KORAK PO KORAK

Tko kaže da je siječanj depresivan mjesec? Budite kreativni i izradite ovu modernu lampu

 Biljana Blivajs/CROPIX
Dosta je bilo kukanja i čekanja da se netko drugi pokrene umjesto vas! Preuzmite inicijativu

Sigurno ste u trgovinama (i magazinima) viđali i divili se paučinastim lusterima, no nikad niste pomislili da biste ih mogli izraditi sami i tako uštedjeti. Ako želite efektnu promjenu u vašem prostoru, a imate strpljenja i spremni ste malo zaprljati ruke, ovo je projekt za vas! Naime, Ivona Biljuš inspiraciju ju pronašla u lampi Random light dizajnera Bertjana Pota za nizozemski brend Moooi, karakterističan po specifičnoj izradi gotovo svih komada namještaja, a posebice lustera koji su izazvali revoluciju i koje su mnogi drugi proizvođači kopirali.

POTREBNI MATERIJALI

1. Konac za pletenje Mirabela; Nama, 50 g, oko 12 kn

2. Lopta za pilates promjera 55 cm. Dućani ortopedskim pomagalima, oko 130 kn

3. Ljepilo za drvo Drvofix, 0,6 kg, 25 kn

4. Komplet za instalaciju lustera (grlo, žica, kapica), Bauhaus

image
Biljana Blivajs/CROPIX

1. Pripremite potreban materijal. Luster ćete izraditi tako što ćete namatati konac na loptu koju ćete kasnije ispuhati. Veličina lopte odredit će veličinu vašeg lustera, stoga odaberite nešto što odgovara vašim potrebama. To može biti i balon, lopta za plažu ili, kao u ovom primjeru, pilates lopta promjera 55 cm.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

2. U plastičnu posudu stavite konac od kojeg namjeravate izraditi luster. Ja sam koristila konac za pletenje u bijeloj boji. Ulijte ljepilo za drvo te samo malo vode kako bi konac lakše upio ljepilo.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

3. Važno je konac dobro natopiti ljepilom. Umiješajte ljepilo u konac prstima, ali budite nježni i jako dobro pazite da se konac ne zapetlja!

image
Biljana Blivajs/CROPIX

4. Zavežite konac oko lopte. Ostavite petlju kako biste na nju mogli objesiti loptu na kraju da se osuši. Čvrsto zategnite.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

5. Slijedi zabavni dio! Polako i pažljivo, ali svakako čvrsto namatajte konac oko lopte. Namatajte ga u svim smjerovima želite postići mrežasti izgled. Sami ćete odrediti prozračnost lustera, odnosno koliko će biti gust. Ovaj korak može potrajati i više od sat vremena, stoga samo strpljivo!

image
Biljana Blivajs/CROPIX

6. Kad ste namotali konac oko lopte, objesite ju na petlju koju ste ostavili na početku te pustite da se osuši preko noći ili neka se suši 24 sata kako bi se ljepilo potpuno osušilo i očvrsnulo.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

7. Kad je konac posve suh i čvrst, potrebno ga 8 je odvojiti od lopte. Za tu misiju postoji vrlo jednostavan trik: uzmite olovku i gumicom lagano pritiskajte loptu kroz šupljine lustera.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

8. Sljedeći korak je izvaditi loptu iz lustera. Ispustite zrak iz lopte te ocrtajte veličinu otvora koji ćete izrezati u lusteru. Kroz taj otvor ćete izvući posve ispuhanu loptu.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

9. Pažljivo izvucite loptu kroz otvor koji ste napravili. Još je lakše ako ste koristili balon. Primijetit ćete da čvrstoća lustera ovisi o debljini konca koji ste koristili te o gustoći namotanog konca. Tako ćete odvojiti loptu od konca bez da oštetite loptu ili konac.

image
Biljana Blivajs/CROPIX

10. Otvor u lusteru je ujedno i otvor kroz koji ćete umetnuti žarulju. Muškom dijelu vašeg kućanstva prepustite električarski dio ovog uradi sam projekta. Upalite svjetlo i divite se!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:46