Postoji rješenje

Svi radimo istu grešku kod korištenja klime, a povećava nam potrošnju struje za čak tri puta

Daikin Emura

 DAIKIN
Postoji niz malenih trikova uz pomoć kojih je moguće optimizirati rad uređaja te posljedično smanjiti račune

Pasje vrućine, toplinski valovi te sunce koje nemilosrdno guši i najmanji kutak hlada.

Ljeto je, očigledno, u punom zamahu i nema namjeru stati ni na trenutak, što osjetimo gotovo svaki dan na koži, pogotovo u zvizdan kada se temperature bezobrazno približavaju granici od 40 stupnjeva Celzijusovih. Nije to velika novost jer su meteorolozi iz AccuWeathera još u svibnju predvidjeli da bi ovogodišnji ljetni period mogao biti topliji od uobičajenog u većem dijelu kontinenta.

Kada se ta prognoza upari sa sveopćom inflacijom i nedavnim porastom cijene električne energije, mnogi će pokušati pronaći savršenu formulu za hlađenje stana s najnižim utroškom novca. Korištenje klime se pritom nameće kao najveći favorit s obzirom na to da se radi o praktičnom i brzom rješenju koje je dostupno svim stanarima. Ipak, mnogi zaziru od paljenja uređaja te čine to periodički na samo par sati ili minuta kako bi potrošili što manje struje i na taj način uštedjeli.

No, to je upravo jedna od najvećih zabluda oko korištenja klime – puno je jeftinije ostaviti uređaj da radi cijeli dan nego je paliti povremeno na nekoliko sati. Osim toga, postoji još niz malenih trikova uz pomoć kojih je moguće optimizirati rad aparata te posljedično smanjiti račune za struju tijekom sezone hlađenja i grijanja stana.

image

Daikin Emura

DAIKIN

Spomenute savjete otkrit ćemo u nastavku teksta, no prije nego se bacimo na njih, red je da objasnimo osnove potrošnje.

Energetski razred uređaja

Moderne klime koriste inverterski kompresor koji osigurava da uređaj ne radi cijelo vrijeme punom snagom, već njegova količina utrošene energije varira ovisno o potrebi. Kod hlađenja, recimo, ako je temperatura prostorije puno viša od željene, inverter će raditi punom snagom dok je ne ohladi. Klima uređaj snage 3,5 kW tako u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2 kW struje, dok u stanju održavanja temperature koristi između 200 do 500 W električne energije.

No, tu potrošnju možemo dodatno sniziti. Prvi korak jest odabir energetskog razreda uređaja. On može biti A+++, A++, A+, A i B, s time da je najviša oznaka pri tome naravno i najbolja opcija jer osigurava visoku funkcionalnost pri niskoj potrošnji električne energije, što na godišnjoj razini može pružiti značajne uštede u kućnom budžetu. Klima uređaji iz Daikin Emura serije imaju jedne od najboljih performansi na tržištu, uz vrijednosti sezonske učinkovitosti do A +++ u hlađenju i grijanju, što samim time rezultira u niskim pogonskim troškovima. Uz to, njihove vanjske jedinice dolaze s visoko učinkovitim kompresorom koji koristi ekološku radnu tvar R-32 koja štedi značajnu količinu energije.

Nakon što smo definirali najbolji energetski razred vrijeme je da obratimo pažnju na optimalni način rada. Tijekom ljeta klima bi trebala biti postavljena između 24 °C i 26 °C jer razlika u temperaturi unutar stana i izvan njega ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva s time da klima troši 3 do 5 posto manje energije sa svakim dodatnim plusom na termostatu. Ujedno, ako osoba boravi u kućanstvu cijeli dan, preporuka jest da se uređaj pokrene rano prijepodne, dok su vanjske temperature nešto niže, i ostane upaljen nesmetano cijeli dan. Kao što smo već ranije napomenuli, kada klima postigne zadanu temperaturu u prostoriji automatski će je održavati smanjenim učinkom, što rezultira minimalnom potrošnjom električne energije. Ako, pak, osoba ne boravi cijeli dan u stanu onda je svakako dobro upaliti uređaj sat vremena prije nego stigne kući, s time da je za to potrebno imati klimu s WiFi modulom rada.

image

Vanjska jedinica s radnom tvari budućnosti R32

DAIKIN

Tehnologija invertera

Svi ovi navedeni postulati vrijede i za zimsku sezonu, s iznimkom da bi optimalna temperatura u sezoni grijanja trebala biti između 20 °C i 22 °C. Naime, sve veći broj korisnika odabire grijanje na klimu. S obzirom na to da one ne koriste grijače koji se mogu naći u grijalicama i TA pećima, ovo rješenje se nameće kao znatno učinkovitije. Što se tiče iskoristivosti uređaja, za 1 kW uložene struje dobiva se oko 3 kW toplinske energije, i to na vrlo niskim vanjskim temperaturama, što je sigurno prednost u odnosu na ostala grijaća tijela.

Ipak, postoje neka ograničenja. Jeftiniji modeli bez invertera mogu grijati samo dok je vanjska temperatura iznad 0°C. Međutim, klime koje koriste tehnologiju invertera mogu raditi na vanjskim temperaturama i do -25°C. Osim toga, unaprijeđena učinkovitost inverterskih uređaja ne znači samo smanjenu potrošnju energije za do 30 posto i manje račune za struju, već su takvi modeli ujedno ekološki prihvatljiviji.

Tu se vraćamo na Daikin čije su klime stvorene za sva godišnja doba. Pametna tehnologija nove Emure koristi, primjerice, posebno dizajnirane lamele koje usmjeravaju zrak za bolju raspodjelu temperature u prostoru, a dolazi i s inteligentnim toplinskim senzorom za otkrivanje trenutne temperature ploha u prostoriji. Nakon što je odredi, sustav će najprije ravnomjerno rasporediti uvjete u prostoriji i onda će se prebaciti u način raspodjele koji usmjerava topao i hladan zrak u područja gdje su potrebna.

Za postizanje ugodne atmosfere, Daikin Emura koristi također Coanda efekt kako bi optimizirala protok zraka u načinu grijanja i hlađenja – tijekom zime lamele usmjeravaju zrak prema dolje, dok za vrijeme ljeta pomiču zrak prema gore.

image

Daikin Emura

DAIKIN

Što se tiče WiFi povezanosti, Daikin je otišao korak dalje. S uređajima poput Emure, Stylisha i Perfere moguće je skinuti aplikaciju Onecta koja omogućuje trenutni pristup svim funkcijama. Dakle, možete jednostavno prilagoditi postavke uređaja na svojem pametnom telefonu, s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme.

Senzori pokreta

Osim optimizacije rada klime, postoji još nekoliko praktičnih rješenja. Jedno od njih jest i korištenje ventilatora. On možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja zraka osjećati ugodnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi, nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

image

Daikin Stylish

DAIKIN

Efikasnost rashlađivanja uz Daikin ne mora ovisiti o poziciji namještaja u prostoriji. Napredni uređaji poput Emure, Perfere ili Stylisha imaju funkciju kojom uz korištenje senzora pokreta uvijek usmjeravaju zrak u suprotnom smjeru od osoba u prostoriji.

Uz ove praktične savjete moguće je, dakle, uvelike smanjiti energiju potrebnu za rad uređaja. Sve što je potrebno jest obratiti više pažnje prilikom kupovine proizvoda te kasnije učiniti što više za optimizaciju njegova rada.

image

Daikin nagradna igra

DAIKIN

Otkrij što je najbitnije prilikom odabira klima-uređaja i sudjeluj u nagradnoj igri!

Daikin je pokrenuo nagradnu igru u kojoj pita svoje korisnike što im je najbitnije prilikom odabira klima-uređaja. To može biti komfor i zdravlje, elegantni dizajn te suvremena tehnologija, visoka energetska učinkovitost i niski troškovi rada ili, pak, neki drugi segment koji je presudan kod kupovine proizvoda. Sve što je potrebno jest odabrati najvažniji razlog, ispuniti kontakt formu i na taj način ući u nagradnu igru s 50 vrijednih Daikin nagrada među kojima su uređenje spavaće sobe, nova Daikin Emura, zamjena postojećeg klima-uređaja ili druge vrijedne pogodnosti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Daikinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2023 15:48