spriječite probleme S PROZORIMA

Stolar otkrio jednostavan trik zbog kojeg zauvijek možete zaboraviti na kondenzaciju

 /SHUTTERSTOCK

Moderni prozori imaju mnoge prednosti: smanjuju uličnu buku, zadržavaju toplinu i još mnogo toga. Ali, kako to često biva u životu, sve ima prednosti i mane. Nekoliko dana nakon postavljanja na prozorima se stvara obilna kondenzacija. Zašto se to događa i kako to možemo spriječiti? Razlog je razlika između temperature zraka u prostoriji i temperature zraka izvana. Staklo je ono što razdvaja ova dva okruženja. Kada para dođe do njega, ona se pretvara u vodu i taloži u obliku kondenzacije, piše Firenews.

U hladnoj i prilično vlažnoj prostoriji vjerojatnost kondenzacije je veća. U toploj i suhoj prostoriji obično se ne stvara. U pravilu, na drvenim prozorima postoje vrlo male pukotine, kroz koje stalno ulazi mnogo suši zrak s ulice, smanjujući vlažnost u prostoriji.

Nažalost, znojni prozori nisu samo estetski problem. Kondenzacija ukazuje na nezdravu mikroklimu u stanu. Visoka vlažnost dovodi do pojave raznih vrsta gljivica i plijesni. Nedovoljna ventilacija pridonosi nakupljanju ugljičnog dioksida i povećava koncentraciju štetnih tvari u zraku. Kao rezultat toga, stanari se počinju osjećati loše.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako spriječiti kondenzaciju?

1. Provjerite ventilaciju. Možda je začepljen ili je potrebna veća rešetka. Osim toga, u kuhinji možete ugraditi napu.

2. Provjerite ima li pukotina. Hladan zrak i vlaga prodiru kroz njih i hlade cijelu konstrukciju.

3. Ne pravite prozorske klupčice preširoke. Pazite da radijator ne bude prekriven debelim zavjesama.

4. Izolirajte zidove. Za vanjsku izolaciju morat ćete angažirati stručnjake, ali rezultat je vrijedan svih napora i troškova. Zidovi će zadržati toplinu zimi i hladnoću ljeti.

5. Uklonite biljke ili akvarij s prozorske daske. Oni mogu poslužiti kao izvor prekomjerne vlage.

6. Pokušajte smanjiti vlagu u prostoriji.

7. Ugradnju prozora povjerite samo iskusnim monterima i nadzirite proces rada.

8. Gotovo svi moderni prozori opremljeni su podesivim sustavima. Pravilno i pravovremeno podešavanje prozora pomoći će vam da pronađete pravi način ventilacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 20:40