Budite oprezni!

Stručnjak upozorava: Ne skidajte led s vjetrobranskog stakla ovom metodom! Uzrokuje štetu

 THIRADECH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Stručnjak je upozorio vozače da budu oprezni kada odleđuju vjetrobranska stakla ove zime jer neki trikovi mogu dovesti do oštećenja

Led nastaje kada se vodena para u zraku hladi, a budući da su vjetrobranska stakla i prozori napravljeni od stakla, smrzavaju se mnogo brže od drugih dijelova vozila. To je zato što stakleni prozor oslobađa toplinu brže od plastike ili metala.

Struganje leda s vjetrobranskog stakla u hladno i smrznuto jutro može biti prava muka, posebno prije odlaska na posao ili u školu. Kako temperature padaju, važno je za vozače da budu unaprijed spremni kako bi izbjegli stresna jutra.

Trik koji svake godine kruži internetom je korištenje tople vode u vrećici s patentnim zatvaračem i trljanje njome vjetrobranskog stakla.

Dorry Potter iz National Scrap Cara, posebno je savjetovao vozače da budu oprezni kada koriste trik za odmrzavanje koji uključuje kipuću vodu i plastičnu vrećicu.

"Savjetuje se vozačima da budu oprezni kada stavljaju bilo što zagrijano na svoje vjetrobransko staklo jer dramatična promjena temperature može uzrokovati pojavu malih pukotina na staklu koje mogu uzrokovati pucanje stakla kada dođe novi led."

image
REALPEOPLEGROUP/GETTY IMAGES

Vozači također nikada ne bi trebali koristiti kipuću vodu. Slično tome, domaće pripravke također treba koristiti oprezno, posebno korištenje krumpira ili luka. Tragovi koji mogu ostati na zaslonu također smanjuju vidljivost vozača, čineći vožnju jednako opasnom kao i led. Možda bi bilo razumnije držati se sredstva za odleđivanje umjesto toga."

Također, malo je vjerojatno da će uzrokovati bilo kakvu štetu savjeti u nastavku.

Jedan od najboljih ‘trikova‘ za odmrzavanje vjetrobrana je spriječiti stvaranje leda.

Korištenjem navlake za vjetrobransko staklo štitite vjetrobransko staklo od smrzavanja, što znači da nema potrebe za struganjem. Jednostavno stavite navlaku na vjetrobransko staklo navečer i uklonite prije nego što ujutro krenete.

Karton, stari ručnik ili plahta također mogu poslužiti, ali pripazite da su dobro pričvršćeni.

Također vam može pomoći automobil parkiran na istočnoj strani. To znači da će ujutro kad sunce izađe početi prirodno odleđivati vaš automobil. Naravno, ovo je korisno samo za one koji ne putuju na posao prije nego sunce izađe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:57