Moderno rješenje

Svi traže alternativu za grijanje na plin, u Njemačkoj predlažu sve popularniji model za uštede

 SHUTTERSTOCK
Prosječnoj obitelj u Hrvatskoj koja sada godišnje za plin izdvaja 4950 kuna, nakon 1. travnja taj trošak bi mogao iznositi 7950 kuna

Prvog travnja mijenja se život za veliki broj hrvatskih kućanstava. To je dan kada će Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) objaviti točan porast cijene plina za naredno razdoblje. Određene projekcije rasta postoje već sada, o čemu je Jutarnji list pisao prošli mjesec. Prema izračunu stručnjaka, prosječnoj obitelj u Hrvatskoj koja sada godišnje za plin izdvaja 4950 kuna, nakon 1. travnja taj trošak bi na godišnjoj razini iznosio 7950 kuna, u slučaju da Vlada odluči smanjiti PDV na plin na 13 posto. Radi se o povećanju od čak 3000 kuna, zbog čega mnogo ljudi već sada razmišlja o alternativnim izvorima grijanja za sljedeću zimu.

Rješenje o kojemu se sve više govori jest – struja, odnosno električno podno grijanje i infracrveni paneli (IR). Realnost jest da je u najavi i povećanje cijene električne energije, no navedeni sustavi mogu poslužiti kao kvalitetan izvor grijanja jer ne zahtijevaju velike investicije za ugradnju ili održavanje, a, opet, učinkovitiji su od konvencionalnih sustava centralnog grijanja, stoga su i ekonomičniji. O tome su nam više objasnili eksperti iz marke MySun koja je specijalizirana za sustave električnog grijanja.

Nema gubitka energije

Naime, kod ovakve vrste ogrjeva energija se gotovo u cijelosti pretvara u toplinu - nema gubitaka u prijenosu kroz medij (cijevi, dimnjak) kao što je to slučaj sa sustavima centralnog grijanja. Osim toga, budući da IR grijanje grije površine, a ne zrak, toplina u prostoriji se zadržava dulje vrijeme, tako da se sustav grijanja manje pokreće tijekom dana, a osjećate isti komfor na 2-3 ⁰C manje nego kod konvencionalnog sustava grijanja. Samim time, manji su gubici kod provjetravanja prostorije. Ovo se odnosi i na IR panele i na električno podno grijanje.

image

MySun grijaća folija

MYSUN

Na ekonomičnost ovakvog sustava možete utjecati i termostatima koji omogućuju da samostalno kontrolirate svaku prostoriju zasebno, pa u svakoj prostoriji trošite onoliko koliko vam je potrebno. Istodobno možete postaviti i raspored grijanja, a neki termostati, poput MySun WiFi termostata, omogućuju i daljinsko upravljanje putem pametnog telefona.

Što se tiče same ugradnje, ona je puno jednostavnija od ostalih sustava. Primjerice, montaža električnog podnog grijanja MySun ne zahtijeva nikakve veće građevinske radove, kao ni cijevi ili kotao s kotlovnicom. Može se postaviti pod većinu podnih obloga, kao što su parket, laminat, keramičke pločice, topli pod, tepih, PVC i vinil.

Postepeno ulaganje

Električno podno grijanje te IR paneli su prikladni i za primarno grijanje te kao dodatni izvor grijanja. Pogodni su za sve stambene objekte, kako novogradnje tako i adaptacije. Posebno su idealni za nove, pasivne i niskoenergetske kuće, no dobro funkcioniraju kao dodatni izvor grijanja u namjenskim prostorijama, kao što su kupaonice. Ujedno, nije potrebno odmah opremiti cijelu kuću. Možete korak po korak opremati sobu po sobu i tako ulaganje podijeliti na nekoliko dijelova. Recimo, prvo kupaonicu, sljedeći mjesec spavaću sobu i tako dalje. Onog trenutka kada u prostoriju ugradite MySun električno grijanje, možete značajno smanjiti korištenje klasičnog centralnog grijanja ili ga potpuno isključiti. Na taj način možete odmah smanjiti troškove plinskog grijanja.

Oba sustava prati i dugi vijek trajanja. Električno podno grijanje MySun te MySun IR paneli imaju vijek trajanja 30 i više godina te 20, odnosno 15 godina jamstva bez doplate.

image

MySun Art IR panel

MYSUN

Naravno, zbog skorašnjeg poskupljenja cijena struje, za očekivati je i rast režija ako se prijeđe na električno grijanje. No, postoji način da se porast smanji ili čak u potpunosti izbriše. Rješenje su solarni paneli. Naime, u Njemačkoj trenutno vlada jednaki problem kao i u Hrvatskoj kada je u pitanju rast cijene plina. Thomas Zwingmann, energetski savjetnik u Centru za savjetovanje potrošača u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji, preporučio je građanima da se informiraju o alternativnim izvorima toplinske energije te naveo da je solarni sustav ekonomičniji za domaćinstva s više od četiri osobe.

- Dio plina - oko 15 do 20 posto – zamijenio bi se solarnom energijom - procjenjuje stručnjak iz Savjetovališta za potrošače.

Cijena opreme pada

Na sreću, solarni paneli više nisu tako skupi kao nekada. U prošlom je desetljeću tržište još uvijek bilo dosta malo te uvelike ovisilo o državnim poticajima, a sama ugradnja kolektora na kuću bila je veoma skupa. Danas to više nije tako. Cijena fotonaponskih sustava (sunčana elektrana i pripadajuća oprema) bilježi konstantan pad posljednjih godina te je u 2021. godini iznosila samo desetinu cijene iz 2009. godine. Uz to, ne smijemo zaboraviti da se radi o investiciji koja kasnije vrati uloženi novac.

image

Solarni paneli (ilustracija)

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Primjerice, prosječnu će četveročlanu obitelj ugradnja solarne elektrane koštati između 35.000 i 45.000 kuna. Korištenjem energije Sunca tom istom kućanstvu bi se računi za struju trebali smanjiti za 75 do 90 posto, odnosno godišnje mogu uštedjeti između 3135 i 3993 kune. Tim tempom, povrat investicije može se očekivati kroz šest do osam godina nakon čega solarna elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit. U slučaju da se solari ugrade uz pomoć državnih poticaja, tada se povrat očekuje još i prije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s MySun-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:35