MALI VODIČ

Sve što trebate znati o vrstama boja za zidove

Odabir boje je tek prvi korak u bojenju zidova. Vodena baza, uljna baza, završna boja, sjaj ili mat? Ako niste sigurni što vam je potrebno za vaš novi projekt, donosimo vam sve što trebate znati za početak!

Odabir boje nije samo dolazak u trgovinu i kupnja nijanse boje koja vam je zapela za oko. Potrebno je ipak malo više znanja o bojama. Ako pored sebe nemate osobu koja posjeduje to znanje, htjet ćete negdje spremiti ovaj članak.

Postoji više vrsta boja. Razlikujemo one na bazi vode i na bazi ulja. Svaka od njih ima svoje dobre strane za pojedine projekte u domu. Nije isto bojate li drvo, laminat, beton ili plastiku. Također, za bojenje su vam potrebni temeljni premaz koji služi kako bi se boja bolje primila za površinu te završni premaz koji štiti boju i daje joj završni izgled.

Boje na bazi vode

Najviše boja za zidove koje se danas prodaju su na bazi vode. Najčešći su odabir upravo zato što se jednostavno nanose. Ako je površina koju ste odlučili obojiti već obojena takvom bojom, onda je često dovoljno da novu boju stavite preko postojeće. Ako je ipak obojena bojom na bazi ulja ili ako niste sigurni, preporučuje se sastrugati staru boju, očistiti površinu vlažnom krpom te je ostaviti da se dobro osuši na zraku. Ako to ne napravite, može se dogoditi da se boja s vremenom skine s površine.

Zašto se odlučiti za boju na bazi vode?

Za takve vrste boja nije potrebno prethodno pripremati površinu (osim u slučaju koji smo naveli iznad), manje su šanse da se stvori plijesan, razina ispuštanja toksičnih plinova je izrazito niska, jednostavno se čisti s vodom, brzo se suši, nema pucanja boje na površini na koju ste je nanijeli, može se koristiti na gotovo svim površinama, neće izblijedjeti s vremenom.

Boje na bazi ulja

Boje na bazi ulja također se mogu koristiti na gotovo svim površinama, a odlične su upravo zbog toga što dugo traju i bogatog su izgleda. Ipak, budite oprezni s korištenjem ove boje jer ispušta puno veću razinu toksičnih plinova nego boja na bazi vode. Također, ne može se jednostavno oprati s vodom.

Ako koristite boju na bazi ulja, svakako uz sebe imajte terpentinsko ulje s kojim ćete očistiti boju sa kistova i ostalih predmeta. Terpentinsko ulje odlično je otapalo za masti, ulja boje i lakove.

Zašto se odlučiti za boju na bazi ulja?

Vizualno izgledaju predivno, daju savršen sjaj. Budući da su na bazi ulja idealne su za bojenje prostorija s visokom razinom vlage, kao što su kupaonice i kuhinje. Treba im dugo vremena da se osuše, što je dobra stvar ako trebate prepravljati boju. Odlično prianja za kistove, tako da se ne trebate brinuti oko toga hoćete li imati različite nijanse na pojedinim dijelovima površine. Također, dugotrajnije su od boja na bazi vode.

Završni premazi

Završni premaz je boja koja ima posljednju riječ. O ovom premazu ovisi hoće li vaš zid biti mat, imati satenski ili visoki sjaj. To znači da reflektiraju svjetlost na načine da se automatski mijenja njihov izgled, ali i način čišćenja.

Mat premaz

Mat premaz najmanje reflektira svjetlost, stoga je idealan kako bi prekrio nesavršenosti na zidu. Ima "mekanu" teksturu što ovisno o odabiru boje može uvelike utjecati na atmosferu uređenja interijera. Najčešći je odabir za zidove ali nije praktičan za čišćenje.

Satenski premaz

Statenski premaz je nešto sjajniji, reflektira svjetlost ali ne previše. Često se koristi u kuhinjama i kupaonicama jer je jednostavan za čišćenje.

Polusjaj i visoki sjaj

Ovakav premaz idealan je odabir za sve površine koje su stalno izložene vlazi. Osim kuhinja i kupaonica, odličan je za prozore, vrata i bilo kakav vanjski namještaj. Jako je izdržljiv i jednostavno se čisti pa ga je dobro koristiti i za bojanje namještaja.

Što je još važno za uzeti u obzir prilikom odabira boje?

Boju birate ovisno o tome kakav izgled prostorije na kraju želite postići. Mat premaz daje vam dašak smirenosti u prostoriji, dok sjajniji premazi daju dinamičnost. Također, uzmite u obzir i veličinu prostorije koju bojate. Ako je prostorija velika i u nju ulazi mnogo dnevnog svjetla, dobar odabir bio bi mat premaz. Ako je manja i ima manje dnevnog svjetla, odlučite se za satenski sjaj ili visoki sjaj kako bi reflektirali što više svjetlosti u interijer.

Također, ne zaboravite da je vaša boja jednako dobra kao i alat s kojim radite. Najčešće računamo kako ćemo uštedjeti na kistovima i valjcima na bojanje ali savjetujemo vam da to ne radite - kako ovaj posao ne biste ubrzo ponovno trebali ponavljati. Kvalitetan odabir alata utječe na to kako će se vaša boja rasporediti po površini te koliko ćete puta morati premazivati i prepravljati je kako biste dobili ono što želite.

Izvor: elledecor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:50