Sve što trebate znati prije kupnje dječjeg krevetića

Uređenje sobe za bebu

Ono od čega zasigurno treba krenuti kod uređenja sobe za bebu je kupnja krevetića. – Kako bi krevetić stao u roditeljsku sobu na umu treba imati njegove dimenzije: najčešće su 120×60 i 140×70 centimetara. S jedne je strane potrebno osigurati slobodan pristup krevetiću minimalne širine 60 centimetara. S obzirom na osjetljivost novorođenčeta, najbolje ga je smjestiti dalje od izvora svjetlosti, hladnog zraka te prevelike osunčanosti – kaže Marija Šarušić. Marin Radojčin i Hrvoje Pajk ističu kako je prilikom odabira krevetića važno obratiti pozornost i na njegovu čvrstoću, rubove i visinu. – Dobro je da krevetić ima oble rubove i da se jedna strana, kao i madrac, može spuštati u nekoliko razina, što je posebno bitno za niže ljude.

Također, spuštanjem jedne strane krevetić se može privući i spojiti s krevetom od roditelja, jer se često krevetić postavlja s majčine strane kreveta. Praktično je i da krevetić ima kotačiće te da je od prirodnih materijala i bojan prirodnim bojama. Za novorođenčad i malu djecu preporučuje se spavati na tvrđim madracima.

Kolijevku za novorođenče najbolje je smjestiti dalje od izvora svjetlosti i grijanja, hladnog zraka te prevelike osunčanosti

Ono što treba izbjegavati su mekani madraci od spužve. Maloj se djeci ne stavlja jastuk, niti ih se pokriva poplu nima. Većinom ih se pokriva dekama ili spavaju u vrećama za spavanje, a na madrac se stavlja plahta. Nije loše kupiti i nepromočivu podlogu koja ide ispod plahte za slučaj nezgode – kažu arhitekti. U posljednje vrijeme sve se češće traže modularni krevetići, odnosno oni koji “rastu” s djetetom pa su samim time i bolje iskorišteni jer ne zahtijevaju kupnju svakih nekoliko godina. To su najčešće krevetići koji su prvo kolijevka, a zatim postaju krevet(ić). Jednostavno se modifi ciraju, a zahvaljujući takvom prilagođavanju dobi djeteta mogu trajati i do deset godina.

Jedan od najboljih modularnih krevetića, smatra arhitektica Marija Šarušić, proizvodi Stokke. – Kod krevetića koji “rastu” s djetetom treba obratiti pozornost na to da se kupe svi dijelovi odjednom, što znači da se kupuje više madraca i dodatnih dijelova koji se negdje moraju skladištiti dok dijete ne naraste – savjetuju iz Dizarre Kreativne Arhitekture i dodaju kako bi eventualna mana takvih krevetića bila ta što nemaju mogućnost spajanja s roditeljskim krevetom, a u startu su skuplji pa treba voditi računa ostaje li novca i za druge želje.

Foto: Ikea

U galeriji pogledajte krevetiće iz domaćih trgovina!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:29