Svi smo barem jednom (da jednom!) ispustili komad hrane na pod, pogledali brzo oko sebe i u sekundi procijenili situaciju. Ako nas nitko ne gleda – ili ako gledaju, ali suosjećaju – brzo ćemo izgovoriti poznatu frazu: ‘Pravilo pet sekundi!‘ i podići hranu, uvjereni da je još uvijek sigurna za jelo. Taj prešutni dogovor među gladnim ljudima - da je sve u redu ako je hrana bila na podu kraće od 5 sekundi - već je dugo vremena predmet šale, ali i neizrečenog pravdanja.
No, koliko je to pravilo uopće istinito? Koliko sekundi je previše? Odgovor je pokušao dati Nicholas Aicher, mikrobiolog iz Chicaga, koji je odlučio znanstveno testirati pravilo 5 sekundi - i rezultatima testa potvrdio da su sumnje onih koji nisu vjerovali u to pravilo bile opravdane.
Aicher, koji na TikToku vodi popularni edukativni profil @howdirtyis, poznat je po tome da svakodnevno uzima briseve s površina koje svi koristimo, od kvaka i kino-sjedala do testera šminke, košara u trgovinama i javnih toaleta, te ih analizira u laboratoriju kako bi prikazao koliko su zapravo kontaminirane. Njegove su objave skupile više od 11 milijuna likeova, a posebno je zaintrigirao pratitelje kad je odlučio proučiti pod mikroskopom rezultate mnogima omiljene izlazne strategije kad im hrana padne na pod.
- Mislio sam da bi ljudima bilo zabavno saznati sve one male gadosti o kojima inače ne razmišljamo svaki dan - Aicherovu je izjavu prenio časopis People.
Na prijedlog jednog od svojih pratitelja, Aicher je odlučio napraviti jednostavan eksperiment: postavio je petrijeve zdjelice (posude za uzgoj bakterija) izravno na pod, i ostavio ih na podu točno određene vremenske intervale od 0, 5, 10, 20 30 i 60 sekundi. Sve uzorke je zatim inkubirao, a nakon nekoliko dana prikazao rezultate - koji su, blago rečeno, razočarali ljubitelje hrane s poda.
Na svakoj zdjelici, pa čak i onoj koja je pod dotaknula samo na tren, pojavile su se bijele mrlje koje potvrđuju bakterijski rast.
- Izgleda da je i nula sekundi predugo - komentirao je ironično Aicher u svom videu.
Još je šokantnije bilo to što je uzorak koji je na podu proveo 60 sekundi imao podjednako mnogo bakterija kao i onaj koji je bio na podu samo 5 sekundi. Drugim riječima, količina bakterija ne raste linearno s vremenom, nego se hrana kontaminira odmah pri kontaktu s površinom poda.
Reakcije korisnika bile su burne:
- Nikad više ne jedem s poda - zgroženo je napisao jedan pratitelj, dok je drugi u panici komentirao:
- Neeeee! Pa ja živim po pravilu 5 sekundi!
Ipak, nisu svi bili uvjereni. Neki su u komentarima tvrdili da eksperiment nije potpuno znanstven jer mu nedostaje kontrolna skupina, uzorak koji nije bio u kontaktu s podom, već samo izložen zraku, kako bi se usporedila kontaminacija iz zraka s onom s tla.
- Pravit ću se da ovo nisam vidio, da mogu nastaviti u miru primjenjivati pravilo 5 sekundi - napisao je jedan pratitelj, dok se drugi našalio:
- Ja sam cijelo djetinjstvo jeo s poda i još sam zdrav.
Bez obzira na skeptike, eksperiment ipak jasno dokazuje ono što svi, zapravo znamo: podovi, bez obzira na to koliko čisti izgledali, nisu sterilna zona. Hrana na podu počinje skupljati bakterije doslovno u djeliću sekunde, a koliko će točno bakterija ‘pokupiti‘ ovisi o vrsti poda, vlazi, vrsti hrane i mnogim drugim faktorima. (Naravno, i koliko redovito perete podove.)
Aicher je ovim jednostavnim eksperimentom samo pokazao da neki naši rituali mogu počivati na samozavaravanju i kako znanost može na zanimljiv i pristupačan način razotkriti male, ali značajne detalje iz našeg života. Naravno, ne znači da će se svi prestati pridržavati ovog pravila. No barem ćemo u trenutku kad podižemo čips ili komadić tosta s poda znati točno što riskiramo.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....