Savjeti arhitekta

Što učiniti kad su zidovi od armiranog betona, a obitelj želi maksimalno iskoristiti prostor?

 Israa Hilles/Unsplash
Umjesto pomicanja zidova, arhitektica Andrea Bušić Vargić fokusirala se na prenamjenu funkcija pojedinih zona

Tako su smanjeni financijski troškovi te je sačuvana statika cjelokupne građevine.

Potkrovna etaža zamišljena je kao roditeljska oaza za rad i bivanje. Tu je smještena velika spavaća soba s walk in garderobom i radnim prostorom, a na donjoj etaži su dvije dječje sobe te dnevni boravak vizualno povezan s kuhinjom i blagovaonicom.

ZADATAK

Prilikom kupnje stana, klijenti su prepoznali velik potencijal potkrovnog prostora u Zagrebu koji nije bio korišten, niti uređen... Zadatak je bio formirati open space dnevnu zonu stana te tri spavaće sobe, od kojih dvije mogu funkcionirati kao roditeljska soba.

image

Postojeće stanje

RJEŠENJE

Budući da su pregradni zidovi od armiranog betona, bazirali smo se na prenamjenu funkcija pojedinih prostorija, umjesto pomicanja zidova. Tako smo način smanjili financijske troškove i sačuvali statiku cjelokupne građevine.

Prvotni je cilj bio koristiti donju etažu za spavanje, a gornju za rad, a zatim u kasnijoj fazi života preseliti roditeljsku sobu na kat, kad se proširi obitelj i kad na donjoj etaži budu potrebne dvije dječje sobe.

Budući da klijenti rade od doma, jako je bilo bitno odvojiti radnu zonu od ostatka stana, a da pritom ona ne zauzme puno prostora...

image

Novo stanje

Rješenje je bilo očigledno: aktivirati maksimalno potkrovnu etažu kao roditeljsku oazu za rad i bivanje. Gore se smjestila velika spavaća soba s prostranom walk in garderobom te radnim prostorom u sklopu komunikacije, ali i zasebna mala kupaonica. Na donjoj etaži preostale su dvije spavaće sobe za djecu, zajednička kupaonica te dnevni prostor vizualno povezan s kuhinjom i blagovaonicom.

Prostor ispod stepenica maksimalno je iskorišten kao garderobni prostor, kao i hodnik prema kupaonici koji postaje degažman. Mala ostava pretvorena je u vešeraj, čime je prostor kupaonice oslobođen suvišnih elemenata.

Prilikom uređenja, zamijenjene su sve instalacije vode, struje, završne obloge podova, bravarija i stolarija te je toplinski dodatno izoliran prostor potkrovlja, čime je stan uvelike poboljšao svoje karakteristike toplinske provodljivosti i uštede energije. Cijeli interijer uređen je u skandinavskom stilu, prirodnim materijalima, dekorom drva i bijelom bojom, što ovaj južno orijentirani stan čini još svjetlijim i prozračnijim.

Projektom je postavljena jasna baza, na kojoj će ova mlada, rastuća obitelj graditi suživot sa svojim stambenim prostorom.

Postavite nam pitanje!

Imate arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan?

Pišite nam na d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 09:03