StoryEditor
Živjeti u malo kvadrata

Stručnjaci su nam otkrili kako podići kvalitetu stanovanja ako vam nedostaju centimetri u domu

Čini li se da vam je životni prostor postao skučen, pretrpan i premalen za sve potrebe, želje, navike i planove? A kako biste reagirali kada bismo vam rekli da se u samo 20 do 30 kvadrata mogu smjestiti kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, radni kutak, spavaća zona i kupaonica, i to vrlo smisleno i funkcionalno, s minimalno odricanja? Ne, nismo poludjeli. Život u maloj kvadraturi može biti komforan, ugodan, praktičan, u konačnici i sretan. Samo treba slijediti određena pravila i sve mane pametno pretvoriti u njegove prednosti.

Kako? Što savjetovati i (pre)poručiti svima koji će živjeti u malom stanu? Na što treba obratiti pozornost prije samog projektiranja i opremanja? Kako podići kvalitetu stanovanja u malom prostoru? Na koje kompromise treba biti spreman? Postoje li lukava rješenja kojima je moguće "ukrasti" nekoliko dodatnih kvadrata? Može se li u 30-ak kvadrata napraviti klasična spavaća soba? Koje materijale i boje koristiti? Odgovore na sva ta pitanja otkrio nam je mladi arhitekt Juraj Kralj, koji iza sebe ima nekoliko kvalitetno projektiranih malih stanova, između ostalog i zagrebački stan s galerijom koji smo vam predstavili

 

- Život u malom stanu mnogima je više stvar prilika nego izbora. Mali stan je rijetko trajno stambeno rješenje, a korisnici se mijenjaju u ciklusima do pet, šest godina. Iako se uglavnom radi po mjeri za poznatog korisnika, treba biti projektiran tako da budući stanari mogu nastaviti koristiti prostor bez dodatnih uputa ili intervencija - kaže Kralj i dodaje kako korisnici prije projektiranja i opremanja, ako je riječ o mjestu za stanovanje, trebaju biti objektivni prema sebi i svojim životnim navikama i ne promišljati što bi nekog drugog impresioniralo u prvom periodu prezentiranja stana. Ako je, pak, riječ o stanu za najam, onda je izuzetno bitna i komponenta atraktivnosti, kako bi se istaknuo na tržištu.

 

- U svakom slučaju, vlasnici malih stanova trebaju se pripremiti za troškove opremanja jer su podjednaki opremanju velikih stanova. Naime, cijena uređenja nije proporcionalna manjoj kvadraturi u usporedbi s većim stanovima, a kupaonica i kuhinja sa svim aparatima i uređajima često mogu biti izvanstandardne, pa čak i skuplje - ističe.

 

Iako je ograničene površine, u malom je stanu pomno osmišljenim arhitektonskim projektom moguće izvesti većinu potrebnih zona kao što su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i spavaonica u jednom te radni kutak u open-space varijanti s odvojenom kupaonicom. Spavaća soba može biti zasebna prostorija ako je riječ o stanu površine 40 do 45 kvadrata. No, govorimo li o stanu do 30-ak kvadrata, spavaće sobe, ističe Kralj, ako se inzistira na njihovoj izvedbi, najčešće nemaju dovoljno prirodnog svjetla, a ni dovoljan volumen svježeg zraka za kvalitetan san. Stoga je zona spavanja češće dio dnevnog boravka, s tim da se krevet često izvodi u niši te se zagrađuje pokretnim elementom od ostatka stana kako bi se formirao miran i zaklopljen prostor bez previše predmeta i distrakcija ili se, pak, vizualno odvaja ormarom i policama.

 

Također, u praksi se često pokazalo da u malom stanu nema mjesta za ulazni pretprostor, pa je na neki način poželjno spriječiti direktnu vezu između glavnog dijela stana i sanitarnog čvora, bilo kroz prolazni ormar ili barem smjerom otvaranja vrata ili, pak, paravanom onemogućiti direktan pogled u kupaonicu iz glavnog prostora. Nadalje, Kralj preporučuje da se prostor u kojem se najviše boravi, dakle glavni dio stana, svakako pozicionira uz prozor, a da se većina namještaja, kao što su kuhinjski elementi te oni za skladištenje, ali i ormari te police, naruči po mjeri u stolarskoj radionici. Tako se postiže baza koja se poslije nadograđuje prema željama i ukusu vlasnika.

 

Ugradbeni elementi trebali bi se raditi s namjerom da ostaju trajni inventar, stoga ih je idealno izvoditi u neutralnim bojama i materijalima ili koristiti uobičajene okove kako bi se eventualno mogle mijenjati samo fronte prema budućim željama. S obzirom na kvadraturu, u malim je stanovima šteta trošiti prostor na izdvojenu izbu i spremište, pa se sve sprema u elemente za odlaganje, svaka niša i prostor iznad dohvata dobrodošli su za spremanje stvari koje se povremeno koristi - napominje Kralj.

 

Što se tiče materijala, kaže da je, kao i kod bilo kojeg drugog interijera, poželjno izbjegavati bilo kakve imitacije materijala tipa keramičke brodske podove, obloge od stare cigle u novogradnji, plastificirane iverice u imitaciji plemenitog drva i slično.

Troškovi opremanja su podjednaki za male i velike stanove. Štoviše, kuhinja i kupaonica mogu biti i skuplje jer su njihovi uređaji i elementi često izvanstandardni

 

- Takvi materijali vizualno i osjetom stvaraju kontradiktorne sinapse, odnosno, kako je Adolf Loos napisao: 'Drvo smije biti obojeno svakom bojom osim jedne - bojom drva'. Postoji beskonačan broj materijala, boja, vrsta obrada, tekstura, refleksija i ostalog kojima se u istom cjenovnom rangu mogu postići željeni efekti - kaže.

 

Budući da je studio apartman uglavnom jedna polivalentna prostorija u kojoj se sve odvija i dolazi do preklapanja funkcija, što je, ističe Kralj, ponekad potrebno filigranski projektirati, na tržištu postoji sve više sistemskih rješenja koja štede prostor i prilagođavanju stan potrebama ovisno o dobu dana. Neki od njih su preklopne kuhinje, potpuno opremljene samostojeće izvlačne kuhinje, podizni i otklopni kreveti, rotirajući paravan koji služi i kao polica za knjige i TV, sklopivi stolci i stolovi, kauč koji u sebi krije dodatan ležaj i postaje krevet na kat...

 

Zahvaljujući dizajnerima i njihovim kreativnim rješenjima, ali i naprednoj tehnologiji, svaki dan osmišljavaju se sve lukavija rješenja koja podižu kvalitetu života u malim stanovima. Također, prijenosni gadgeti i manji komadi namještaja, zatim mobilni namještaj, modularni namještaj i tzv. transformeri čine dio asortimana svih većih salona namještaja, stoga je najskladnije birati unutar istih serija pojedinih proizvođača pa, prema želji, dodatnim akcentima istaknuti pojedini proizvod.

 

Za male stanove najbolje je koristiti prozračan namještaj, odnosno modele sofa i fotelja koji su odignuti od poda, police i stolove tankih linija i bridova... Istodobno treba izbjegavati stolce s punim naslonima i glomazni namještaj. Komadi bi trebali biti malo manji kako bi prostor u odnosu na namještaj djelovao veći - kaže i dodaje da se prostor vizualno može povećati korištenjem svijetlih tonova, sjedenjem orijentiranim tako da je u vidnom polju prisutan samo vanjski prostor preko prozora ili balkonskih vrata... Također, pomoći će i indirektno korištenje ogledala, kaže arhitekt.

 

Budući da su mali stanovi uglavnom monovolumenski, zaključuje, u njima brzo prevladava nered, što zahtijeva discipliniranost u pogledu svakodnevnog odlaganja stvari na svoje mjesto. Stoga nije suvišno suzdržati se od jednokratnog uređenja stana suplementnim dekoracijama, jer se prostor vrlo brzo može upotpuniti osobnim detaljima, koji će dati potrebnu toplu i obiteljsku atmosferu.

Za galeriju treba visina od najmanje tri metra

Izvedbom galerijskog prostora moguće je dobiti dodatne kvadrate za spavanje, rad, odmor, garderobu... Takva rješenja najčešća su u stanovima čija je visina veća od standardne, na zadnjim etažama ili u potkrovljima. No, takvo rješenje nije moguće u svakom stanu jer ovisi o visini stropa. Naime, za potpuno funkcionalnu višenamjensku galeriju potrebna je visina stropa od najmanje 400 cm.

- Prostor iznad galerije trebao bi biti visok minimalno 200 cm, što je ujedno i granica iznad koje se prostor galerije uračunava u kvadraturu stana te je potrebno pribaviti građevinsku dozvolu, prema kojoj se onda dodatna kvadratura evidentira u zemljišnim knjigama - kaže arhitekt Kralj i dodaje kako je u iznimnim slučajevima, kad se galerija izvodi samo kao povišena platforma da bi se spavanje izdvojilo iz "partera" stana, potrebna visina od minimalno 1 m kako bi se korisnik mogao zavući u krevet, ali treba imati na umu da je temperatura zraka uz strop znatno viša od srednje temperature prostorije.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:23