Brzo i učinkovito

Svi su opsjednuti ovim trikom: Kako očistiti bijele platnene tenisice u par koraka

 JOE LINGEMAN/
Nitko ne kupuje bijele tenisice misleći da će zauvijek ostati svijetle i čiste kao prvog dana

Ali to ne znači da se duboko u sebi ne nadamo da će ostati bijele ipak neko duže vrijeme, a viralni tweet na koji smo naišli upravo daje nadu u mogućnost vraćanja cipela u njihovo prvobitno stanje - čak i nakon ozbiljnog prljanja.

Lijepi sunčani dani idealno su vrijeme za dvije stvari. Prvo da barem na kratko tešku zimsku obuću zamijenimo udobnom obućom, po mogućnosti najdražim tenisicama. Drugo, da bijelu platnenu obuću, koja se vrlo brzo zaprlja, kvalitetno očistimo. Srećom, čišćenje nije zahtjevno koliko možda mislite.

image
JOE LINGEMAN/

Ako ste ih mislili ubaciti u perilicu rublja ili izbijeliti, bolje nemojte. Ove dvije metode se ne preporučuju. Budući da bijelu obuću treba češće čistiti, grub rad perilice i kemikalije izbjeljivača, mogu oštetiti tkaninu i šavove vaše omiljene obuće.

Najučinkovitiji način čišćenja, koji je ujedno i najblaži je uz pomoć proizvoda, koje vjerojatno imate u svojoj kuhinji: soda bikarbone i octa. Napravite pastu od sode i octa, i njome premažite površinu obuće, a zatim dopustite suncu da ostatak čarolije napravi za vas. Dovoljno je svega par sati na direktnog sunca i vaše će tenisice ponovo biti bijele i spremne za nošenje.

Što će vam trebati:

  • Zdjela
  • Vruća voda
  • Soda bikarbona
  • Bijeli ocat
  • Mjerna žlica
  • Četkica za zube
image
JOE LINGEMAN/

POSTUPAK

Uklonite vezice: Izvadite vezice iz obuće i ostavite ih po strani. Savjet stručnjaka: Ako vam je važan način vezanja cipela, slikajte obuću prije nego što izvadite vezice. Tako ćete imati referencu kada ih budete vraćali.

image
JOE LINGEMAN/

Napravite pastu za čišćenje: U manju posudu stavite jednu jušnu žlicu vruće vode, dodajte jednu žlicu octa, jednu žlicu sode bikarbone i miješajte dok ne dobijete pastu.

image
JOE LINGEMAN/

Četkicom za zube nježno nanesite pastu na cipele.

image
JOE LINGEMAN/

Obuću izložite direktnom suncu: ostavite cipele na osunčanom mjestu tri do četiri sata. Ako ih ne možete ostaviti vani, pronađite sunčano mjesto u zatvorenom prostoru.

image
JOE LINGEMAN/

Očistite vezice: vezice stavite u posudu i promiješajte ih s preostalom pastom. Možda ćete trebati dodati vode, octa i sode bikarbone, ovisno o količini paste koju ste koristili na cipelama.

image
JOE LINGEMAN/

Otvrdnulu pastu uklonite: Nakon što se cipele osuše (trebali biste moći ukloniti pastu noktom), otresite tenisice i to je to.

image
JOE LINGEMAN/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:27