Ako ste mislili da je dnevna soba najčešće korištena prostorija u domu, razmislite ponovno: istraživanja pokazuju da je prostorija koja najčešće okuplja ukućane - kuhinja. Upravo zato, svaka pogreška u njezinu planiranju neizbježno će se vidjeti i osjećati, i to svakodnevno. Da biste to izbjegli, dobro je savjetovati se s onima koji znaju.
A među takve ‘koji znaju‘ ubraja se i Jamie Coppock, direktor britanske tvrtke Black Rok Design, čovjek koji je osmislio više od 1000 kuhinja i čiji profil @blackrokkitchendesign na Instagramu prati više od 100,000 ljudi. Na osnovu svog iskustva, Jamie je objavio post u kojem pojašnjava 5 najčešćih pogrešaka koje je vidio da ljudi rade pri organiziranju kuhinje, a koje on nikad ne radi pri dizajniranju kuhinjskog prostora za svoje klijente.
Ne postavljajte pločice iza radne površine
Prva pogreška, prema Jamieju, skriva se u detalju koji se često smatra obaveznim - pločicama iza radne površine, na zidu između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata. Premda je to klasični (i najčešći) izbor, njihovo održavanje često stvara probleme vlasnicima. Fuge se lako zaprljaju, masnoća se taloži, a ovisno o materijalu, čišćenje zna biti vrlo zahtjevno. Umjesto pločica, Coppock predlaže staklenu oblogu ili laminat, koji su ne samo moderniji, nego i daleko jednostavniji za održavanje. Takvi materijali stvaraju dojam čistoće, a čišćenje je uistinu lako.
Birajte ladice umjesto polica
Druga stvar koju ovaj dizajner nikad ne bi učinio jest ugradnja polica umjesto ladica u donje kuhinjske ormariće. Otvorite li ormar s policama, sve je skriveno duboko u ormariću i morat ćete se spuštati na koljena želite li izvaditi nešto što ste pohranili duboko u ormarić. Također, ormarići su nepregledni, tako da je lako zaboraviti što zapravo imate u njima.
S druge strane, ladice su nešto skuplji izbor, ali dugoročno puno isplativiji. Osim što se nećete stalno morati zavlačiti u ormarić, sve će vam biti pregledno. Ladice su i jako izdržljive - u jednom drugom postu Jamie je to demonstrirao tako da je svom težinom stao u otvorenu ladicu. Rezultat? Ladica se nimalo nije savinula.
Dajte prednost prostoru za pohranu
Sljedeća greška je možda najčešća u modernim kuhinjama, a tiče se pretjeranog forsiranja radne površine na račun prostora za pohranu. Mnogi žele što više slobodnih radnih ploha, uvjereni da time dobivaju na funkcionalnosti, no u praksi to često završi suprotno: radna se ploča zatrpa aparatima i predmetima koji bi trebali biti spremljeni i skriveni od pogleda.
Kuhinja tako gubi na estetici, ali zbog zatrpanih površina trpi i funkcionalnost, a priprema hrane postaje zahtjevniji posao. Coppock podsjeća da je "radna ploča za pripremu hrane, a ne za izlaganje malih kućanskih aparata". Dakle, sve one tostere i blendere koje ste dobili još za vjenčanja, pospremite na neko drugo mjesto.
Birajte indukciju, a ne plin
Vječna dilema, izabrati između plinske ili ploče za kuhanje na struju. Iako se mnogi zaklinju da je okus hrane koja je priređena na plinu bolji, Coppock ne dvoji, on bira struju. Zapravo, još bolje, bira indukcijsku ploču. Razlozi su, kaže, jednostavni: sigurnija je za korištenje, priprema hrane je brža, a ploča se puno lakše čisti.
Plin, tvrdi Jamie, "može biti dobar za kuhanje u woku", ali sve ostalo je s indukcijom preciznije, praktičnije i modernije. Usto, nema otvorenog plamena ni opasnosti od puštanja plina. Doduše, mnogim se njegovim pratiteljima taj savjet nije baš dopao, što su napisali u komentarima, ističući prednosti plina. Na kraju krajeva, izbor je vaš, ne morate baš u svemu slušati stručnjake...
Izbacite sudoper s kuhinjskog otoka
Posljednja pogreška koju Jamie ističe tiče se rasporeda, točnije, postavljanja sudopera na kuhinjski otok. Iako mnogima ovaj potez zvuči praktično, u stvarnosti je to jedno od nezgodnijih rješenja. U sudoperu (a često i oko njega) završava sav nered koji nastaje pri pripremi i konzumaciji hrane, što nikad nije baš najljepši prizor. Naročito je to nezgodno ako imate stambeni prostor otvorenog tipa, s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, gdje je prljavo posuđe kao u izlogu...
Coppock savjetuje da se sudoper smjesti na radnu površinu uza zid, po mogućnosti ispod prozora, gdje ima više prirodnog svjetla. Otok je, kaže, rezerviran za ploču za kuhanje, koja u tom položaju postaje središnji element prostora, a ne "radna zona za pranje tanjura".


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....