je dovoljno samo uključiti pećnicu i odmah ubaciti hranu – nije baš tako.
Zašto je zagrijavanje važno?
Svaki uređaj koji koristite za pripremu hrane – bilo da je riječ o fritezi na vrući zrak, tosteru ili klasičnoj pećnici – treba prethodno zagrijati kako bi dostigao pravu temperaturu i ravnomjerno ispekao hranu.
"Prethodno zagrijavanje je ključno za mnoge namirnice", kaže Klein. "Neka jela moraju biti hrskava, dok kolači i kruh zahtijevaju toplinu da bi reagirali sa sredstvima za dizanje i omogućili tijestu da naraste."
Sigurnost hrane: još jedan važan razlog
Osim teksture i okusa, tu je i pitanje sigurnosti hrane. Ako pećnica nije dovoljno zagrijana, namirnice – posebno meso i perad – mogu provesti previše vremena u tzv. "opasnoj zoni" temperature, u kojoj se bakterije brzo množe.
"Hrana mora doseći sigurnu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija", upozorava Klein. "Ako prethodno zagrijete pećnicu, hrana brže doseže potrebnu toplinu, a rizik od kvarenja se smanjuje."
Drugim riječima, ovaj korak nije tu bez razloga – on može biti presudan za vaše zdravlje.
Kada možete preskočiti zagrijavanje?
Naravno, ne morate uvijek zagrijavati pećnicu. Ako samo podgrijavate hranu, poput pizze ili ostataka ručka, ovaj korak možete preskočiti – iako će se jelo ipak zagrijati brže ako je pećnica prethodno topla.
"Nema potrebe prethodno zagrijavati pećnicu ako samo podgrijavate obrok, ali svakako ćete primijetiti da se sve brže ugrije kad je pećnica već vruća", objašnjava Klein.
Kako znati da je hrana dovoljno zagrijana?
Prema preporukama USDA-e, ostatke hrane treba zagrijati na 75 °C. Klein savjetuje korištenje kuhinjskog termometra kako biste bili sigurni da je temperatura sigurna – i da je hrana jednako ukusna.
Iako mnoge moderne i "pametne" pećnice pokazuju kada su dosegnule zadanu temperaturu, to nije uvijek potpuno precizno. Zapamtite: što je viša temperatura, to je duže potrebno za prethodno zagrijavanje.
Ako želite biti sigurni, osobito kod jela s mesom, pričekajte oko 20 minuta prije nego što hranu stavite u pećnicu.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....