niste ni svjesni

Sve se može raspasti, ali dom mora biti utočište: Riješite se ovih stvari jednom zauvijek

Životni prostor odraz je karaktera vlasnika, zato iz njega uklonite sve što narušava harmoniju. Čist stan, čist um

Inspirira li vas vaš dom? Način na koji ste ga uredili, stvari kojima ste se okružili? Sve one sitnice koje ponekad ni primijetite, s kojima ste se već saživjeli?

Naš životni prostor nas uvelike određuje. Definira naš životni stil, osobnost, pa i način na koji se osjećamo. Imajući na umu da uređenjem interijera možemo utjecati na nas same, u nastavku donosimo nekoliko svima nam znanih (ne)potrebnih navika, predmeta i sitnica o čijem smislu pokušajte razmisliti pri sljedećem “velikom pospremanju”. Jer, čist, uredan i “neopterećen” dom pomoći će razbistriti i umiriti sve one koji čeznu za mirom i urednošću. Donosimo deset situacija bez kojih u svome domu itekako možete.

Prilikom sljedećeg velikog pospremanja odreknite se nepotrebnih igračaka i darova koje držite u domu “tek toliko”

image
Instagram @homewithrue

OKRHNUTE I SLOMLJENE STVARI

Svaki put kad otvorite kuhinjski ormarić ugledate istu šalicu s okrhnutim rubom? Ne ponudite u njoj kavu gostima, a i sami je izbjegavate, ali nikako da je bacite? Zapitajte se zašto, kratko si odgovorite i riješite se tog nepotrebnog predmeta. Zanimljivo je spomenuti da su slomljeni i okrhnuti predmeti prema feng-shui principu jedni od najvećih izvora loše energije. Vjerovali u to ili ne, bolje se povesti onom starom “ziher je ziher” i riješiti se svega onoga čije je vrijeme očigledno prošlo.

image
Billow926, Unsplash

OBITELJSKO NASLJEĐE I DAROVI

Divno je naslijediti set posuđa vaše, primjerice, davno preminule tete. No, ako ono nimalo ne odgovara vašem ukusu, nikada ga ne koristite i svakodnevno ga gledate samo zato što biste u suprotnom imali osjećaj krivnje – pokušajte se riješiti kako tog osjećaja, tako i samog tog posuđa. Spremite li ga na tavan, ili pak poklonite nekome kome bi bilo potrebno i gdje bi doista pronašlo svoju svrhu, učinit ćete svakako dobru stvar. A u svom stanu osloboditi prostor za sitnice koje vas iskreno raduju i od kojih imate korist.

image
Shutterstock

KNJIGE KOJE VIŠE NE VOLITE

Svatko od nas ima knjigu koju obožava, mnogi i njih nekoliko. No, borite li se s nedostatkom prostora i provodite li svaki vikend sate i sate otklanjajući prašinu s osrednjih “ljubića” koje ste prije deset godina kupili na putu do plaže i priručnika o vrtlarstvu iz 1972. godine, možda je vrijeme da u svojoj kućnoj biblioteci napravite značajnu redukciju.

image
Shutterstock

DJEČJE IGRAČKE

Bezbroj figurica, plišanih igračaka, dijelova raznih plastičnih autića, kućica i robota te na deseci bojica i flomastera koji su odavno izgubili tintu svakodnevica su većine roditelja. Naši mališani u samo nekoliko minuta mogu stvoriti zavidnu količinu nereda, a skupljajući zajedno s njima nepotrebne sitnice nesvjesno si činimo život stresnijim, a stan neurednijim. Odvojite ono čime se više ne igraju i poklonite potrebitima, neispravne, potrgane i rasparene dijelove igračaka i igara proslijedite u najbliži otpad i olakšajte si svakodnevicu.

image
Shutterstock

DEKORATIVNI PLADNJEVI

Koristimo li ih s njihovom izvornom namjenom – da doručkujemo u krevetu ili donesemo kavu i kolače na blagovaonski stol, pladnjevi su tada izvrsno, praktično i lijepo kuhinjsko pomagalo. No, vrlo često oni su samo mjesto za odlaganje svih onih predmeta s kojima hodamo po stanu i ne znamo što s njima učiniti. Pladnjevi tako često postaju mjesto za ključeve, kovanice, maramice, račun iz pekare, pseću uzicu, ukosnice i zalutalu dječju dudu. Svi ovi predmeti imaju svoje mjesto u stanu, a odlažući ih zajedno samo stvaramo hrpe nepotrebnog nereda. Stoga, neka pladnjevi ostanu gdje im je i mjesto – u kuhinji.

image
Shutterstock

POSPREMANJE KREVETA

Ovo smo već mnogo puta čuli, no nemojte ujutro napuštati svoj dom a da niste pospremili krevet. Doista, ta mala navika čini čuda za naše mentalno zdravlje i dobar osjećaj za početak dana. Sama radnja traje samo nekoliko minuta, a u dan će vas uvesti spremne i neopterećene. Jednako važno, voljet ćete pogled na svoju spavaću sobu nakon napornog radnog dana.

Možda vam se čini nepotrebno, ali pospremanje kreveta svako jutro akcija je od nekoliko minuta koja je, ističu stručnjaci, dobra za vaše mentalno zdravlje

image
MIXETTO/GETTY IMAGES

SITNICE ZA HOBIJE KOJIMA SE (VIŠE) NE BAVITE

Prije pet godina ste nakon čitanja self-help knjige odlučili da je došao pravi trenutak da se počnete baviti heklanjem? Kupili ste vunu, iglu i sav dodatni potrebni pribor i nikad se niste odvažili krenuti, ali košara sa spomenutim stvarima i dalje stoji na polici i svakodnevno je gledate? Zapitajte se je li vam to potrebno. Osim što zauzima prostor s kojim rijetki sretnici obiluju, podsjeća vas na pogrešno uloženi novac, a to svakako ne može biti produktivno.

image
Aidana Khabdesh, Unsplash

NEODGOVARAJUĆE BOJE

Boje su od neupitne važnosti. Znanstveno dokazano, ali i iskustveno, znamo da nas pogled na određene nijanse smiruje, na neke druge nas razbuđuje, dok nas okruženost nekom bojom čini nervoznima. Koliko god voljeli trendove, kad govorimo o bojama u interijeru, zaboravite na to što je IN. Ne podnosite li svoje crvene kuhinjske ormariće, vrijeme je da ih zamijenite ili prebojate. S druge strane, ako vam je dosadila bjelina vašeg stana, unesite živost bojama koje volite. Boje nas doista mogu učiniti sretnijima, zašto si ne pomoći tim jednostavnim i ekonomičnim trikom?

image
Taylor Grote, Unsplash

ŠALICE S NATPISIMA

Budimo iskreni, šansa da su reklamne šalice lijepe je vrlo mala. Baš kao i one s imenima mladenaca, ili pak našim vlastitim imenom. Koliko god bile drage uspomene, takve šalice ne čine lijepim nijedno ispijanje jutarnje kave. Mnoge trgovine nude šalice prekrasnog dizajna po itekako povoljnim cijenama te doista nema potrebe da svakog jutra gledate u logo lokalne automehaničarske radionice.

image
Callum Hill, Unsplash

OTVORENE POLICE U KUHINJI

U nedostatku kuhinjskog prostora, često imamo potrebu za još jednom policom. Ako se na njoj nalazi naše omiljeno posuđe ili lijepe staklenke s namirnicama, to je sasvim ok, no počnemo li na otvorenu policu slagati limenku na limenku, ostavljati plastične vrećice i stare novine – ona ne samo da nije ukras nego je vidljivi nered koji nam stvara anksiozan osjećaj, bili mi toga svjesni ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:41