Koristan savjet

Stvara vam se kamenac u kuhalu za vodu? Evo kako ga najbrže očistiti

 Lesnina

Svi volimo svoje kuhalo za vodu, ali kada ste zadnji put očistili kamenac koji je itekako vidljiv u njemu? Ako to činite svaka četiri do osam tjedana, ne samo da ćete spriječiti apsorpciju čvrstih minerala, već možete pomoći da ovaj vaš omiljeni uređaj duže traje.

Tradicionalno je grijač u kuhalu za vodu bio izložen i dodirivao vodu, pa je nakupljanje kamenca jedan od najvećih uzroka kvara kuhala za vodu, prenosi GH.

Danas kuhala za vodu uglavnom imaju grijač skriven iza metalne ploče, što smanjuje rizik od oštećenja grijača i produljuje mu životni vijek. Međutim, to ne znači da kamenac neće biri problem.

Metalna kuhala za vodu i dalje se mogu ljuštiti unutar i na osnovnoj ploči što ostavlja neprivlačne kredaste komadiće u vodi. Plastični kotlići za vodu izrađeni su od polipropilena koji ne privlači kamenac, ali metalna osnovna ploča privlači. Kuhala za vodu s ugrađenim filtrima sprječavaju ulijevanje kamenca u vaše piće, ali ne sprječavaju nakupljanje kamenca.

image
PEXELS/

Za jednostavan i jeftin način uklanjanja kamenca iz kuhala za vodu, napunite ga mješavinom pola bijelog octa i pola vode i ostavite da se namače preko noći. Naravno, provjerite je li kuhalo za vodu isključeno. Ujutro će se kamenac lako skinuti. Temeljito isperite kako biste uklonili sve dugotrajne mirise octa i nakon tretmana prokuhajte svježu vodu.

Dostupna su i kemijska sredstva za uklanjanje kamenca, neka posebno dizajnirana za metalna kuhala za vodu, a druga za plastične modele. Uvijek provjerite odgovaraju li za vaš uređaj.

image
Gorenje

Trebali biste ukloniti kamenac svakih četiri do osam tjedana kako bi vaše kuhalo za vodu bilo čisto, nemojte dopustiti da se kamenac nakupi jer ga je teže ukloniti što je dulje tamo. Za jače naslage, tretman će možda trebati ponoviti kako bi se kamenac potpuno razbio i zauvijek nestao.

Kako biste spriječili buduće nakupljanje kamenca, upotrijebite štitnik za kuhalo – žičanu kuglu od nehrđajućeg čelika koja privlači naslage kamenca. Isperite i ocijedite svaki mjesec kako biste uklonili kamenac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 16:29