SVE JE BITNO

Sve što trebate znati o tome kako postaviti zastore za postizanje vrhunskog stilskog uređenja

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zastori su okvir vašeg prozora i tako gledajte na njih kad ih postavljate. Nikad preblizu prozora, a ni predaleko

Iako na zastore i zavjese često ne obraćamo toliku pozornost kao naprimjer na namještaj vjerujte nam oni su ti koji uvelike mogu odrediti izgled prostorije. Ako ste se svim silama trudili da vam stan bude stilski uređen i moderan, krivim izborom boja ili uzoraka zastora možete narušiti cijeli koncept. Odabir zastora je specifičan proces gdje morate paziti baš na sve, od pravih dimenzija, do boje, uzoraka i svakako odabira materijala. Nije svejedno jesu li zastori laneni ili svileni ili ih uopće nema. Kako i sami jako volimo zastore malo smo istražili kako, kad jednom nađete savršene zastore, ih ispravno objesiti na zamišljenom mjestu.

image
NIKOLA ILIC/GETTY IMAGES

Uz sva ova pitanja dolazi ono jedno neizbježno, koja je prava visina za postavljanje zastora. Trebaju li dodirivati pod i ako da, na koji način? Stručnjaci kažu da ako želite postići romantični stil u svome uređenju uz pomoć zastora, onda oni trebaju biti lagano naslonjeni na tlo, ali pri tome treba paziti da ne bude previše kako ne bi smetali ili se previše oštetili na rubovima. Ono što se svi slažu je to da zastori nikako ne smiju biti podignuti od poda više od dva centimetra, prvenstveno to izgleda kao da ste pogriješili u dimenzijama, a ujedno i čini da visina stropa izgleda manja.

Zapamtite, zastori su okvir vašeg prozora i tako gledajte na njih kad ih postavljate. Nikad preblizu prozora, a ni predaleko.

image
VLAJS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. DOBRO IZMJERITE SVE POTREBNE DIMENZIJE

Prvi zadatak kod vješanja zastora je da izmjerite sve dimenzije koje su potrebne. Znači, prvo izmjerite visinu i širinu prozora, zatim prostor iznad gdje ćete postaviti šipku. Idealno je da šipka bude na nešto šira od prozora, otprilike 20 do 30 centimetara. Nakon toga odredite visinu na koju ćete postaviti šipku, otprilike 10 do 15 centimetara iznad prozora, ako ima prostora i izmjerite kolika je to visina od poda za pravu mjeru zastora. Ako želite da vam se zastori još malo vuku po podu dodajte tim dimenzijama još nekoliko centimetara.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. POSTAVITE DRŽAČE ZA ŠIPKU

Svaki držač bi trebao biti na udaljenosti od 10 do 15 centimetara od prozora, kako u visinu tako i u širini. Kad ste jednom odredili poziciju označite ju s olovkom, a zatim bušilicom izbušite potrebne rupe. Dobro pazite da su vam rupe u levelu, inače je cijela priča besmislena. Obratite pozornost na kvalitetu zida na kojem radite rupe, ako su u pitanju knauf ploče dodajte dodatna osiguranja tako da držači budu stabilni ili ako su u pitanju teži zastori također se pobrinite da držači budu čvrsti kako u materijalu tako i u postavljanju.

image
VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. POSTAVLJANJE ŠIPKE I ZASTORA

Iako će mnogima jako teško pasti ovaj savjet ipak potrudite se da vaši zastori budu ispeglani prije nego ih postavite. Zakačite prstenova na zastore i poslažite ih na šipku, a zatim šipku stavite u držače. Neke šipke dolaze s dodatnim vijcima tako da im se osigura stabilnost, ako je to vaš slučaj potrudite se da ih dobro pričvrstite po uputama.

image
ONZEG/GETTY IMAGES

NEKOLIKO BRZIH SAVJETA KAKO POSTAVITI ZASTORE

1. Kada vješate zavjese, pripazite da prstenovi ili kuke budu ravnomjerno razmaknuti prije nego što ih podignete na stazu ili šipku

2. Objesite zavjese visoko ako želite dobiti profesionalni izgled. To će vašoj sobi trenutno dati iluziju dodatne visine stropa koja izgleda jako luksuzno. Idealno bi bilo da stup ili staza budu postavljeni najmanje 10 do 15 centimetara iznad vrha prozora. Da bi zavjese izgledale bogato izaberite širinu oko 2,5 puta veću od prozora.

image
ONZEG/GETTY IMAGES

3. Poprskajte stup ili stazu nekim mazivom kako bi se vaše zavjese glatko pomicale.

4. Pripazite da kuke budu zatvorene tako da se ne izvlače dok pomičete zastore.

image
VLAJS/GETTY IMAGES

5. Postupak postavljanja zastora ponekad može biti mukotrpan stoga slobodno zatražite pomoć ukućana ili prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 11:18