Top 10 svjetskih gradova koji su postali cool

Na top listi portala TheRichest našao se i Zagreb koji uspoređuju s Amsterdamom

Poznati portal TheRichest izuzetno je čitan, a bavi se najrazličitijim ljestvicama i listama naj stvari, osoba, mjesta i događaja. Nedavno su objavili i top-listu gradova koji su neočekivano postali cool. Na desetome mjestu našla se i naša metropola, a nama je drago što smo u društvu Istanbula, Lisabona, Madrida i Tel Aviva, koje američki autori smatraju neočekivano cool mjestima, dok su nama već dugo na pospisu destinacija koje volimo. Pogledajte koji gradovi zauzimaju ostala mjesta i što kažu o njima.

1. Cape Town, JAR

Južnoafrička Republika je zemlja neočekivano zanimljivih gradova. Među njima se ističe Cape Town, grad brojnih restorana, kristalnih plaža, ljubaznih stanovnika, uzavrelog noćnog života i odličnog šopinga. Atrakcija je i jedna od najspektakularnijih žičara na svijetu, koja vodi do 1037 m visokog platoa na planini Table, a godišnje se njome preveze i do 800.000 ljudi. Osim toga, u Cape Townu se održavaju brojni festivali pa je i to jedan od razloga zbog kojih ćete poželjeti ostati u ovom gradu.

2. Teheran, Iran

Ako ste gledali novu hit-seriju ‘Domovina’, već imate neke predodžbe o izgledu Teherana. Dok se god SAD drži podalje od tog lijepog mjesta, ono bi trebalo biti na vašem popisu najpoželjnijih destinacija. Okružen prekrasnim planinama, Teheran je političko i intelektualno srce Irana i ima puno više ponuditi nego što mislite. Povijesna mjesta, džamije, moderna arhitektura, super hrana, tržnice… Shvaćate što želimo reći. Ne dopustite da vas mediji dovedu u zabludu – Iran se vraća na velika vrata!

3. Tel Aviv, Izrael

Kada pomislite na Tel Aviv, predivne plaže vjerojatno nisu prva stvar koja vam padne na pamet, ali trebale bi biti. Grad koji se nalazi na Mediteranu velika je inspiracija brojnim umjetnicima koji tamo dolaze radi nepresušne inspiracije. Neboderi i kapitalistički metež su sigurno nešto neočekivano, a Bauhausova arhitektura pod zaštitom UNESCO-a donijela je Tel Avivu nadimak Bijeli grad. Jaffa je stari dio grada koji morate posjetiti. Bonus: Izraelke imaju reputaciju izuzetno lijepih žena.

4. Istanbul, Turska

Kako Turska razdvaja Europu od Azije i Bliskog istoka, kultura u toj zemlji poprilično je raznolika. U njoj se elementi europskog, azijskog i islamskog svijeta na najbolji mogući način spajaju u glavnom gradu. Istanbul nikoga ne ostavlja ravnodušnim, poznati Grand Bazaar pruža jedan od najboljih šopinga na planetu, mnoge džamije su vrijedne posjeta, hrana je odlična i jeftina, i zapravo je vibra cijeloga grada jedinstvena u svijetu. Probajte čaj od slatke jabuke, i ne propustite se cjenkati!

5. Lisabon, Portugal

Lisabon iznenađuje od prvoga do posljednjeg trenutka. Portugalci su izrazito srdačni, a grad je jedan od onih u koje se čovjek postupno, ali ludo zaljubljuje. Šarm Lisabona leži u njegovoj suptilnosti i finoći. Kamene ulice su jedinstvene u Europi, hrana je dobra za prste polizati, obala i planine su spektakularne, a arhitektura oduzima dah. Lokalna glazba, popularni fado, mogla bi sama za sebe biti razlog za posjet Lisabonu

6. Otok Arran, Škotska

Otok Arran mogao bi biti najveća nepoznanica mnogima, pa čak i Britancima. Na njemu živi oko 5000 stanovnika i zovu ga Mala Škotska jer na samo 432 četvorna kilometra ima sva obilježja Škotske. Najbolja opcija za upoznavanje ovog otoka je rent-a-car, a možete razgledavati zelena brda prekrivena ovčicama, lokalne destilerije škotskog viskija, zaigrati golf, ići planinariti, posjetiti nekoliko dvoraca i uz sve to obaviti i šoping te upoznati noćni život – sve u jednom danu. Zaista neočekivano blago!

7. Madrid, Španjolska

Sveti gral Španjolske obično je Barcelona, ali ako imate priliku posjetiti Madrid, svakako to učinite jer ćete ostati ugodno iznenađeni. Puerto Del Sol, glavni trg, neka vam bude početna točka s koje možete krenuti u istraživanje. Plaza Mayor, Parque del Retiro sa jezerom po kojemu se možete voziti pedalinom, genijalni Museo del Jamon, muzej šunke, i još mnogo divnih mjesta dat će vam materijala za razmišljanje. Kušajte tapas i razna španjolska piva i uživajte u prekrasnoj arhitekturi i vibri grada. Stanovnici Madrida su opušteni, pa ćete imati osjećaj da ste u šarmantnom malom gradu, dok ste zapravo u glavnom gradu Španjolske.

8. Atlanta, Georgia

Atlanta je mnogo više od reality showa ‘Kućanice’, Coca-Cole, hipstera i poluuspješnih sportskih momčadi. Prošetajte glavnom ulicom Peachtree Street, svratite u Hooters ako ste gladni, pogledajte prema gore u impozantne nebodere, ali i prema dolje jer Atlanta ima nevjerojatan šoping centar ispod zemlje – Atlanta Underground Mall. Ako možete tempirati boravak tako da sudjelujete u jednom od brojnih festivala, doživljaj će biti još bolji, a ako ste foodie, posjetite Gladys Knight’s soul food restaurant. Obavezan je i Georgia Aquarium i neizostavna tura Coca-Cole. Jeste li znali da je zračna luka u Atlanti najprometnija na svijetu?

9. Perth, Australija

Perth je glavni grad Zapadne Australije, tihi grad koji leži na obalama rijeke Swan i vrlo je blizu Indijskom oceanu. Zbog velikih razdaljina većina posjećuje samo istočnu stranu Australije, ali samo četiri-pet sati leta odvest će vas u jedan od najizoliranijih gradova na svijetu, koji ima bolje vremenske uvjete od gradova na istoku, fantastična mjesta za šoping, izvrstan izbor piva (posjetite pivovaru Little Creatures u Fremantleu) i prijateljski raspoložene i opuštene stanovnike. Tako daleko, a tako blizu. Ako ste blizu Australije, naravno.

10. Zagreb, Hrvatska

Hrvatska već dugo nije ratna zona kako možda većina pomisli kada čuje ime te zemlje. Većina ljudi koja pak zna za Hrvatsku, upoznata je s obalom po kojoj je zemlja postala prepoznatljiva . No, glavni grad ima jedinstven šarm koji ne biste očekivali. Izgleda kao Amsterdam, s kamenim ulicama, tramvajima i brojnim gradskim trgovima, ali je tempo znatno opušteniji nego u ostatku Europe. Zagreb je odlična stanica na ljetnom putovanju jer je manja gužva, ima mnogo mirnih kafića, predivnu arhitekturu i čovjek može na trenutak uzeti pauzu te upiti sve ljepote grada bez one tipičnegužve i vreve svojstvene turističkim destinacijama.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:06