IMAMO RJEŠENJE

Svi se boje mrlja od crnog vina, a što kad se prolije pivo i ne možete se riješiti smrada?

 SHUTTERSTOCK
Čim primijetite izlijevanje, obrišite mjesto pomoću presavijenih papirnatih ručnika

Proliveno piće kao što je pivo jako zaudara na tepihu ako se tekućina odmah ne očisti. Čak i ako ga upijete, dio tekućine može se upiti u vlakna tepiha ili čak u jastučić ispod tepiha, što otežava uklanjanje mirisa. Soda bikarbona izvrstan je proizvod za uklanjanje mirisa piva s tepiha, bilo da se nezgoda dogodila prije dvije minute ili dva dana. Ocat i sredstvo za pranje posuđa također pomažu u uklanjanju mirisa piva koje apsorbiraju vlakna tepiha.

Obrišite svježe proliveno pivo

Što se više piva prolije po tepihu, to je jači miris dok se pivo ne ukloni. Čim primijetite izlijevanje, obrišite mjesto pomoću presavijenih papirnatih ručnika. Ako je došlo do većeg prolijevanja, kao što je boca ili veći dio vrča piva, upotrijebite stari presavijeni ručnik ili zgrabite čistu spužvu i kantu, obrišite mjesto i zatim iscijedite pivo u kantu. Ako koristite ručnik, ocijedite ga iznad umivaonika i zamijenite svježim, suhim ručnikom nakon što se prvi namoči.

Bez obzira koju metodu upijanja odabrali, ponavljajte sve dok nemate više što upiti. Presavijte nekoliko papirnatih ručnika i stavite ih na mjesto; zatim pritisnite svom svojom težinom kako biste uklonili svu tekućinu zarobljenu dublje u vlaknima tepiha. Ponovite sa svježim papirnatim ručnicima dok više ne prestane izlaziti tekućina.

Kako biste spriječili neugodan miris, istrljajte zahvaćeno područje vlažnom bijelom krpom. To pomaže razrijediti svu tekućinu uhvaćenu u tepihu. Ponovno obrišite vlagu svježim papirnatim ručnicima. Za veliku površinu, po želji uključite ventilator ili sušilo za kosu kako bi se tepih brže osušio.

image
SHUTTERSTOCK

Isprobajte ocat i sredstvo za pranje posuđa

Bijeli ocat je koristan za sve vrste čišćenja, kao što je tretiranje mrlja na tepihu. Pomiješajte nekoliko žlica octa u 1 do 2 šalice tople vode, ovisno o veličini zahvaćenog područja. Dodajte malo sredstva za pranje posuđa, promiješajte, a zatim umočite spužvu u otopinu. Ocijedite višak vlage. Zatim obrišite pivo spužvom od vanjskih rubova prema središtu izlivenog mrlje. Malo protrljajte ako se pivo već osušilo u tepihu.

Ponovno obrišite područje čistom, vlažnom spužvom; zatim osušite područje papirnatim ručnicima ili starim ručnikom za veće područje. Pustite da se područje osuši prije nego što hodate po njemu.

Koristite sodu bikarbonu za uklanjanje mirisa piva

Soda bikarbona izvrstan je DIY proizvod za osvježavanje tepiha, čak i za mirise poput prolivenog piva. Pospite obilato sodu bikarbonu po cijelom zahvaćenom području, pa čak i malo utrljajte prstima. Ostavite da odstoji preko noći; zatim usisajte. Ako područje i dalje smrdi nakon toga, nanesite još sode bikarbone, pričekajte još jednom i usisajte.

Ako i dalje primjećujete neugodan miris nakon tretmana sodom bikarbonom, ponovno obrišite to područje otopinom octa, vode i deterdženta za suđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 17:57