NE VJERUJTE SVEMU

Stručnjakinja je testirala dvije alternativne metode čišćenja mikrovalne - jedna se pokazala kao pun pogodak, a druga...

 PAVEL VATSURA/ALAMY/PROFIMEDIA

Mikrovalna pećnica nezaobilazan je aparat u gotovo svakom kućanstvu, ali i jedan od onih koje je najteže održavati čistima. Hrana se pri stavljanju u pećnicu često prosipa, a pri zagrijavanju komadići hrane često završe na stijenkama pećnice. Stoga se s vremenom u pećnici stvaraju tvrdokorne mrlje, a neugodni mirisi postaju sve izraženiji.

Gotovo svakodnevno društvene mreže nude nove ‘čudesne trikove‘ koji obećavaju uklanjanje nečistoća u samo nekoliko minuta, no rijetko se pokažu jednako učinkovitima kao na snimkama. Upravo zato je Shania King-Soyza odlučila za portal Express isprobati dva najčešće korištena načina pranja mikrovalne pećnice - i ustanovila da postoji jedan jasan pobjednik.

image

Trikovi koji obećavaju da je mikrovalnu ‘dovoljno samo prebrisati‘ uglavnom ne funkcioniraju

THOMAS BAKER/ALAMY/PROFIMEDIA

- Živim u velikoj obitelji, nas devetero dijelimo kuhinju, što znači da pripremamo dvostruko više hrane i mikrovalnu pećnicu koristimo puno češće nego uobičajena obitelj. Imamo dvije mikrovalne pećnice koje koristimo svakodnevno, zbog čega brzo postaju prljave. Izbjegavam kemijska sredstva za čišćenje, stoga sam odlučila dati priliku prirodnim rješenjima, limunu i sodi bikarboni - u tekstu navodi Shania.

image

Limun je, pokazalo se, preblag kad su u pitanju zapečene nečistoće

ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Limun čisti prirodno, ali...

Trik čišćenja mikrovalne pećnice posljednjih je godina viralan, toliko je popularan da ga često preporučuju i u jutarnjim TV emisijama na popularnim postajama. Postupak je jednostavan: u posudu ulijete vodu, u nju stavite polovice limuna i sve zajedno grijete u mikrovalnoj pećnici 3 do 5 minuta. Vrata pećnice nakon toga ostavite zatvorena još nekoliko minuta kako bi para obavila svoje, nakon čega bi se unutrašnjost pećnice trebala jednostavno prebrisati vlažnom krpom.

Ali rezultat ovog trika je samo polovično uspješan. Površinske mrlje s bočnih stranica nestale su bez poteškoća, ali tvrdokorne naslage na gornjoj stijenci pećnice ostale su i dalje tvrde. Iako se limun preporučuje i kao prirodni osvježivač, neugodni mirisi nisu nestali, i dalje se osjetio miris hrane. Čak i kad je Shania ponovila postupak, razlika je bila minimalna.

- Metoda je jeftina, isključuje uporabu kemikalija, ali zahtijeva puno više truda nego što se tvrdi da je potrebno. Krajnji je učinak ipak samo zadovoljavajući, ne i senzacionalan - zaključuje Shania.

image

Soda bikarbona efikasno otapa tvrdokorne masnoće

AFIS/DIGIFOODSTOCK/PROFIMEDIA/AFIS/DIGIFOODSTOCK/PROFIMEDIA

... soda bikarbona je učinkovitija

Drugi trik uključuje sodu bikarbonu otopljenu u vodi. Dovoljno je pomiješati jednu žlicu sode u šalici vode i zagrijavati otopinu u mikrovalnoj pećnici 3 minute. Para omekšava prljavštinu i rastvara tvrdokorne mrlje, a nakon kratkog čekanja dovoljno je sve prebrisati vlažnom krpom.

- Ovu sam metodu isprobala na starijoj, prljavijoj mikrovalnoj pećnici i rezultat me ugodno iznenadio. Nakon samo jednog brisanja unutrašnjost je izgledala besprijekorno, a neugodni mirisi gotovo su nestali. Stručnjaci savjetuju i dodatni korak: zdjelicu sode bikarbone ostavite u ugašenoj mikrovalnoj pećnici preko noći kako bi soda ‘prebrisala‘ neugodne mirise - kaže Shania.

Soda bikarbona jeftina je, dostupna i izrazito učinkovita. Za razliku od limuna, uklonila je i mrlje i mirise bez dodatnog napora. Jednostavno, u dvoboju prirodnih metoda čišćenja mikrovalne pećnice, soda bikarbona uvjerljivo odnosi pobjedu. Ako tražite brzo, jednostavno i sigurno rješenje za prljavu mikrovalnu, vrijedi pokušati sa sodom bikarbonom.

Ručnicima opskrbljuju hotele već 130 godina i tvrde ‘Samo ovako vam mogu dugo ostati mekani poput novih‘

- Ipak, priznajem da često kad žurim i želim brzo rješenje, i dalje koristim klasično sredstvo za čišćenje kuhinje. Ali kad imam malo više vremena, moj prvi izbor je soda bikarbona - zaključuje Shania.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 08:36