Proljeće je najljepše doba za roštiljanje s društvom, a najgori dio te priče je čišćenje koje treba napraviti nakon tuluma. Pogotovo čišćenje rešetke roštilja ako to ne radite redovito pa se masnoća zapekla. Mi vam predlažemo slijedeće:
Ohlađene rešetke skinite s roštilja. Napunite sudoper, plastičnu kantu ili kadu (ovisno o veličini rešetke) toplom vodom. U posudi pomiješajte pola šalice sode bikarbone i deterdžent za posuđe tako da dobijete pastu. Nanesite pastu na rešetke, pazeći da uđete u sve kutove i pukotine pa ostavite rešetke da se namaču u toploj vodi najmanje 30 minuta. Zatim izribajte, operite i isperite. Potom zgužvajte lopticu aluminijske folije i njome ostružite rešetke. Prljavština i masnoća samo će kliznuti s njih. Ako ima tvrdokornih ostataka, ostavite ih još malo da se namaču pa ponovite postupak.
PROČITAJTE JOŠ Novi broj magazina D&D na kioscima!
Evo i drugih načina kako dobro očistiti roštilj. U nastavku vam donosimo trikove kako to odraditi brzo, lako i bezbolno i uz pomoć sastojaka koji vam možda nisu odmah pali napamet kao top rješenje za efikasno čišćenje roštilja. Pa, krenimo.
1. U bočicu s raspršivačem stavite obični kućni ocat. Pošpricajte ocat po cijelom roštilju, a zatim uzmite zgužvani komad aluminijske folije i upotrijebite ga kao četkicu pa odmah sastružete prljavštinu.
2. Druga metoda u koju se mnogi kunu natapanje je rešetki roštilja u Coca-Coli. Zgrabili smo malu plastičnu kadu, stavili rešetku i ulijevali Coca-Colu sve dok rešetka nije bila sasvim pokrivena. Nakon što smo ga pustili još 20 minuta, izvukli smo rešetku i upotrijebili četku za roštilj.
3. Ako želite roštilj očistiti dubinski, evo koraka: uključite roštilj na najjaču temperaturu, zatvorite poklopac i pričekajte najmanje 30 minuta. Ovo će raditi kao pećnica koja se sama čisti. Pustite da se roštilj potpuno ohladi, a zatim izribajte rešetke četkom (izbjegavajte metalne četke koje mogu prosuti opasne komadiće u hranu) ili spužvom, deterdžentom za suđe i vrućom vodom. Za dodatnu snagu čišćenja ako imate prostora za to, namočite sve rešetke u otopinu sapuna i vruće vode na 30 minuta. Nakon što se namoče, možete ih ponovno izribati - koristeći pastu od sode bikarbone i octa na većini tvrdokornih dijelova. Upotrijebite nož za kit ili bilo koju vrstu plosnatog strugala za uklanjanje komadića iz ložišta. Na kraju očistite vanjski dio roštilja bijelim octom i krpom ili specijaliziranim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika.
4. Uključite roštilj i stavite aluminijsku foliju izravno na rešetke. Zatvorite poklopac roštilja. Pustite da roštilj radi nekoliko minuta dok se rešetke ne zagriju i talog ne počne otpuštati. Uklonite listove folije, a zatim izribajte rešetke zgužvanom kuglicom folije.
5. Masne rešetke na toplom žaru prelijte s pola boce piva. Pivo će razgraditi ulje i masnoću i odmah će se skinuti nakon čišćenja četkom s dlakama.
6. Za čišćenje octom najprije pustite da se rešetka za roštilj ohladi. Zatim dvije šalice octa razrijedite s dvije šalice vode i ulijte u bočicu s raspršivačem. Sada svoj roštilj od nehrđajućeg čelika možete poprskati octom.
7. Pustite da se roštilj zagrije na visokoj temperaturi. Probodite polovicu luka vilicom i protrljajte reznom stranom prema dolje duž rešetki roštilja. Sok luka će proizvesti paru koja uklanja komadiće i pougljenjene ostatke.
PROČITAJTE JOŠ Zidani roštilj u dvorištu i pizza peć: Žena napravila kuhinju za uživanje


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....