DETOKS INTERIJERA

Transformirajte svoj dom za samo 15 minuta dnevno

 

Riješiti se nepotrebnog, izbaciti smeće i uspostaviti red u domu možda vam se čini kao golemi zadatak, ali pristupite li mu razlomljeno, zadatak po zadatak, neće se činiti toliko stresno. Dakle, ono što trebate napraviti jest odvojiti svaki dan 15 minuta za raščišćavanje i preslagivanje po jednog kutka u kući. U nastavku vam donosimo planer koji će vam olakšati taj proces. Budete li se držali plana, vaša bi kuća kroz mjesec dana mogla zablistati, a da pritom ne morate raditi velike “generalke”. 15 minuta dnevno je sve što vam treba.

Početak je najteži

Kako biste se inspirirali, predlažemo da pogledate nekoliko epizoda nove hit serije “Tidying Up with Marie Kondo”

Za početak, bitno je psihički se pripremiti na promjene. Predlažemo da počnete gledati emisiju koja će vas sigurno inspirirati da krenete u akciju, a trenutačno je veliki svjetski hit. Naime, svjetski popularna autorica knjige “Čarolija pospremanja” Marie Kondo u suradnji s Netflixom pokrenula je novi TV show naziva “Tidying Up with Marie Kondo”. U osam zanimljivih epizoda simpatična Marie pomaže različitim obiteljima da raščiste svoje domove i krenu u bolju budućnost organiziraniji i sretniji. Ova opuštena zabava mogla bi vas motivirati da krenete u akciju. Neka to bude zadatak za nulti dan.

Naravno, svi znamo da se neke stvari ne mogu riješiti u 15 minuta. Što se tiče većih elementa u domu, predlažemo da ih razlomite u manje cjeline. Primjerice, imate li više ormara, koncentrirajte se samo na jedan dnevno. Ako vam se čini prevelik zalogaj preslagivati ormar, radite po jednu policu ili ladicu na dan. Rezultati će se brzo pokazati.

Najbolji način da se sve privede kraju brzo i uspješno jest da uključite i obitelj. Što više para ruku, to brže i bolje za vas. Prije svega, prođite cijelu kuću ili stan i pokupite sve prljavo rublje i stvari koje vas već dugo “bodu” u oči. Sortirajte, bacite sve što ne koristite i uključite prvu “mašinu” rublja. Dalje će sve ići lakše.

U nastavku vam donosimo kalendar s prijedlogom područja kojima biste trebali posvetiti tih 15 minuta dnevno. Taj kalendar bi vam trebao poslužiti kao šalabahter za vaš projekt. Ne morate nužno ići redom koji mi predlažemo, idite tempom koji vama odgovara. Ako neke od stavki nemate u kući ili ne trebate srediti, zamijenite taj zadatak nekim prilagođenim vama. Kako završite pojedini zadatak, prekrižite stavku. U kalendaru smo predvidjeli i dane odmora, ali ako ste baš motivirani možete i tada srediti pokoji kutak. Krenite s nama u avanturu. Javite nam na našim društvenim mrežama kako je prošlo. Veselimo se!

DETOKS PLANER
  1. Vidljive stvari posvuda koje vam već dulje smetaju
  2. TV i sve oko njega
  3. Košara s prljavim rubljem i ladica svaštara
  4. Šminka i kozmetika
  5. Ladice s donjim rubljem
  6. Papiri i računi
  7. Odmor
  8. Dječje igračke
  9. Polica sa začinima
  10. Ulaz, garderoba i hodnik
  11. Časopisi i knjige
  12. Ormarić u kupaonici
  13. Cipele
  14. Odmor
  15. Hladnjak i zamrzivač
  16. Kompjutor i područje oko njega
  17. Ormar - stvari na policama
  18. Ormar - stvari na vješalicama
  19. Kuhinjski ormarići
  20. Kuhinjske ladice
  21. Odmor
  22. Blagovaonski prostor
  23. Noćni ormarići
  24. Kutija s lijekovima
  25. Dječja odjeća
  26. Balkon i dekoracije
  27. Mobitel i torbica
  28. Odmor
  29. Podrum/ ostava
  30. Automobil

Foto: Profimedia, iStock, Shotterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:17