S JASTUKOM ILI BEZ

Svima drag dekorativni dodatak u sobi zapravo je nepotreban ako se želite naspavati

 Unsplash
Podupiranje glave u pogrešnom položaju dok spavate može imati opasne posljedice na vaše tijelo

Ako postoji jedna stvar koju svi cijenimo, onda je to dobar noćni odmor. Dovoljno spavanja ključno je za naše kognitivno funkcioniranje, održavanje mentalnog zdravlja i osiguravanje zdravog imunološkog sustava. Ali jeste li se ikada iz sna probudili zbog jakih bolova u vratu ili leđima? Ako je tako, vaš jastuk bi mogao biti problem – piše Livingetc.

Jastuci se smatraju jednako neophodnim dijelom vaše spavaće sobe kao i posteljina, jednako važnim kao i plahta ili poplun. Također su snažno povezani s udobnijim i blaženijim snom - na kraju krajeva, svi najluksuzniji hoteli imaju najdeblje jastuke. Međutim, spavanje s jastukom zapravo nije sve što bi trebalo biti.

image
Unsplash

Podupiranje glave u pogrešnom položaju dok spavate može imati opasne posljedice na vaše tijelo. Kratkoročno, to bi moglo dovesti do neugodnih bolova u mišićima tijekom dana. Dugoročno, to bi moglo dovesti do ozbiljnih komplikacija s vašim držanjem i zdravljem kostiju.

Vjerojatno je bilo trenutaka u vašem životu kada ste morali spavati bez jastuka, a vjerojatno vam nije bilo baš udobno. Ako vam je teško shvatiti da bi spavanje bez jastuka moglo biti bolje za vaše zdravlje, ovi stručnjaci su tu da vam objasne zašto biste mogli imati koristi od polaganja glave na hladan, čvrst madrac.

TREBATE LI SPAVATI SA JASTUKOM ILI BEZ?

Ako se pitate trebate li noćas spavati bez jastuka, kraći odgovor je, ovisi. Odricanje od jastuka zapravo je opcija samo za određene vrste spavača.

- Spavanje bez jastuka najbolje je za one koji spavaju na leđima ili trbuhu‘, objašnjava kiropraktičar Joshua Burnham u Precision Chiropractic Services za Livingetc. - Osobe koje spavaju na boku trebale bi spavati s jastukom kako bi im vrat bio u ravnini sa zdjelicom kako bi se izbjeglo stvaranje napetosti i točaka pritiska duž leđa dok spavaju.

image
Unsplash

Međutim, ako spavate na leđima, onda bi odbacivanje jastuka moglo biti dobra ideja. Kao što Joshua primjećuje, ‘spavanje na leđima bez jastuka idealno je za održavanje pravilnog položaja vrata tijekom spavanja‘.

Prema dr. Demetrisu Elia, kiropraktičaru s PEAKiroprcaticom, vratu nije potrebna velika potpora kada ležite na leđima, tako da jastuk ne bi trebao biti potreban. Međutim, ako vam je ovaj položaj previše neugodan, on predlaže smotate mali ručnik ili dekicu i stavite ih iza vrata. - Možete koristiti vrlo tanak jastuk ili posebno dizajniran jastuk za vrat, kao što je putni jastuk, ako vam je draže- dodaje.

Za one koji spavaju na boku, postoji i nekoliko pogrešaka koje treba izbjegavati. Iako se može činiti da daje dodatnu udobnost, prema dr. Demetrisu više jastuka zapravo nije potrebno. - Želite da zakrivljenost kralježnice bude podržana, a ne ugrožena vašim položajem spavanja - kaže. ‘To znači da vam treba samo jastuk koji stane između vašeg vrata i madraca - otprilike širine vašeg ramena.

Ležanje na prednjem dijelu treba izbjegavati ako je moguće, jer ovaj položaj prisiljava vrat na okretanje i otežava disanje.

image
Unsplash

MOŽE LI SPAVANJE BEZ JASTUKA POBOLJŠATI DRŽANJE?

Budući da mnogi od nas provode duge sate za radnim stolom, držanje je nešto čega mnogi od nas postaju sve svjesniji. Ako ste zabrinuti zbog pogrbljenih ramena i zakrivljene kralježnice, možda biste trebali preispitati jastuke kada je u pitanju stiliziranje vašeg kreveta.

Ako ležite na leđima, spavanje bez jastuka sigurno je bolje za vašu kralježnicu, posebno za vrat. Glavni razlog je taj što dok dugo sjedimo i radimo za stolom, pomičemo glavu i vrat prema naprijed što znači da su stražnji mišići vrata istegnuti, što je često glavni uzrok boli.

Ležanje na leđima bez jastuka vraća glavu i vrat u normalan položaj. Također opušta istegnute mišiće i tkiva na stražnjoj strani vrata. Spavanje bez jastuka moglo bi biti bolje i za izbjegavanje pogrbljenih ramena.

image
Unsplash

Važno je biti svjestan korištenja jastuka i dok ste budni. Svi smo krivi što koristimo mnogo jastuka da podignemo glavu dok ležimo u krevetu i gledamo TV ili čitamo. Ovaj položaj tjera gornji dio leđa u savijeni položaj što će s vremenom ljudima dati zaobljena ramena, glavobolje, artritične promjene u vratu i općenito loše držanje.

MOŽE LI SPAVANJE BEZ JASTUKA UBLAŽITI BOLOVE U VRATU?

Uz sve potencijalne dobrobiti spavanja bez jastuka, nije iznenađujuća informacija da može pomoći u ublažavanju bolova, osobito u vratu. Spavanje bez jastuka omogućit će lubanji da bude više u liniji s ramenima, što će pomoći u smanjenju stresa na područje vrata i moglo bi ublažiti bol u nekim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 20:42